Saraybosna’da Osmanlı dönemine ait en nadide eserlerden biri ve şehrin sembollerinden olan Taşlıhan, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Bosna Hersek Milli Abideleri Muhafaza Komisyonunun Taşlıhan’ı milli abide statüsünden çıkarma kararı alması sonrasında kervansarayın kalıntılarının üzerine yeni bina yapılmasının önündeki engeller ortadan kalktı. Arkeologların 2007 yılında kısmen kurtarmayı başardığı kalıntıların üzerinde yapılması planlanan ve Başçarşı’nın yapısına uygun bir konsept olacağı ifade edilen yeni proje, Saraybosnalılar’ın tepkisine neden oldu. Şehir için anlamı büyük olan arkeolojik sahanın korunması için başlatılan imza kampanyasına yüzlerce vatandaş destek verdi. Gazi Hüsrev Bey dönemini hatırlatan ve o çağın izlerini taşıyan bu kalıntılar çok sayıda turist çekmeye devam ediyor.
SARAYBOSNA/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Saraybosna’da Osmanlı dönemine ait en nadide eserlerden biri ve şehrin sembollerinden olan Taşlıhan, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Bosna Hersek Milli Abideleri Muhafaza Komisyonu’nun Taşlıhan’ı milli abide statüsünden çıkarma kararı alması sonrasında kervansarayın kalıntılarının üzerine yeni bina yapılmasının önündeki engeller ortadan kalktı. www.haberler.com’a göre; Arkeologların 2007 yılında kısmen kurtarmayı başardığı kalıntıların üzerinde yapılması planlanan ve Başçarşı’nın yapısına uygun bir konsept olacağı ifade edilen yeni proje, Saraybosnalılar’ın tepkisine neden oldu. Şehir için anlamı büyük olan arkeolojik sahanın korunması için başlatılan imza kampanyasına yüzlerce vatandaş destek verdi. Saraybosnalı mimar ve tarihçi Mufid Garibiya, Sultan II. Beyazid’in torunlarından Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılan Taşlıhan’ın zamanında bölgedeki en güzel ve en lüks han ve kervansaray olarak görüldüğünü ifade etti. Gazi Hüsrev Bey’in yaptırdığı cami, medrese, bezistan ve imarethane ile Saraybosna’yı kasabadan şehre çeviren isim olarak anıldığına işaret eden Garibiya, Taşlıhan’ın Saraybosna’nın adeta bir çiçek gibi açtığı devrin en nadide eserlerinden biri olduğunu söyledi. Saraybosnalı tarihçi, “Gazi Hüsrev Bey, şehadetinden hemen evvel 1540 yılında Saraybosna’ya bir kervansaray ve bir de kapalı çarşı yapılması talimatı vermişti. Bezistan ve Taşlıhan’ın yapımı için Dubrovnik’ten ustalar getirilmişti. Kubbeleri ve taş kemerlerle bezeli koridorlarıyla bu bölgenin en güzel ve en lüks kervansarayı konumundaydı ve 30 kadar tüccarı misafir edebiliyordu. Bezistan ile de iki yerden bağlantısı vardı. Taşlıhan’ın alt katında ise atların ve malların tutulabildiği bir hangar bulunuyordu ve burada 70 kadar at barındırılabiliyordu. Taşlıhan’ın en önemli özelliklerinden biri de merkezinde bir şadırvan ve bunun üzerinde de direkler üstünde bir mescit bulunuyor olmasıydı” diye konuştu.
BALKAN YEMEKLERİ
4 gün önceHABERLER
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önceHABERLER
08 Kasım 2024