DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2123135-0.40394%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

05:35

SABAHA KALAN SÜRE

Sıcaklık ve kuraklık Niğde’de elma üretimini olumsuz etkiledi
181 okunma

Sıcaklık ve kuraklık Niğde’de elma üretimini olumsuz etkiledi

ABONE OL
03/10/2024 12:40
Sıcaklık ve kuraklık Niğde’de elma üretimini olumsuz etkiledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

NIĞDE (AA) – Niğde Elma Üreticileri Birliği Lideri Atilla Kaplan, AA muhabirine, Niğde’nin Türkiye’de elma üretiminde değerli bir yere sahip olduğuna dikkati çekti.

Geçen yıl Niğde’de yaklaşık 552 bin ton elma üretildiğini belirten Kaplan, bu yıl üretimin düşük olacağını söyledi.

Niğde’de bu yıl 370 bin ton elma üretimi beklediklerini söz eden Kaplan, üretimdeki düşüşün çeşitli nedenleri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“İklim değişikliği gitgide kendini hissettiriyor. Ağustosta sıcaklıkların yüksek olması meyve gözlerini olumsuz etkiledi. Onun dışında yağışların azlığı da tesirli oldu. Geçen yıl güz devrinde neredeyse yağış olmadı. Çiçek gözü morfolojik ayrım dönemi dediğimiz 16 dönem var. Bitki, bunların 9’unu güzün ve kışın, 7’sini de baharda eşey hücrelerin oluşmasında tamamlıyor. Münasebetiyle güz suyu yetersiz olduğunda bu morfoloji ayrım dönemleri tamamlanamıyor. Hasebiyle çiçek gözleri sürgün gözüne dönüşebiliyor.”

Kaplan, elmaların çiçek açtığı bahar aylarında da sıcaklığın 31,8 derece olduğunu ve sıcak esen rüzgarların ağaçları yaktığını söyledi.

Bazı bahçelerde hiç elma olmadığını vurgulayan Kaplan, 1550 metre rakımın üzerindeki bahçelerin olumsuz durumdan etkilenmediğini lisana getirdi.

Yüksek rakımda havanın serin olmasıyla ağaçların susuzluğa daha fazla dayandığını anlatan Kaplan, şöyle devam etti:

“Ova diye tabir ettiğimiz rakımı düşük yerlerdeki bahçelerde önemli bir üretim azlığı kelam konusu. Global ısınmayı maalesef yavaş yavaş yaşamaya, görmeye başlıyoruz. Bunun için mevcut bahçelerimizi, sürdürülebilir olması için ne yapabiliriz, yeni bahçeler yaparken nelere dikkat edebiliriz bunlara bakmalıyız. Bu mevzuda Tarım ve Orman Bakanlığımızın yeni üretim planlaması var. Bu üretim planlamasıyla suyu daha az isteyen, hangi bölgede hangi bitkiyi yetiştireceğimiz konusu çok kıymet arz ediyor.”

“200 bin tonluk havuzlar yaptık”

Kentte yaklaşık 250 bin dönüm yerde elma üretildiğini belirten Kaplan, “Elma, avokado, muz olmadan tahminen yaşanabilir lakin susuz asla yaşanamaz. Su bizim için daha değerli. Yazın kullanacağımız suyu kıştan temin edecek yaklaşık 200 bin tonluk havuzlar yaptık. Üretimimiz elmada olduğu üzere öbür ziraî üretimlerde de çok fazla. Şayet ürettiğimizi ihraç edemezsek önemli ezalar yaşarız. Rekolte azalsa bile ürettiğimiz elmayı iç piyasada yiyerek tüketme bahtımız yok. Hasebiyle ihraç etmemiz lazım. İhracat yapabilmek için devletin dayanaklarına muhtaçlığımız var. Sırbistan ve Polonya’da da soğuktan ötürü bu yıl üretim az. Münasebetiyle Rusya pazarı tahminen bizim için daha değer arz edecek.” sözlerini kullandı.

“Sıcaklıklar her yıl hissedilir derecede artıyor”

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Ziraî Genetik Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Sedat Serçe de iklim değişikliğinin son yılların kıymetli bahislerinden biri olduğunu söyledi.

Son 20 yılda sıcaklıkların hissedilir derecede arttığını belirten Serçe, “Hem ortalama sıcaklıklar hem de yaz aylarında yaşadığımız en yüksek sıcaklıklar artıyor. Bilimsel bir tartışmanın ötesinde, içinde yaşadığımız şu günlerde 20, 50 ya da 100 yıl öncesine oranla hem sıcaklıkların ortalaması hem de yaz aylarında gözlemlediğimiz yüksek sıcaklıkların evvelkilerden daha yüksek olduğu artık bilimsel bir gerçek.” diye konuştu.

Serçe, şunları kaydetti:

“Yüksek sıcaklıklar yüzünden öncelikle bitkiler fotosentez aktifliğini kaybetmiş oluyor ayrıyeten bu bir ‘abiyotik stres’. Yani çevresel kuralların neden olduğu kuvvetli ışık, ultraviole, yüksek ve düşük sıcaklık, donma, kuraklık, tuzluluk, ağır metaller ve yetersiz oksijen üzere faktörleri kapsayan bir durum. Sıcaklık en uygun şartlardan saptığı için bitkiler daha güç şartlarda yaşıyor. Sonuç olarak randıman ve kalite azalıyor. Birebir vakitte spesifik olarak muhakkak devirlerde sıcağa maruz kalmaları yüzünden hasat önü dökümleri artıyor. Bir diğer olumsuzluk da evvelce tıpkı çeşidi birebir lokasyonda yetiştirirken ve bütün meyveler birbirlerine benzerken, artık irili ufaklı meyveler elde ediyoruz. Bu da kalitenin bozulmasına sebep oluyor.”

İklim değişikliğinin tesirlerinin ilerleyen yıllarda daha şiddetli halde yaşanacağını öngördüklerini söz eden Serçe, birincil ve sürdürülebilir bir tahlil olarak olumsuz hava kurallarına uygun bitki ıslahı ve şuurlu tarım uygulamalarının yapılması gerektiğini, bu mevzuda üniversitede çalışmalar yaptıklarını kelamlarına ekledi.

Muhabir: Abdullah Özkul

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP