DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34133820.41649%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

200 okunma

TBMM Başkanı Toptan, Kosova Meclisi Genel Kuruluna hitap etti

ABONE OL
02/09/2020 13:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

image008TBMM Başkanı Köksal Toptan, Kosova Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü ve istikrarının, Balkanlar ve Avrupa coğrafyasında barışın korunması bakımından uluslararası toplumun üzerinde hassasiyetle durması gereken bir konu olduğunu belirterek, ”Çünkü Kosova’nın huzur ve istikrarı, aynı zamanda Balkanlar ve Avrupa barışının anahtarı durumundadır’‘ dedi.

 

 

 

 

Kosova Meclisi Genel Kuruluna hitap eden Toptan, bağımsızlık ilanının ikinci yılında Kosova’yı ziyaret eden ve milletvekillerine seslenen ilk TBMM Başkanı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Türkiye ile Kosova arasındaki tarihi ilişkilerin, her türlü siyasi yaklaşımın ötesinde gücünü ortak geçmişten alan köklü kardeşlik ve dostluk bağlarını ifade ettiğini vurgulayan Toptan, yüzyıllara dayanan tarihi, kültürel ve beşeri birlikteliğin, bugün Kosova’nın ve kardeş Kosova halkının Türkiye açısından taşıdığı önemde kendini gösterdiğini söyledi. ”Türk halkı, Kosova çok acı günlerden geçerken kederinizi nasıl paylaştı ise bağımsızlığın ilan edildiği gün de kardeş Kosova halkıyla aynı hisleri, aynı heyecanı paylaşmıştır” diyen Toptan, Kosova’da Türk toplumunun varlığı ve Türkiye’de Kosova kökenli pek çok vatandaşın bulunmasının, ilişkilerin yoğunluğunu daha da arttırdığını vurguladı. Türkiye’nin, ortak tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerle bağlı bulunduğu Balkanlar’da barış ve istikrarın korunmasına bir dış politika önceliği olarak her zaman büyük önem verdiğini ifade eden Toptan, bölge ülkelerinin, geçmişten alınan dersleri, uyum ve işbirliği yönünde kullanarak kalıcı barışın sağlanması için ortak çaba sarf etmelerinde büyük yarar gördüklerini kaydetti.

-”SON 20 YILDA YAŞANAN ACI TECRÜBELER…

Balkanlarda huzur ve refahın tüm dünya için ne kadar önemli olduğunu son 20 yıl içinde yaşanan acı tecrübelerle gördüklerine işaret eden Toptan, şöyle konuştu: ”Kosova Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğü ve istikrarı, Balkanlar’da ve Avrupa coğrafyasında barışın korunması bakımından uluslararası toplumun üzerinde hassasiyetle durması gereken bir konudur. Çünkü Kosova’nın huzur ve istikrarı, aynı zamanda Balkanlar ve Avrupa barışının anahtarı durumundadır. Türkiye, Kosova’nın, Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonuna güçlü bir şekilde destek vermektedir. Bu hedefe ulaşılması, işleyen ve etkin devlet kurumları oluşturarak ve geçmişin ağır yükünden arınmış bilinçli nesiller yetiştirerek, ayrıca çevresiyle diyalog içerisinde olan ve işbirliği yapan bir yapının bölge genelinde egemen kılınmasıyla mümkün olabilecektir. Yine bu ortamın yaratılmasında başlıca

sorumluluğun da bölge ülkelerine ait olduğunun unutulmaması gerekmektedir. Türkiye, Kosova’da, çoğulcu demokrasi, hukukun üstünlüğü, evrensel insan hakları ve azınlık haklarına saygı gibi çağımızın temel değerlerinin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi gereğine inanmaktadır. Ayrıca, Kosova ile

komşuları arasında karşılıklı güven ve işbirliği ortamı oluşturulması gerektiğine büyük önem vermektedir. Kosova Cumhuriyeti’nin milletler ailesinin, bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunan sorumluluk sahibi bir üyesi olarak tüm komşularıyla iyi ve dostane ilişkiler kurma yönündeki tutumunu destekliyoruz. Kosova, temel kurumlarını oluşturma ve işleyen çok etnili demokratik bir hukuk devletini hayata geçirme yolunda büyük mesafe kat etmiştir. Anayasa Mahkemesi üyelerinin atanması da Kosova’nın kurumsal yapısının güçlenmesi bakımından önemli bir adım olmuştur.”

