Priştine'de "Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar Çalıştayı"

26 Nisan 2024 - 17:37

Priştine’de “Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar Çalıştayı”

Priştine’de “Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar  Çalıştayı”
Son Güncelleme :

27 Nisan 2016 - 20:02

251 okuma
(Last Updated On: 02/09/2020)

Türk Dil Kurumu (TDK) ile Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ortaklaşa olarak “Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar  Çalıştayı” Priştine’de çalışmalarına başladı.

Çalıştay,  Priştine Üniversitesi Fililoji Fakültesi’nin amfisinde Kosova ile Türkiye milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Çalıştayın açılış töreninde Priştine Ünivesitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi  Dekanı Prof. Asoc. Lindita Rugova,  Priştine Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. Marjan Dema, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalın ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammet Hekimoğlu birer konuşma yaparak, çalıştayın Kosova’da düzenlenmesinin önemine vurgu yaptılar.

Oturumlar  halinde çalışmaları deveam eden Milletlerarası Arap Harfli Mezar Taşları ve Yazıtlar  Çalıştayı çerçevesinde toplam 6 oturum düzenlenecek. Ayrı ayrı yapılan oturumlarda  Kosova ve Makedonya özelinde   Arap harfli yazıtların belgelendirilmesinde karşılaşılan güçlükler, Mamuşa tarihine ışık tutan iki kitabe hakkında bilgiler, Preşova’da Arap alfabeli Osmanlı Kitabeleri, Kosova’da Osmanlı yazıt bilimi çalışmalarının değerlendirilmesi, Osmanlı dönemimin mezar taşı anıtları, yazıt bilimi açısından Priştine Müslüman mezar taşları gibi  Kosova, Makedonya, Sırbistan  ve Türkiye’den gelen çok değerli  bilim adamları tarafından çok sayıda bildiriler sunuldu.

Çalıştay ile ilgili Kosovaport’a konuşan Priştine Ünivesitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, Türk Dil Kurumu (TDK) ile Priştine Üniversitesi Fililoji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile ortaklaşa olarak ilk kez kitabeleri konu alan bir çalıştayın düzenlediğini belirterek, çalıştayda konunun uzmanları  tarafından çok değerli bildiriler sunulduğunu kaydetti. Prof. Dr. İrfan Morina, “ çalıştay çok faydalı olacak. Kosova’da Türkler, Arnavutlar ve Boşnaklar için  ele alınan konu itibariyle çalıştayın çok faydalı olacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Kosova’da ilk defa düzenlenen  Arap harfli yazıtlar ve mezar taşları konulu  çalıştayda, yazıtlar ve mezar taşlarının tarihe ışık tutan kültürel varlıklar olduğunun altı çizildi. Tarihi hazineyi teşkil eden yazıt ve mezar taşlarının, ölümün nasıl sanat haline getirildiğinin katını oluşturduğu belirtildi. Yazıt ve mezar taşlarının mutlaka araştırılması, muhafaza edilmesi, yok edilmekten kurtarılması, onarılması ve envanterinin çıkarılması gereğine işaret edilen çalıştayda, yazıt ve mezar taşlarının, Türklerin kimliği ve kültürünü teşkil ettiği hatırlatıldı.

Kaynak: www.kosovaport.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.