DOLAR 34,5412 0.17%
EURO 35,9548 -0.78%
ALTIN 3.000,571,32
BITCOIN 34054031.58043%
İzmir
18°

PARÇALI BULUTLU

06:23

SABAHA KALAN SÜRE

197 okunma

İsveç tarzı kalkınmadan türk belediyeler nasıl nasıl yararlanır

ABONE OL
03/09/2020 00:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

karsyakaTürk Belediyeler Birliği ile İsveç Belediyelerİ arasında sürdürülen “Sürdürülebilir Turizm” TUSANET projesi kapsamında ülkemizde gerçekleştirilecek 7 konferanstan dördüncüsü Karşıyaka Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

“İsveç Tarzı Sürdürülebilir Kalkınma, Türk Belediyeleri Bundan Nasıl faydalanır” adıyla Karşıyaka Spor Salonu’nda (ARENA) gerçekleştirilen konferansta “Karşıyaka’nın çevre sorunları ve çözüm önerileri” de tartışıldı. Karşıyaka Belediyesi, İsveç Türkiye Büyükelçiliği ile İsveç İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle gerçekleştirilen konferansta çevreye karşı duyarlılığın arttırılması, halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi anlatıldı, kalkınmanın çevreye karşı duyarlılık ile olması gerektiği vurgulandı.  
Toplantının açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çalışkan, “Çevre sorunları sanayileşme ile başladı. Günümüzde çevre  sadece bir kent veya bölge sorunu değil global bir sorun olmaktadır. Çevre sorunlarına sadece ekonomik olarak bakmamak, yaşama etkileri olarak algılamak gerekir. Kaynakların adil dağıtımı olmalı ve ekonomik kullanımı gerekmektedir. Karşıyaka Belediyesi olarak önümüzdeki çalışma süresini yenilenebilir enerji üzerine yoğunlaşmaya ayırdık. Bu toplantı bizlere ışık tutacaktır, katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. “dedi.
İsveç Türkiye Büyükelçisi Christer ASP “ İklim değişimlerini engellemek için toplumun bütün düzeylerinde harekete geçmeye ihtiyaç vardır. Türkiye AB’ye tam üyelik yolunda yolculuğa başladı. Bu çok önemli bir karar,  politik, ekonomik ve toplumsal  açıdan sizleri etkileyecektir. Gelecekteki üyesi olarak Türkiye, Türkiye olarak kalacak, ancak aynı zamanda daha büyük bir uluslar topluluğunun bir parçası olup norm ve değerleri aynı vizyonları paylaşacaktır. AB’nin vizyonlarından biri de dünyada sürdürülebilir kalkınmadan yana etkin bir güç olmaktır. Türkiye ‘nin ne düşündüğü aynı zamanda AB’yi, Orta Doğu ülkelerini, Orta Asya ülkelerini ilgilendirmektedir.
Bu toplantıdan yola çıkarak yerel çevrenin gelişmesi için alınan kararlar ulusal düzeye ulaşmakta, global olarak herkesi ilgilendirmektedir. “ dedi.
İsveç Proje Yöneticisi Rolf A. Karlson konuşmasında İsveç’te uygulamaları anlatarak “ Öncellikle şeffaf ve anlaşılır bir mevzuat olmalıdır. Sorunlar ilgilileri tarafından açıkça tartışılmalıdır. Devlet –yerel yönetim işbirliği mutlaka gerekmektedir. Çevre konusunda belediyelerin güçlü bir yapılanması bulunmaktadır.  Belediyeler çevre düzenlemelerini planlar, uygulamaları denetler. Bir inşaat izninin alınabilmesi için önceden yapılan planlara ve yönetmeliklere uyması mutlaka gerekmektedir, aksi durumda sivil toplum kuruluşları tarafından mahkemeye taşınabilir. Bir konuda anlaşma sağlanıp protokol imzalandıktan sonra da uygulama zorunludur.” Dedi.

Proje yöneticilerinden Sören Backman’da konuşmasında İsveç’in temiz tutulması için uyguladıkları projeyi anlatarak “ Halkın bilinçlendirilmesi çok önemli. 40 yıl önce başlattığımız (İsveç’i temiz ve düzenli tut) kampanyası aralıksız sürmektedir. Ana okullarına kadar eğitim çalışması gerçekleştirildi. Çevrenin temizlenmesi için başlatılan kampanyalar ulusal bayram günlerindeki gibi etkin hazırlanmakta ve yoğun katılım sağlanmaktadır. Toplumun duyarlılığını sağlayamazsanız kampanyanız başarısız olur.” Dedi.

KARŞIYAKA’NIN ÇEVRE SORUNLARI
Konferansın ikinci oturumu moderatör Dr. Caner Zanbak başkanlığında İzmir Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Halil Gezer, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Atık SU Arıtma Daire Başkanı M. Faruk İşgenç, İZGEP AŞ Yön. Kur. Başkanı Ertunga Akdeniz ile Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sıdık İçli’nin katılımı ile sürdü. Ege Üniversitesi bünyesinde güneş enerjisinin kullanımına yönelik önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Prof. Dr. İçli “ Ülkemiz güneş enerjisinden çok daha fazla yararlanmalı. Üniversite bünyesinde güneş panellerinin de üretimine başladık. Yapılacak çalışmalara her zaman katkı koymaya hazırız.” Dedi.
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Hail Gezer’de konuşmasında Karşıyaka’nın çevre tehlikelerini sıralayarak “Çözüm için belediyeler, sanayiciler, sivil ve kamu kurumları ile halk bütünleşmelidir. Çevre bilinci geliştirilmeli, tüketim toplumu olmamalıyız. Kalkınma, çevre sorunlarına uyularak gerçekleşmelidir. “ dedi. İZGEP AŞ Yön. Kurulu Başkanı Ertunga Akdeniz’de konuşmasında İzmir’de geri kazanımları anlatarak “ Karşıyaka’da halen 50 bin konuttan geri dönüşümü ayrı topluyoruz. Şu anda poşet dağıtarak gerçekleştirdiğimiz bu projeyi ileride ayrı çöp konteynerleri ile sürdürmek istiyoruz. “dedi.
M. Faruk İşgenç’te konuşmasında İzmir’de atık suların toplanması, arıtılması konusunda bilgiler vererek “ İzmir’de yaklaşık 7 bin kilometre su borusu döşeli. Çiğli’deki arıtma tesislerinde çıkan çamur halen oluşturulan çukurlara konularak üzeri örtülmektedir. Bu çamurun yakılması ve oluşacak gübrenin kullanılması çalışmaları sürmektedir. “ dedi. Konuşmalardan sonra ikili görüşmelere geçilerek hazırlanabilecek projeler konusunda diyalog sağlandı.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP