Bosna 18 yıl önce, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük katliama tanık oldu. 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp çetnikler, Birleşmiş Milletler tarafından ‘güvenli bölge’ ilan edildiği için diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle dev bir mülteci kampına dönüşen Srebrenitsa’ya girdi. Müslüman erkekleri kadınlardan ayırdılar. Yaşları 15 ile 65 arasındaki binlerce erkeği şehirdeki depo ve fabrikalarda kurşuna dizdiler. Bosna Kayıp Kişiler Komisyonu’nun katledildiğini belirlediği 8 bin 372 kişinin 500’ü 18 yaşından küçüktü.
SREBRENİTSA/Balkan Günlüğü
Bosna 18 yıl önce, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da yaşanan en büyük katliama tanık oldu. 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp çetnikler, Birleşmiş Milletler tarafından ‘güvenli bölge’ ilan edildiği için diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle dev bir mülteci kampına dönüşen Srebrenitsa’ya girdi. Müslüman erkekleri kadınlardan ayırdılar. Yaşları 15 ile 65 arasındaki binlerce erkeği şehirdeki depo ve fabrikalarda kurşuna dizdiler. Bosna Kayıp Kişiler Komisyonu’nun katledildiğini belirlediği 8 bin 372 kişinin 500’ü 18 yaşından küçüktü. Anneleri evlatlarından, çocukları babalarından ayıran Srebrenitsa katliamının acısı 18 yıl geçmesine rağmen bitmedi. Şimdiye kadar, katliamda hayatını kaybeden 5,657 kişi toplu mezarlardan çıkarılarak kimlikleri tespit edildi. 409 kişinin cenazesi ise 18. yıldönümünde Potoçari mezarlığında toprağa verildi.
DOĞDUĞU GÜN KATLEDİLDİ
Doğduğu gün Sırp askerleri tarafından öldürülen ‘isimsiz bebek’ de toprağa verilenler arasındaydı. Annesinin isteği üzerine ismi Fatıma konuldu. Srebrenitsa’yı unutmamak için binlerce insan her yıl 11 Temmuz’da törenlerin yapılacağı Potoçari mezarlığında toplanıyor. Bu yıl da Boşnak ve çeşitli milletlerden 5 bin kişi Potoçari mezarlığına ulaşmak için, 8 Temmuz’da Tuzla yakınlarındaki Sapno’dan 100 kilometrelik orman yürüyüşüne başlamıştı. 18 yıl önce 8 bin 372 kişinin hayatını kaybettiği katliamdan kaçarak Tuzla’ya doğru harekete geçen Boşnaklar, bu orman yolunu kullanarak hayatta kalmaya çalışmışlardı.
BALKAN YEMEKLERİ
4 gün önceHABERLER
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
22 gün önceHABERLER
08 Kasım 2024