‘Ödemiş’in sarı kızı’ diye tabir edilen Ödemiş patatesi, 28 Nisan -1 Mayıs 2010 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek 1. Yöresel Ürünler Fuarı’nda tanıtılacak. Türkiye’nin patates ambarı diye anılan İzmir’in Ödemiş İlçesi’nin patatesinin (kompiri) tanıtımını Ödemiş Ticaret Odası yapacak. Ödemiş Ticaret Odası tarafından tanıtımı yapılacak diğer ürünler arasında şekerleme, lokum, zeytinyağı ve peynir çeşitleri bulunuyor.
28 Nisan – 1 Mayıs tarihleri arasında Antalya Expo Center Fuar Merkezi’nde olacaklarını ifade eden Ödemiş Ticaret Odası Genel Sekreteri Mehmet Soyer, Türkiye’nin patates ambarı olarak bilinen ilçelerini diğer yöresel ürünleri ile de öne çıkaracaklarını söyledi. Son yıllarda ilçelerinde seracılığın ve kesme çiçek sektörünün de oldukça yaygın bir şekilde yapılmaya başladığını kaydeden Soyer, ayrıca ilçelerinde 414 adet ruhsatlı fidancı bulunduğunu ve bunların üretiminin Türkiye üretiminin yüzde 50’sine tekabül ettiğini söyledi. Fuarda patatesin dışında esas vurgulamak istedikleri ürünlerden birinin de ipekli dokuma olduğunu kaydeden Mehmet Soyer, ayrıca süt ve süt ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, lokum, yaş incir ve kestane şekerinin de tanıtımını yapacaklarını belirtti.
TESCİLLİ PATATES
Ödemiş patatesi, 2002 yılında Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi. Bu tescile göre Ödemiş patatesinin üretim alanı, Ödemiş ilçesi, ilçeye bağlı belde ve köyler ile Gölcük, Bozdağ gibi yaylalar olarak belirlendi.
Sarı etli patateslerde nişasta oranı az, protein oranı yüksek iken beyaz etli patateslerde ise nişasta oranı yüksek, protein oranı az. Sarı et renkli patatesler yemeklik, beyaz et renkli patatesler ise sanayilik olarak kullanılıyor. Yumru ağırlığı 50- 500 gram arasında değişirken yumrunun yaklaşık yüzde 75’i sudan oluşuyor. Proteini ise kabuk civarında yoğun olarak bulunuyor. Yumrusunun nişasta içeriği yüzde 16 ila yüzde 20 arasında değişen Ödemiş patatesinin kabukları genellikle açık sarı, yumru et renkleri ise sarı renkli oluyor.
Ödemiş patatesi, ilkbaharda dekara 200- 250 kilogram tohumluk yumru kullanılarak, toprak sıcaklığı 8-10 derece olunca dikiliyor. Birinci dikim genellikle şubat ayı içinde yapılırken, ilk hasat 15 mlayıs- 1 temmuz arasında gerçekleşiyor. İkinci dikim ise 1- 15 ağustos arası yapılıyor. Ödemiş’in yayla şartlarında (Bozdağ’da ve Gölcük’te) ise patates, mayıs- haziran aylarında dikiliyor, hasat ise eylül-ekim aylarında yapılıyor. Ödemiş’te bir yıl içinde 3 kez patates ekimi yapılıyor.
ÜRÜNLER ANTALYA’DA MARKALAŞACAK
Antalya’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteğiyle düzenlenecek olan ‘YÖREX Türkiye 2010 1. Yöresel Ürünler Fuarı’ Antalya Ticaret Borsası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya İhracatçı Birlikleri ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı’nın ev sahipliğinde 28 Nisan- 1 Mayıs 2010 tarihlerinde Antalya Expo Center’de gerçekleşecek. TOBB’un düzenleyip, yürüttüğü “Kriz Varsa Çare de Var” kampanyası çerçevesinde düzenlenen fuar, tarım, gıda, el sanatları ve sanayi ürünlerinin sergileneceği bir organizasyon olacak.
‘Sizin Oraların Nesi Meşhur?’ sloganının kullanıldığı fuarda coğrafi işaret almış ya da henüz almamış olan, yöresinin adıyla anılan ya da yöresinin adıyla anılması istenen, bu adla ticari değer kazanmış ürünleri tanıtmak; pazarlarını geliştirmek; yeni pazarlar yaratmak ve bu ürünlerin ticari değerini arttırmak için yatırımcıları teşvik amacıyla tarım, gıda, el sanatları ve sanayi ürünleri sergilenecek.
HABERLER
5 gün önceHABERLER
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önce