-”KUVVETLİ BİR MESAJ…”-

Bağımsızlığın ilanından bu yana geçen sürede Kosova Cumhuriyeti’nin uluslararası toplumda giderek artan oranda kabul görmesi ve tanınmasından memnuniyet duyduklarını belirten Toptan, Kosova’nın IMF ve Dünya Bankası üyeliklerine kabulünün de bu yönde kuvvetli bir mesaj olduğunu söyledi.

Dünyada büyük ilgiyle karşılanan Kosova’nın bağımsızlığının daha fazla ülke tarafından tanınması için Türkiye olarak ikili ilişkilerde ve uluslararası platformlarda etkin bir çaba içerisinde olduklarına işaret eden Toptan, ”Türkiye, kardeş Kosova Cumhuriyeti’nin bugüne kadar sağladığı başarılarını devam ettirmesi için geçmişte olduğu gibi desteğini daima sürdürecektir’‘ dedi. İkili ilişkilerin parlamenter boyutunun, iki ülke ve halklar arasındaki bağların daha da güçlendirilmesine katkı sağladığına dikkati çeken Toptan, Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniki’nin Başkanlık Divanı üyeleriyle birlikte ilk ziyaretlerini Türkiye’ye yapmasından büyük mutluluk duyduğunu, ziyaret sırasında imzalanan işbirliği protokolünün de parlamentolar arasındaki ilişkilere ivme kazandırdığını bildirdi. Türk halkı ve TBMM’nin Kosova’ya karşı çok derin sevgi ve dostluk duygularına sahip bulunduğunu, bunun en önemli kanıtının, Türkiye-Kosova Dostluk Grubuna 544 milletvekilinden 384’nün üye olması olduğunu anlatan Toptan, helikopter kazasında yaşamını yitiren Dostluk Grubu Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun Kosova’ya büyük önem verdiğini ve parlamentolar arasındaki dostluğun güçlendirilmesi için yoğun çaba gösterdiğini anlattı. Toptan, ”Mükemmel düzeyde seyreden parlamentolarımız arasındaki ilişkinin önümüzdeki dönemde daha da güçlenerek devam edeceğine inanıyorum” dedi.

-”KOSOVA’NIN KALKINMASI...”-

İstikrar ve refahın sağlanması için ekonomik kalkınmanın vazgeçilmez unsur olduğunu, bu çerçevede, uluslararası toplumun Kosova’nın gelişmesine ve kalkınmasına desteğini sürdürmesi büyük önem taşıdığını anlatan Toptan, Türk yatırımcıların artan oranda Kosova’ya gelerek ekonomik kalkınmaya katkı sunduğunu belirtti.

Geleceğin kalkınmış Kosovası’nın inşa edilmesi için hep beraber çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Toptan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Bu bağlamda gelecek dönemde de Kosova’nın başta gelen ticaret ortaklarından biri olmayı sürdüreceğimize inanıyoruz. Geçtiğimiz ay içerisinde

Priştine;de imzalanan Ekonomik İşbirliği Anlaşması, Türkiye ile Kosova arasındaki ekonomik ilişkilerin hukuki zemine oturtulması bakımından önemli bir dönüm noktası olmuştur. Kosova’nın ekonomik ve sosyal kalkınmasını tamamlayarak uluslararası toplum içinde hak ettiği yeri almasının başlıca dileğimiz ve beklentimizdir. Kosova’nın kalkınması yönünde, önümüzdeki üç yıllık bütçe planlamaları göz önünde bulundurularak, uluslararası toplumun Kosova’ya yapacağı bağışların ele alındığı Bağışçılar Konferansı’nda Türkiye, 30 milyon avro ayni yardım taahhüdünde bulunmuştur. Bu çerçevede, devam eden diğer yardımların yanı sıra, söz konusu taahhüdümüzü tüm Kosova’da eğitim, sağlık ve altyapı projelerine yönlendirmeyi öngörmekteyiz.

