DOLAR 32,8826 -0.25%
EURO 35,1821 -0.54%
ALTIN 2.449,68-0,30
BITCOIN 19895060.11745%
İzmir
30°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Meslek liselilerin ürettiği makineler, ülke genelinde atıkları iktisada kazandırıyor
37 okunma

Meslek liselilerin ürettiği makineler, ülke genelinde atıkları iktisada kazandırıyor

ABONE OL
23/06/2024 12:20
Meslek liselilerin ürettiği makineler, ülke genelinde atıkları iktisada kazandırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KONYA (AA) – Liselilerin öğretmenleriyle geliştirdiği makineler, evsel atıkları “değerli toprağa” dönüştürüyor, yemek artıklarını kedi ve köpekler için mama haline getiriyor.

Sebze, meyve ve yumurta kabukları, çay ve kahve posaları üzere yemek öncesi hazırlık atıklarını dönüştüren makine, 40 vilayetteki okullarda geri dönüşüm ve sıfır atık şuurunun yaygınlaşmasına imkan sağlıyor.

Evsel atıkları organik gübreye çeviren elektrikli kompost makineleri 81 vilayette, atıkları kedi ve köpek mamasına dönüştüren makineler de 40 vilayette okullarda faal kullanılıyor.

Öğrencilerin ürettiği makinelerle sıfır atık şuuru gelişiyor

Okul Müdürü Tayyip Sarı, AA muhabirine, Türkiye’de 51 AR-GE okulundan biri olduklarını söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığının tavsiyesiyle geri dönüşüm üzerine çalışmalar yürüttüklerini anlatan Sarı, öğretmen ve öğrencilerle geri dönüşümü sağlayan tabiat dostu makineler geliştirdiklerini belirtti.

Sarı, kompost makinelerinin ilgi gördüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Yemek öncesi kompost makinelerini Türkiye’de 40 vilayetimizde yaygınlaştırdık, şu anda etkin olarak kullanılıyor. Daha sonra ergonomik ve güneş gücü ile çalışan diğer bir makine tasarladık. Bu makineler, eğitim emelli gönderilen 81 vilayette okullarda faal kullanılıyor. 81 vilayetimizde şu anda güneş güçlü kompost makinelerimiz kullanılıyor. Yazılımı ve üretimi büsbütün okulumuzda olan, kedi, köpek maması üretimi yapan makinemizi de 40 vilayetimizde yaygınlaştırdık. Yemek atıklarını mamaya dönüştüren bu makineler de şu anda etkin olarak kullanılıyor. Bunların belgelendirilmeleri için müracaatlarımızı yaptık.”

Sıfır atık için 15 proje geliştirdiler

Eğitim hedefli kullanılan kompost makineyle etraf ve atıkları dönüştürme şuurunu yaygınlaştırmayı amaçladıklarını vurgulayan Sarı, “Sıfır atık ve etraf konusunda 15 proje yaptık. Öğrencilerimiz, yemek öncesi atıkların 15 gün sonra organik toprağa çevrildiğini görüyor yani atığın organik toprağa çevrildiğini, artığın yok olmadığını ve yararlı bir dönüşüm olduğunu görüyorlar.” tabirlerini kullandı.

Sarı, 400 litre kapasiteli kompost makinelerini ticarileştirdiklerinin altını çizerek, “Üniversitelerimize de veriyoruz, 2 yıl garantili. Arızalandığı vakit grubumuz gidip anında müdahale edebiliyor. ‘Yemek öncesi’ dediğimiz salata gereçleri, çay demi üzere atıkları organik toprağa dönüştürüyor. Çok verimli bir toprak, saksıda, seralarda ve tarımda her alanda kullanılıyor.” biçiminde konuştu.

Muhabir: Abdullah Doğan

En az 10 karakter gerekli