Balkanlar’ın en genç ülkesi Kosova’nın bölünmüş kenti Mitroviça Arnavutlar ile Sırplar arasında paylaşılamıyor.
Avrupa’nın tek bölünmüş kenti Mitroviça, stratejik önemi ve zengin maden yatakları nedeniyle Kosova ve Sırbistan yönetimi vazgeçmiyor.
Kenti ikiye ayıran İbar Nehri’nin iki ayrı yakasında yaşayanlar kontrollü olarak köprüden geçiş yapıyor.
Kosova’nın 17 Kasım 2008 günü bağımsızlığını ilan etmesinden sonra milli sınırları içinde kabul ettiği Mitroviça’da yaşayanlar iki arada kaldı.
İbar Nehri’nin ortadan ikiye ayırdığı ve yüzde 90’ı Arnavut, yüzde 10’u Sırpların yaşadığı 250 bin nüfuslu Mitroviça’da devam eden bölünmüş yaşam ticari hayatını da olumsuz etkiliyor.
Sırpların kontrolündeki bölümde işyeri ve evleri bulunan Kosovalılar güvenlikleri nedeniyle burayı terk etti.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 63 ülke tarafından tanınan Kosova Başbakanı Haşim Taci’nin ülkede güvenliği sağlayan KFOR’a bağlı Franzsız askerlerinin kontrolünde Sırp bölümündeki Arnavut köylerini ziyaret edebiliyor.
İbar Nehri kıyısındaki tarihi binayı üs olarak kullanan Fransız askerleri nöbet kulübelerinden sürekli olarak köprüden geçişleri kontrol altında tutuyor. Mitroviça’da iç güvenliği sağlayan EULEX polisi İbar Nehri’nden yaya ve taşıt trafiği ile geçişlerde sık sık kontrol ediyor.
Sırbistan ordusunun desteklediği ‘gençlerden oluşturulan özel bir grup’ sık sık köprüye gelerek ve geçmeye çalışarak provokasyon yapıyor.
Kosova’nın endüstri atar damarı Mitroviça’daki Terpçe Dağı’ndaki zengin maden yatakları Sırbıstan’ın iştahını kabartıyor. Terpçe’nin kurşun, altın ve gümüş dolu maden ocağı bölünme nedeniyle işletilemiyor.
BALKAN YEMEKLERİ
19 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024