Sırbistan‘da bir savaş suçlusu olan Bosnalı Sırp Ratko Mladic’in duvar resimleri protestolara rağmen Sırbistan sokaklarından henüz çıkarılmadı.
Bosna Hersek’teki 1992 – 1995 savaşı sırasında Sırplara komuta eden, “Bosna Kasabı” olarak tanınan ve Uluslararası Adalet Divanı tarafından savaş suçlusu olarak mahkum edilen Ratko Mladic’in duvar resimleri tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Duvar resimleri, yapılan protestolara rağmen hala kaldırılmazken, Sırbistan’da Mladic karşıtı protestolar da gittikçe etkisini artırıyor.
Sırbistan Sosyal Demokrat Partisi üyesi Corco Juyovic, duvar resimlerini protesto etmenin her akıl sahibi vatandaşın görevi olduğunu söyledi: “Resimlerin üzerine boya döktüm, pişman değilim. Savaş suçlularının fotoğraflarının şehrimde olmasına izin veremezdim” ifadelerini kullandı.
Sırbistan‘ın Yeni Belgrad, Rakovitsa, Vraçar, Kotej, Trayka ve Karaburma semtlerindeki bazı cadde ve binalarda Ratko Mladic’in duvar resimlerini halen rastlamak mümkün.
Bu arada Mladic karşıtları, başta Belgrad’ın on yılı başkenti olmak üzere ülkenin birçok şehrinde “Bosnalı Kasap” a karşı afiş asmaya başladılar.
Belgrad’ın bazı ilçelerinin yanı sıra Pancevo, Luciani, Nis ve Novi Apr kentlerine asılan Mladic aleyhindeki posterlerin ana teması ise şuydu: “Ratko Mladic bir savaş suçlusu.”
Sırbistan’daki pek çok kişi demokrasinin kendi tarafında olduğunu ve savaş suçlularının cezalandırılması gerektiğini de söylüyor.
Sırbistan’da Ratko Mladic’in taraftarları tarafından yapıldığı düşünülen duvar resimleri ülkede ve uluslararası çapta büyük tartışmalar yol açmıştı.
Polis memurları, Belgrad’ın merkezinde hüküm giymiş savaş suçlusu Ratko Mladiç’in duvar resminin önüne, insan hakları aktivistlerinin büyük duvar resmine yumurta fırlatmaları sonrasında kalabalıkları dağıtmak için konuşlanmıştı.
Duvar resmi birçok saldırıya ve protestolara maruz kalırken, Sırbistan polisi ve hükümeti duvar resmini korumadan yana bir tavır sergilemişti. Sırbistan İçişleri Bakanlığı ülkedeki protestoları yasaklamıştı.
“Bosna Kasabı” olarak adlandırılan Sırp komutan Mladic komutasındaki Sırp birliklerinin 11 Temmuz 1995’te Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’ya girmesinin ardından başlayan soykırım sırasında birkaç günde en az 8 bin 372 Bosnalı sivil öldürüldü ve cesetleri çeşitli toplu mezarlara gömüldü.
Bölgedeki Sırp nüfusunun ezici çoğunluğu bugün bile Srebrenitsa’da yaşananlara “soykırım” demekten kaçınıyor.
Öte yandan Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılındaki kararında Srebrenitsa ve çevresinde yaşananları eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin(ICTY) kanıtlarına göre “soykırım” olarak nitelendirdi.
Sırp komutan Ratko Mladic, aralarında soykırımın da bulunduğu çok sayıda suçtan ömür boyu hapis cezasına çarptırılırken, 8 Haziran’da Temyiz Mahkemesinde yeniden cezası onanmıştı.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
10 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
06 Kasım 2024