DOLAR 32,5627 0.09%
EURO 35,3378 0.32%
ALTIN 2.465,760,13
BITCOIN 1945274-3.61627%
İzmir
32°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

SAĞLIKLI ÇOCUKLAR –  BAŞARILI ÇOCUKLARDIR!
27 okunma

SAĞLIKLI ÇOCUKLAR – BAŞARILI ÇOCUKLARDIR!

ABONE OL
20/04/2022 22:01
SAĞLIKLI ÇOCUKLAR –  BAŞARILI ÇOCUKLARDIR!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ben TÜRK gençliğinin spor yaparak

 güçlü olmasını isterim

-Atatürk

 

Çocuğun sağlıklı büyüyebilmesi için spor yapması gereklidir.

Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde çocuğun bedeni çok değişken bir yapıya sahip olduğundan, genç yaşlardaki fiziksel bozuklukları önlemede ve geciktirmede, spor önemli bir rol oynar.

Yapılan değerlendirmelere göre, okul çağındaki çocuklara düzenli spor yapma alışkanlığı kazandırıldığı taktirde, bunun ileriki yıllara da devam edebildiğini göstermiş. İleriki yaşlarda düzenli spor yapma alışkanlığı kazanmak zordur. Onun için sağlıklı olmanın en önemli koşullarından biri, spor erken yaşlarda başlamaktır.

Spor yapmayan, dengesiz beslenen çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri zordur. Uzun süre tablet, televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçiren, spordan uzak duran ve açık alanlar yerine alışveriş merkezlerinde dolaşmayı tercih eden çocuklar, ileriki dönemin önemli kronik hastalıkları için aday haline gelirler.

Çocuk açısından spor fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal, ruhsal, bilişsel ve kişisel açıdan da önemlidir. Çocuk spor yoluyla, çevresini tanır, iletişim kurar, kendine olan öz güveni artar, toplum içerisindeki sahip olduğu yerini sağlamlaştırır. Psikolojik açıdan ise, kendini kontrol etmeyi, bir konuda konsantre olabilmeyi, iradesini kullanabilmeyi, başarıya güdülenebilmeyi öğrenir.

Spor yapan çocuklar ve spor yapmayan çocuklar arasında kocaman bir fark oluşuyor. Spor yapan çocukların hafıza ve öğrenme kapasiteleri çok daha fazla gelişir. Hızlı karar alma ve çözme konusunda yetkindirler.

 

Peki, ÇOCUKLAR için SPOR YAPMANIN ÖNEMİ VE FAYDALARI NEDİR?

  1. Hastalıklardan uzak tutar. Spor, çocukların gelişme döneminde kas ve eklemlerin güçlenmesini, kalp ve akciğer gibi organların gelişmesini sağladığı gibi sindirim sisteminin de düzenli çalışmasında olumlu bir etki sağlar.
  2. Disiplinli bir yaşam sağlar. Spor yapan ve bir takımla çalışan çocuk, kendi değerinin farkındadır. Özgüvenli, sorumluluk bilinci yüksek, disiplinli bireylerdir. Bu çocuklar hedef belirleme ve hedefe ulaşma konusundaki bilgi ve beceriyi spor sayesinde kazanırlar.
  3. Ruhsal ve fiziksel dengeyi destekler. Yaptıkları spor dalına göre değişmekle birlikte güçlü reflekslere ve yüksek odaklanma becerilerine sahiptirler. Daha az stresli ve daha az kaygılıdırlar.
  4. Okul başarısını yükseltir. Hızlı karar alma ve çözme konusunda yetkindirler. Hafıza ve öğrenme kapasiteleri çok daha fazla gelişir.
  5. Ergenlikte stres yönetimi sağlar. Spor ve egzersiz yapması, özellikle bir takım içinde bulunması bu dönemde ergenin yüksek olan enerjisini atmasını sağladığı gibi, kendine güven duymasına, stresinin azalmasına olumlu bir etki sağlayacak, sakinleştirecektir. Hem bedenen hem de ruhen gelişimini olumlu düzeyde etkileyecektir.
  6. Enfeksiyon sıklığını azaltır. Düzenli olarak spor yapan çocukların bağışıklık sistemi çok güçlüdür, daha sağlıklı beslenirler. Bu nedenle hastalıklara karşı dirençleri çok yüksektir, daha az hastalanır.

Her çocuğun spor yapma yeteneği gelişim düzeyine bağlı olarak birbirinden farklı olduğu gibi hangi yaşta hangi sporun yapılacağı da oldukça önemlidir. Anne ve baba tarafından açık havada bol vakit geçirmeleri sağlanmalı. Koşma, zıplama, bisiklet binme, seksek, ip atlama, yakalama veya bol bol oyun oynamaları sağlanmalı. Jimnastik, dans, yüzme, tenis, futbol, binicilik, yelken ve basketbol gibi sporlar da ihmal etmemeli.

Her çocuğa liderlik şansı verilmelidir. 10 yaşından sonra yarışma tarzı bireysel ve takım sporlarına, grup aktivitelerine ağırlık verilmelidir. Spesifik spor dallarına ait çalışmalar için uygun yaşalar ise; jimnastik, futbol, voleybol, tenis, atletizm ve kayak için 9-11 yaş, güreş için 12 yaş, bisiklet için 14 yaş, halter için 15-16 yaş, boks için ise 17 yaştır.

Çocukların anatomik, fizyolojik ve psikolojik yönden gelişimleri devam ettiğinden egzersiz programları oluştururken dikkat edilmelidir.

Çocuklar yaşama hazırlanırken gördükleri ve örnek aldıkları ilk modeller anne ve babalarıdır. Eğer ebeveynler sağlıklı, spor ile iç içe bir yaşam tarzını ailece  benimseyebilir ve bunu ailece yapılan bir sosyal aktivite haline getirebilirse çocuklar da bu alışkanlığı erişkin yaşantısına ve kendi çocuklarına aktarabilir.

 

 

Spora vereceğimiz mana,

gençliğe vereceğimiz mananın öz kardeşidir!

En az 10 karakter gerekli