Trabzonlu fındık yetiştiricilerimiz fındıkta kalitenin ve pazar değerinin arttırılmasına yönelik “Kaliteli Fındık Projesi” çalışmasını geçtiğimiz temmuz ayında başlatmışlardı. Bu proje Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinatörlüğünde, Oltan Gıda’nın desteği ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün katkıları ile sürdürülmeye devam ediyor. Projenin ilk aşaması 02-15 Temmuz tarihlerinde yapıldı. Projenin asıl hedefi fındıkta kuruluk sorununu çözmekti. Bu sebeple yaş fındıkta makineli kurutma üzerinden çalışmalar yapıldı. Kaliteli Fındık Projesi ile Karadeniz bölgesinde ki yüksek nem oranında fındığın kolaylıkla ve kısa sürede küflenmesini önlemek amaçlanmıştı. Yüksek nem oranının yanı sıra fındığın naylon torbalar içerisine konulması da fındıkta kalitenin düşmesine sebep oluyor. Bu sorunun çözümü için projenin ilk aşamasında Trabzonlu çiftçilerimiz jüt çuval kullanımına teşvik edildi. Latince adı Corchorus capsularis olan (ıhlamurgillerden bir bitki), Hindistan ve Bengaldeş’te yetişen bu bitkinin liflerinden yapılmış 50bin jüt çuvalı ücretsiz dağıtıldı. 92 Targel personeli de çuvalların dağıtımında rol aldı. Trabzon’un merkezinde 8bin, Arsin’de 5bin, Araklı’da 5bin,Yomra’da 5bin, Sürmene’de 2bin, Akçaabat’ta 7bin, Çarşıbaşı’da 3bin, Vakfıkebir’de 5bin, Beşikdüzü’nde 5bin, Şalpazarı’nda 2bin, Maçka’da 3bin jüt çuvalı dağıtıldı. Yaş fındıkların kurutulma işlemi de Ağustos ayının son haftaları gerçekleştirildi. Proje kapsamında fındık bahçelerindeki toplama, harmanda kurutma ve satış işlemi aşamaları örnekleme yöntemiyle oluşturulan ekiplerce kontrol edildi. Projenin en can alıcı noktası ise proje kapsamında ücret karşılığı çocuk işçi çalıştırılmaması olmuştu. Bu hassas tutumundan dolayı projede emeği geçen yetkilileri alkışlıyorum.
PROJEYE BASIN DESTEĞİ
Kaliteli Fındık Projesi çalışmalarına basın mensupları ve kuruluşları ciddi anlamda destek vermişlerdi. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ndeki törende, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla uygulanan projenin, basın aracılığı ile kamuoyuna duyurulması ve üreticilerin bilinçlenmesi için Haziran-Ekim 2012 ayları arasında yapılan çalışmalar değerlendirilerek belirlenen ödüller hak sahiplerini buldu. Bu ödül töreni ile projenin başarılı olmasında basının ne denli önemli olduğu bir kez daha vurgulanmış oldu. Makalem ile yürütülen bu projenin balkanlarda duyurulması için ufak bir katkı sağlamış olmayı istedim. Trabzonlu çiftçilerimize ve projeye baştan itibaren destek veren ve ödüle layık bulunan TRT Trabzon Radyosu ve TRT Trabzon Haber Müdürlüğü ile bireysel olarak Karadeniz Gazetesi’nden Fatih İsak’ı, Taka Gazetesi’nden Âdem Akpınar’ı, İlkhaber Gazetesi’nden Avni Özaslan’ı, Günebakış Gazetesi’nden Nurgül Günaydın Kurum’u, Kuzey TV’den Ahmet Çağlar Yıldırım’ı şahsim adına tebrik ediyorum.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce