Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap piyasasında limit artışına gitti

6 Mayıs 2024 - 22:47

Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap piyasasında limit artışına gitti

Bankacıların verdiği bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalara gönderdiği talimatla “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap …

Merkez Bankası döviz karşılığı TL swap piyasasında limit artışına gitti
Son Güncelleme :

27 Kasım 2020 - 2:30

316 okuma
(Last Updated On: 27/11/2020)

Bankacıların verdiği bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalara gönderdiği talimatla “Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap ihaleleri yoluyla oluşturulacak TCMB toplam swap pozisyonu miktarı döviz ve efektif piyasaları işlem limitlerinin yüzde 60’ı ile sınırlı olacak” şekilde yeniden düzenledi.

LİMİT YÜZDE 50 OLARAK UYGULANIYORDU

İlgili limit en son 22 Mayıs’ta yüzde 40’tan yüzde 50’ye yükseltilmişti.

SWAP ORANLARI

Swap, yapılan işlem nedeni ile mübadele, değişim veya takas anlamına gelir. Swaplar döviz kurlarına, faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine ve emtia fiyatlarına göre işlem görür. Piyasalardaki swap işlemleri, “farklı faiz türlerine sahip olan borçların birbirleriyle değişimi” olarak tanımlanır. Swap oranları, bir kişinin kısa vadeli piyasalar karşısında talep ettiği sabit oranlardır. İşlem yapılacak paritede, farklı iki para biriminin faiz oranları arasında hesaplanan fark swap oranını belirler. Dayanak varlıkların karşılıklı olarak el değiştirdiği türev sözleşmeler, swap grubu altında toplanır. Bir swap işleminde karşılıklı iki döviz cinsi el değiştirebildiği gibi aynı para cinsinden faiz oranları da değişebilir. Ayrıca hem döviz türlerinin hem de faiz oranlarının karşılıklı el değiştirdiği swap sözleşmeleri vardır. Bunların dışında herhangi bir döviz cinsinin faizi ile menkul kıymetin veya emtianın el değiştirdiği, ilave olarak taşınan dayanak varlığın her türlü riskinin el değiştirmesine imkan veren swaplar da mevcuttur.

Son Dakika haberlerimiz ensonhaber’den alınmaktadır.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.