-”ÜLKEYİ VATANLARI OLARAK GÖREN KOSOVALI TÜRKLER…”-

Toptan, ekonomik ilişkilerin gelişebilmesi için uluslararası ticaretin büyük önem taşıdığını belirterek, ”Kosovalılara, uluslararası seyahatlerde kolaylık sağlanmasının ekonomik hayata doğrudan katkıda bulunacağı açıktır. Bu çerçevede ocak ayında Priştine’de imzalanan Vize Muafiyet Anlaşması’nın haziran ayı başında yürürlüğe girmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Artık Kosova Cumhuriyeti pasaportu sahibi Kosovalılar, Türkiye’ye vizesiz seyahat edebilmektedirler. Ülkelerimiz arasında önümüzdeki dönemde yapılacak karşılıklı üst düzey ziyaretler ve işbirliğimizin tüm alanlarını kapsayacak şekilde tamamlanacak anlaşmalarla ilişkilerimizin hukuki zemininin de güçlendirileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin; Kosova’nın ekonomik kalkınmasının yanı sıra güvenlik ve istikrarının sürdürülmesine de büyük önem verdiğini anlatan Toptan, 1999 yılından itibaren BM ve AB’nin görev güçleri nezdinde faaliyet gösteren asker, polis ve uzmanlar aracılığıyla Kosova’ya güvenlik alanında sağladığı katkıları, ihtiyaç duyulduğu sürece devam ettireceklerini söyledi. Toptan, ülkeyi vatanları olarak gören ve tüm kurumlarıyla sahiplenen Kosovalı Türklerin, tüm Kosova halkıyla ortak bir kaderi gururla paylaştığına işaret ederek, konuşmasını şöyle tamamladı: ”Kosovalı Türklerin siyasi hayatta bir istikrar unsuru olarak yer almaları bizleri memnun etmektedir. Kosovalı Türkler, Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkilerde köprü olmakta ve Kosova’ya her türlü katkıyı sağlamaya çaba göstermektedirler. Şu anda Kosova Hükümetinde bir bakan ve Mecliste üç milletvekiliyle temsil edilen Türk toplumunun, Ahtisaari Planı ile garanti altına alınan çok etnili, çok kültürlü Kosova için olumlu bir örnek teşkil ettiğini düşünüyoruz. Ahtisaari planının uygulamaya geçirilmesinin, yasal düzenlemeler kadar önem taşıdığına inanıyoruz. Bu bağlamda, Kosova yönetiminin Türkçenin ve diğer topluluk dillerinin kullanımı konusundaki çabalarından duyduğumuz memnuniyeti de özellikle dile getirmek istiyorum. Türkiye-Kosova dostluğunun gün geçtikçe daha da güçleneceğine inancımız tamdır. Türk ve Kosova halkları arasındaki kardeşlik geleceğe doğru aynı kuvvetle taşınacaktır. Bağımsız genç Kosova Cumhuriyeti, Kosova halkının ortak azim ve sağduyusunun sonucudur. Kosova Cumhuriyeti’nin, Balkanlarda kalıcı barış ve istikrar doğrultusunda oynamakta olduğu olumlu rolü sürdüreceğine inanıyoruz.”

Kosova Meclisi’nin özel oturumda milletvekillerine hitap eden Toptan’ın konuşmasını Cumhurbaşkanı Seydiu, Meclis Başkanı Krasniki, Başbakan Taci ile

bakanlar da izledi. Toptan, konuşmasından sonra milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı.

İLK KEZ ASKERİ TÖREN DÜZENLENDİ-

Bu arada, TBMM Başkanı Köksal Toptan Kosova Meclisine gelişinde askeri törenle karşılandı. Kosovalı yetkililer askeri törenin ilkkez düzenlendiğini

bildirdiler. Toptan, törenin ardından şeref defterini imzaladı. Kosova Meclis Binasının önüne ise Türk bayrağı çekildi.

 


    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP