DOLAR 32,7471 -0.34%
EURO 35,1664 -0.53%
ALTIN 2.443,21-0,57
BITCOIN 1964062-2.58793%
İzmir
33°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Sakız’da Roket Savaşı’nda 20 bin roket ateşlendi
178 okunma

Sakız’da Roket Savaşı’nda 20 bin roket ateşlendi

ABONE OL
22/04/2018 12:15
Sakız’da Roket Savaşı’nda 20 bin roket ateşlendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunanistan’ın Sakız (Chios) adasında iki yıl aradan sonra düzenlenen roket savaşlarında 20 bin roket ateşlendi. Ortodokslar geleneksel Paskalya kutlamalarını yaptılar, Türk turistler ise keyifli bir hafta sonu geçirdiler..

FULYA OMAÇ/SAKIZ

Yunanistan’ın Sakız Adası’nda dünyada tek olma özelliğine sahip ve yaklaşık 130 yıldır geleneksel olarak gerçekleştirilen ‘Ruketopolemos / Roket (Havai fişek) Savaşları’nı izlemek için üç gün içinde yaklaşık 2 bin Türk turist Sakız adasına geçti. Her özel gün kutlamalarında olduğu gibi hafta sonu yine her iki kıyının gümrüğünde uzun kuyruklar oluştu. Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra yeniden dirilişini simgeleyen ve Hıristiyan dünyasının en büyük bayramı olarak kabul edilen Paskalya Bayramı etkinliklerini ilgiyle izleyen Türkler, ada merkezi ve merkeze yakın civardaki tüm otelleri günler öncesinden doldurdu. Türklerin ilk tercihleri yine Karşıyakalı Güher ile eşi Theodore’un işlettiği Hotel Kyma, uzun yıllar Türkiye’de yaşayan ve Türkçe dahil altı dil bilen İngiliz Ronald James’in Kambos bölgesindeki oteli Villa Rossa ile Sakız Adası’nın bir önceki dönem belediye turizm sorumlusu Kostas Moundros’un Point zincir otelleri oldu. Kiralık araçlar ve restoranlar için de günler öncesinden rezervasyon yapıldı.

İKİ ETAPTA ATILAN ROKETLERİN ATIMI GECE YARISI ÖNCESİ TAMAMLANDI

Hıristiyan aleminde İsa Peygamber’in 40 gün işkence gördükten sonra çarmıha gerilmesi ve ardından ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya etkinlikleri düzenlenen törenle başladı. Vrondados köyünde aralarında 400 metre mesafe bulunan Aziz Markos ve Panagia (Hz. Meryem) Erityani kiliseleri arasında kökleri Osmanlı hakimiyeti dönemine kadar uzanan roket savaşları ise iki yıl ara verilmesinin ardından iki etap halinde atılan havai fişeklerin gökyüzünü zaman zaman altın sarısına boyamasıyla gerçekleştirildi. Saat 21:30-22.30 arası 10 bin havai fişek atılmasının ardından yarım saat ara verilip, saat 23:00-24:00 arası da 10 bin havai fişek daha gökyüzüne salındı. Aziz Markos Kilisesi’nde Panagia Erityani Kilisesi’ne göre daha çok roket atıldığı gözlemlendi. Her iki kilisenin çevresini barut kokusu sararken, civar havai fişek artıklarıyla doldu.

20 BİN HAVAİ FİŞEK ATILDI

İki yıl önce roket savaşları sırasında atılan havai fişeklerin kiliselere yakın bazı evlerde yangın çıkmasına sebep olması, evlere zarar vermesi ve yaralılar olması üzerine bu yıl daha temkinli davranan ada yönetimi daha kapsamlı güvenlik önlemleri aldı. Vrondados Köyü’ndeki birçok yol trafiğe kapatıldı. Herhangi bir yangın çıkması olasılığına karşı itfaiye araçları da kilit noktalarda bekletildi. Belediye ekipleri roketlerin menzilinde bulunan bölgelerdeki binaların çevresini tel örgülerle kapatarak koruma altına aldı. Roketler Aziz Markos ve Panagia Erityani kiliselerinin cemaati olan ve oturdukları mahallelere göre takımlara ayrılan, çoğunluğu gençlerden oluşan kişilerce hazırlandı. Takım isimlerinin basılı olduğu tişörtleri giyen gençler gün boyunca roketlerin fırlatılacağı rampaların yapımıyla ilgilendi. Daha önceki yıllarda yaklaşık 60-100 bin civarı roketin atılmasına karşın bu yıl sadece 20 bin adet fişeğin atılmasına izin verildi. Herhangi bir yaralanma ve ciddi bir olay yaşanmazken sadece iki evde yangın çıktı. İtfaiyenin hemen müdahalesiyle de kısa zamanda diğer evlere sıçramadan ve büyümeden söndürüldü. Roket Savaşları’nı izlemeye giden Türklerden bazıları etkinliği ‘mükemmel bir görsel şölen’ olarak adlandırırken, bazıları ise atılan havai fişekleri az bulduklarını ve daha önceki yıllardaki heyecanı yaşayamadıklarını dile getirdiler.

KİLİSELERDE DİRİLİŞ AYİNLERİ YAPILDI

Havanın kararmasının ardından başlayan kilise ayinleri, Roket Savaşları’nın sona ermesiyle gece yarısı kutlamalara dönüştü. Kudüs’ten uçakla özel olarak getirilen ve papazlar tarafından karşılanıp her papazın kendi kiliselerine götürdükleri kutsal ateş ayinde inananların mumlarını tutuşturdu. Ayinde yakılan mumlarla dilekte bulunulurken, İncil’den bölümler okundu, dualar edildi, ilahiler seslendirildi ve ayine katılanlar birbiriyle bayramlaştı. Hristiyan inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilişinden sonraki ‘dirilişin’ kutlandığı geceyle birlikte, Şubat ayındaki  komsudaneoluyor.net/yunanistanda-apokries-karnavali  Apokries Karnavalı sonrası Kathara Deftera (Temiz Pazartesi) ile başlayan 40 günlük oruç tutma (et ve hayvan ürünleri yememe perhizi) dönemi de sona erdi. “Hristos Anesti / İsa Dirildi” sözleriyle birbirlerini kutlayan Ortodokslar, gece yarısından sonra tavernalara giderek, 40 günlük orucu sona erdiren sakatat çorbası Magiritsa içtiler.

PERHİZ SONRASI ET MENÜLÜ ZİYAFET

Paskalya etkinliklerinin son günü ise aile bireyleri bir araya gelerek kuzu, oğlak ve kokoreç çevirme yaptılar, bayram için özel paskalya çörekleri hazırladılar. Kırmızı boyalı Paskalya yumurtaları haşlandı, danslar edip, şaraplar içerek Paskalya bayramını kutladılar. Ayrıca birbirlerine çikolatadan yapılmış paskalya tavşanı hediye edip, evlerini de yumurta şekilli paskalya mum ve süsleriyle süslediler.

    En az 10 karakter gerekli