DOLAR 32,6985 -0.17%
EURO 35,1935 0.29%
ALTIN 2.440,14-0,40
BITCOIN 20663962.6036%
İzmir
30°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi
462 okunma

Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi

ABONE OL
09/02/2020 00:19
Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI KONFERANSI
GÖÇ: ÖNÜMÜZDEKİ YİRMİ YILIN PROJEKSİYONU VE ÖTESİ

TEBLİĞ ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıklamasına göre, dünyada daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde 70,8 milyon kişi evlerinden ayrılmaya mecbur bırakıldılar. Bunlar arasında yarısı 18 yaşın altında olan yaklaşık 25,9 milyon mülteci bulunmaktadır. Dünyada neredeyse her iki saniyede bir kişi çatışma, zulüm, açlık veya savaş nedeniyle zorla yerinden edilmektedir. BM’nin tahminlerine göre, 2050 yılına kadar iklim mültecilerinin sayısı da 25 milyon ile 1 milyar civarına ulaşabilecektir[1].

Disiplinlerarası konferansımızda aşağıdaki sorular çerçevesinde; kültürel entegrasyon, uluslararası mülteci hukuku, mevzuat, politikalar, kurumsallaşmış sosyal normlar da dahil hukuk sistemlerinin lafzî, tarihi, siyasi, sosyal sınırları, çeşitlilik konusunda tecrübeler, Suriye’deki çatışmalar, iklim göçü, savaş sonrası travma, sağlık, güçlükler ve siyasi sonuçlar gibi konuların göçle bağlantısı derinlemesine incelenecektir:

Konferansımız sınırlama olmaksızın; hukuk, ekonomi, sosyoloji, antropoloji, kadın çalışmaları, kültürel çalışmalar, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, insancıl hukuk, psikoloji ve tarih gibi farklı disiplinlerden bildirilere açıktır. Konferansımıza Türkçe ve İngilizce başvurular alınacaktır. Kongre teması çerçevesinde, talep doğrultusunda on kişi ile sınırlı olmak üzere iki adet Arapça panel planlanmaktadır.

Konferansımız özellikle aşağıdaki soruların cevaplarını arayacaktır:

Hukuk Devleti ve Göç: Hukuk devleti ilkesi çerçevesinde göç hareketleri karşısında devletin uygun tutumu ne yönde olmalıdır, küresel göç yönetiminde hukuk devletinin rolü ve yeri nedir, göçmenlerin, mültecilerin ve/veya zorla yerlerinden edilmiş kişilerin temel hakları bağlamında hukuk devleti ilkesi ve bu ilkenin ulusal ve uluslararası yargı organlarınca uygulanması/yorumlanması nasıl olmalıdır? Göçmenleri, mültecileri ve/veya zorla yerlerinden edilmiş kişileri kabul politikasına ilişkin kurallar, AB üyesi devletlerde hukuk devleti ilkesi ve bunun göç ve sığınma alanında Avrupa’daki işbirliğine etkileri nasıldır?

Güçlükler ve Siyasi Etkileri: Göç eşitsizliğin giderilmesine yardım eder mi ve ederse bu etkiyi güçlendirmek için hangi politikalar destekleyici olabilir? Farklı göç türlerinin siyasi etkileri ve sonuçları nelerdir?

Dil Yapısı ve Hukuk Sistemleri: Dilin sistematik yönleri kadının rollerinin anlamını nasıl biçimlendirir ve yasal kurumlarla olan sosyal çatışmaların çözümünde nasıl bir rol üstlenir? Toplumda doğru ve yanlış, ahlaki ve ahlak dışı kavramları arasındaki sınırın ve bunlara verilen anlamın belirlenmesinde hukukun etkisi nedir? Uluslararası hukuk, örf ve adet hukuku gibi ulusal hukukun hegemonik etkisi arasındaki ilişki ne şekildedir? Bu çerçevede, hukuk dilinde yer alan kompleks ve determinist olmayan sosyal epistemolojilerini nasıl anlarız?

Uluslararası Hukuk ve Kadın Politikaları: Küresel siyasi önlemler kadına ilişkin olarak uluslararası hukuku nasıl etkiler? Göç ve mülteci bağlamında cinsiyet ayrımcılığına neden olan politikaların etkileri nelerdir?

İstihdam ve İş Gücü Piyasası: Göçle bağlantılı olarak ayrımcılık yasağı ve eşitlik, istihdam alanında yasal çerçevede nasıl gerçekleşir? İş gücü piyasasına girişte ayrımcılık yasağı ve eşit muamele ilkelerinin sınırları nelerdir?

Göçün Ekonomik Etkileri: Göçün uluslararası piyasalar bağlamında ekonomik yansımaları nelerdir? Göçün gelişmekte olan ülkeler için ekonomik sonuçları nelerdir?

Göç Deneyimleri ve Sanat: Günlük kültürel ve sanatsal uygulamalarla göç nasıl yaşanıyor, deneyimleniyor, yönlendiriliyor ve yansıtılıyor?

Göç Hikayeleri: Göç çeşitliliğinin ve karmaşıklığının derinlemesine anlaşılması amacıyla göçmenlerin göç deneyimlerine ilişkin hikayelerini soruyoruz.

İklim Mültecileri: Çevresel göçmenler neden zulüm, savaş veya şiddetten kaçanları korumak amacıyla hazırlanan Mültecilerin Statüsüne İlişkin 1951 Cenevre Sözleşmesi kapsamında değildir? Onlar belli bir sosyal gruba dahil değiller midir?

Çatışma Sonrası Travma: Göçe zorlananların travma ve travma sonrası stres bozukluğu tedavileri ile ilgili deneyimleri nelerdir? Göç, göçmenlerin psiko-sosyal uyumları ile ilgili çalışmalar nelerdir? Göçmen toplulukların adaptasyonu ve aidiyetleri konusunda çalışmalar nelerdir?

İnsan Kaçakçılığı: Göç türleri, göçle ilgili yaptırımlar vb. nelerdir?

Ulus Ötesi ve Diasporalar: Uluslararası ve Avrupa siyasi söylemleri nelerdir? Akraba devlet ve göçmen gönderen devlet diasporasının politikaları nelerdir?

Entegrasyon: Göçmenler için en başarılı entegrasyon politikaları nelerdir? Sosyal kabul, kültürel entegrasyon ve devlet politikalarında iyi uygulamalar neler olmalıdır

Konferans İletişim: Doç. Dr. Sibel SAFİ, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, DEKAUM Müdürü

ikbalsibel.safi@deu.edu.tr

    En az 10 karakter gerekli