Devlet Bakanı Nezir, 2-3 yılda müzakereleri tamamlayarak AB’ye tam üye olmayı hedeflediklerini söyledi.
“Anayurdumuz” dediği Türkiye’nin AB’ye açılan kapısı olacaklarını belirten Hadi Nezir, “En zor günümüzde yanımızda olan Türkiye’ye her zaman borçluyuz. Ekonomik, politik ve manevi desteklerini Makedonya’dan hiçbir zaman esirgemeyen Anayurdumuz Türkiye’nin güçlü olması, her zaman en büyük arzumuzdur” dedi.
Mısır’ın başkenti Kahire’de geçen hafta yapılan 13. Uluslararası İş Forumu (İnternational Business Forum-IBF) Kongresi’ne katılan Makedonya Devlet Bakanı Nadi Nezir, 4 günlük iş seyahatinin son günü Avrupa Birliği’nden gelen müjdeyle sevindi. Makedonya’nın önümüzdeki yıl başından itibaren AB üyesi ülkelerde serbest dolaşım hakkı elde ettiği müjdesini heyetteki işadamları ve gazetecilerle paylaşan Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, dönüş yolunda uçakta Vakit’in sorularını cevaplandırdı.
Sayın Bakan, öncelikle aldığınız müjdenin kardeş ülke Makedonya için hayırlı olmasını diliyorum. Serbest dolaşım hakkı elde ettiniz. Bunun için çok çalıştınız galiba…
1990’lı yıllarda Yugoslavya’nın dağılmasından sonra Makedonya meydana geldi. 1998 yılında ise bağımsızlığımızı ilan ettik. O gün bu gündür Makedonya parlamentolarında AB ile ilgili çalışmalar yapıldı. Mevcut olan hükümet ve şimdiki başbakanımızın en önemli hedeflerinden biri Makedonya’yı NATO ülkesi ve AB üyesi yapmaktır. Gerçekten çok çalıştık. AB’nin bizden istediği yasaları çıkardık. Ve nihayet 15 Ekim’de beklediğimiz müjdeyi aldık. Makedonya için 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren AB gölgesine girmek için vize şartı kalktı. Bu tarihten itibaren AB’ye tam üyelik müzakerelerine de başlamış olacağız.
HEM SERBEST DOLAŞIM HEM DEÇALIŞMA HAKKI ELDE ETTİK
Bu serbest dolaşım hakkı, Makedonya vatandaşları için ne anlama geliyor?
Bu verilen hak, yalnız seyahat için değildir. Belli bir süreçten geçiyoruz, 19 yıllık sürede çok işler yaptık, epey mesafe kat ettik. Ancak daha yapacak çok işimiz var. Hedeflerimiz ve amaçlarımız, dış yatırımları çekmektir. Gençlerimize iş imkânı sağlamak ve onları sokakta bırakmamak için çalışıyoruz. 1 Ocak itibariyle başlayacak olan uygulama, bir süreçtir. Vatandaşlarımız hem serbestçe seyahat edebilecek, hem de çalışabileceklerdir. İnsanlarımız serbestçe gidebilecekleri ülkelerde elbette birtakım işler de yapacaklardır.
Komşu ülkelerimizden Arnavutluk hariç hepsi bize vize uyguluyor şu anda. Bulgaristan bile AB üyesi olduktan sonra bize vize uygulamaya başladı. Türkiye’de akrabalarını ziyarete gelen veya bavul ticareti için gelen vatandaşlarımız, Bulgaristan’dan geçerken vize ile geçiş yapmak zorunda kalıyorlar. Bize tanınan bu yeni imkân, bütün bu zorlukları ortadan kaldıracaktır.
YUNANİSTAN NATO’YA GİRMEMİZİ İSTEMİYOR
Bizim komşularımız olup AB üyesi olmayan ülkeler de var. Sırbistan, Kosova, Arnavutluk Bosna Hersek, Karadağ, Hırvatistan gibi… Geçtiğimiz sene Bükreş’te yapılan NATO zirvesinde bizim komşularımızdan Hırvatistan ve Arnavutluk, NATO üyesi olarak kabul edildiler. Ancak bizler Makedonya olarak NATO üyeliğini çok hakettiğimiz halde komşumuz Yunanistan’ın vetosu yüzünden alınmadık.
2-3 YILDA MÜZAKERELERİ TAMAMLARIZ
Kaç yılda AB ile müzakereleri tamamlamayı hedefliyorsunuz?
Benim şimdilik bu konuda söyleyeceklerim; ancak tahminden ibaret olur. Yine de şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Serbest dolaşım hakkı için kısa sürede yaptığımız işlere baktığımda, tam üyelik çalışmalarını da İnşallah 2-3 yılda tamamlayacağımızı umuyorum.
TÜRKİYE YANIMIZDA OLDU
Makedonya, Türkiye’ye vize uygulamıyor. 1 Ocak 2010’da başlayacak yeni süreçte Türkiye’ye vize uygulayacak mısınız?
Bunu konuşmak için daha çok erken. Ancak gönül ister ki; Türkiye’ye hiçbir zaman vize uygulamayalım. Çünkü Makedonya’yı adıyla ve soyadıyla ilk tanıyan devlet anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bunu hem Makedonya hükümeti, hem de Makedonya vatandaşları çok iyi biliyorlar. En kötü dönemlerimizde, en yoksul günlerimizde her zaman yanımızda anavatanımız Türkiye’yi gördük. Maddi ve manevi yardımlarını hiç eksik etmediler. Ekonomide, savunmada, insanî yardımda her zaman yanımızda oldular. Bu nedenle Makedonya, Türkiye’ye her zaman borçludur.
AB’YE AÇILAN KAPINIZ OLACAĞIZ
Türkiye ile Makedonya’nın karşılıklı ticaretini yeterli görüyor musunuz?
Makedonya, Türkiye’nin ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında yer almıyor maalesef. Kuruluşumuz sırasında kayıtsız-şartsız her türlü yardımı bize Türkiye yaptı. Türkiyeli kardeşlerimiz, 2 milyonluk nüfusumuz sebebiyle pazarımızı çok küçük görüyorlar. Biz bu bakış açısını değiştirmeye gayret ediyoruz. Pazarımız 2 milyon kişilik olabilir; ancak Makedonya bütün Balkanlar’a açılan bir kapıdır.
ORTAK İŞ FORUMUNUN AÇILIŞINI TAYYİP BEY’İN YAPMASINI İSTİYORUZ
Türkiye’den gelecek işadamlarına Makedonya hükümeti ne tür kolaylıklar sağlıyor?
26-28 Mayıs 2009 tarihlerinde Makedonya’nın Ohri kentinde ilk kez bir iş forumu düzenledik. Türkiye’den bir uçak dolusu işadamı bu forumumuza iştirak etti. Makedonya Başbakanı 2 gün boyuncu forumda işadamlarıyla beraber oldu. Özellikle Türkiye’den gelen işadamlarına çok büyük önem veriyoruz. Ohri’deki iş forumunun bir benzerini 20 Kasım 2009 tarihinde Allah kısmet ederse İstanbul’da yapacağız. Makedonya Başbakanı bizzat bu foruma katılacaktır. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da teşrif etmeleri için Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile bu konuyu görüştüm. Açılış konuşmasını Tayyip Bey’in yapmasını çok arzuluyoruz.
HABERLER
5 gün önceHABERLER
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önceKÖŞE YAZARLARI
20 gün önce