Bu yılki fuarda iyi bir tanıtım gerçekleştiren Kosovalılar, ülkelerine daha fazla turist gelmesiyle ekonomilerinin daha da gelişeceğine vurgu yaptılar.
Sona eren Travel Turkey İzmir fuarının bu yılki partner ülkesi Kosova’ydı. Fuar açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünlü’nün de ziyaret ettiği Kosova standı bu yıl en çok ilgi gören standların arasında yer aldı. Partner ülke olmanın avantajlarını iyi kullanan Kosovalılar ülkelerinin tanıtımını en iyi şekilde gerçekleştirdi. Gazetecilere fuarla ilgili değerlendirmede bulunan Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Güner Ureya ile Kosova’nın Prizren kenti Belediye Turizm ve Ekonomi Departman Müdürü Mensur Bitiqi, kardeş olarak gördükleri Türkleri Kosova’da ağırlamaktan çok memnun olacaklarını söylediler.
TÜRK TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKEN OSMANLI MİRASINA SAHİBİZ
Müsteşar Güner Ureya yaptığı açıklamada, bu yıl fuara partner ülke olarak katılmalarının daha farklı bir anlamı olduğunu ve farklı bir içerik kazandırdığını belirterek, “Kosova vurgusunun yapılması ülkemizin tanıtımı açısından çok önemliydi. Daha önce de birkaç kez katıldığımız bu fuardan beklentimiz Kosova’yı daha iyi tanıtmaktı. Hem İzmir, hem de Türkiye ile Kosova’nın çok olumlu ilişkileri var. Coğrafi yakınlık ve Türkiye’nin Balkan ülkeleri ve Kosova’yla olan dostane diyaloğu memnuniyet verici. Bunları bir araya getirdiğimizde Kosova, Türk ziyaretçisi için çok ilgi çekici bir ülke. Bu bakımdan fuar kültürel değerlerimizi daha iyi tanıtmamız adına çok iyi bir fırsat oldu. Kültürel turizm olsun, dağ turizmi olsun, belki de ileride bunlara eklenecek konferans turizmiyle Kosova, Türkleri en iyi şekilde ağırlamaya hazır. Bunlara bölge turizmini de dahil edersek, daha cazip bir destinasyon oluşturabiliriz. Kosova’nın öyle bir konumu da var. Örneğin birkaç günlük seyahat içerisinde Üsküp’ü (Makedonya), Prizren’i (Kosova), İşkodra’yı (Arnavutluk) görebilirsiniz. Dolayısıyla böyle birbirine çok yakın ve Türk ziyaretçisi için özel önem taşıyan özelliklere sahip kültürel mirasın bulunduğu bir coğrafyadan bahsediyoruz. Bu coğrafyada Osmanlı kültürel mirası başta olmak üzere, Roma döneminden, Bizans’tan ve diğer kültürlere ait miraslar, antik yapılar da mevcut. Benim tavsiyem; Türkler Anadolu’dan bir parçayı Balkanlarda hissetmek ve Avrupa’yla sentezini görmek için Kosova’yı ziyaret etsinler. Kosova insanı sıcaktır ve Türk insanına birçok yönüyle benzer. Turizm vasıtasıyla ilişkilerin gelişmesi, gidiş-gelişlerin artırılması için birbirimizi tanımamız çok önemli. Bu tür fuarlar da birbirimizi karşılıklı tanıma için bir vesile oluyor” diye konuştu.
YEŞİL SİGORTA SORUNU BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLECEK
Kendi araçlarıyla Balkanları gezen Türk turistlerin Kosova’ya giriş yaparken sınırda ekstra 30 Euro yeşil sigorta (Yurtdışı zorunlu araç sigortası) ücreti ödemeleri anımsatılması üzerine Müsteşar Güner Ureya, Kosova’nın yeşil sigortaya dahil olma konusunda bir takım sıkıntılar yaşadığını, bunun bir şekilde aşılacağını, yabancılara yönelik uygulanan bu tarifelerin ortadan kaldırılması için bir şekilde bir formül bulup en kısa zamanda çözüm bulmaya çalışacakları sözünü verdi.
SAVAŞTAN YENİ ÇIKMIŞ BİR ÜLKEYİZ, TÜRK TURİST GELİRSE KOSOVA EKONOMİSİ DÜZELİR
Kosova Cumhuriyeti Prizren Belediyesi Turizm ve Ekonomi Departmanı Müdürü Mensur Bitiqi ise verdiği demeçte, şahsı ve Prizren halkı adına Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etmek istediğini, çünkü Türkiye’nin her zaman Kosova milletinin yanında ve destek olduğunu söyledi. Mensur Bitiqi sözlerini şöyle sürdürdü: “Prizren ve Türk halkının her konuda çok yakınlıkları ve benzerlikleri var. Kültürel, tarihsel, ailevi ve din konularında beraberliklerimiz vardır. Türkiye’de çok Prizrenli var. Benim ailemin yarısı da Türkiye’de yaşıyor, hatta dayımlar İzmir’deler. Kosova, savaştan yeni çıkmış, 7-8 yıl önce uluslararası kabul görmüş bir devlet olarak, ekonomi açısından henüz gelişmiş bir ülke değil. Bu noktada Türkiye’nin geçmişte büyük katkısı oldu, şimdi de oluyor, gelecekte de olacağını umuyoruz. Türkiye’den genellikle İzmir, İstanbul ve Bursa’dan turistler geliyor. Unutmayalım ki Türkiye 80 milyonluk bir ülke ve biz diyoruz ki öbür illerden de Türkler gelsin. Onların gelmesiyle Prizren’de ve Kosova’da oteller, restoranlar daha fazla çalışacak, turist acenteleri, araç kiralama firmaları çalışacak. Otel tedarikçisi çiftçi ve esnaf kazanacak. Sonuçta yeni işyerleri açılacak. Açılınca da sosyal problemler çözülecek.”
PRİZREN HALKININ YÜZDE 90’I TÜRKÇE KONUŞUR, MİSAFİRPERVERLİĞİMİZDEN MEMNUN KALACAKSINIZ
Bu hedeflerle Travel Turkey İzmir fuarına geldiklerini vurgulayan Mensur Bitiqi, “Umuyoruz ve bekliyoruz ki siz kardeşlerimizin desteğiyle Prizren’e turistleri yönlendireceksiniz. Prizren’de halkımızın hoşgörüsüyle, misafirperverliğiyle kesinlikle memnun kalacağınıza hiç şüphem yok. Prizren’de 300 metrelik bir çevrede Müslüman camisi, Ortodoks kilisesi, Katolik kilisesi var. Bu ne demek? Kültürel, dini ve her açıdan hoşgörü ve tolerans var demektir. Onun haricinde Prizren’de doğal kaynaklarımız, başta Osmanlı’dan kalma tarihi miraslarımız, yürüyüş-tırmanış turizmi olanaklarımız var. Her kim gelirse gelsin, buradan aradığını fazlasıyla bulmuş ve memnun bir şekilde ayrılmıştır. Prizren, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk üçgeninin merkezinde bir şehir ve halkın yüzde 90’ı Türkçe konuşur. Yaz aylarında Prizren’den Arnavutluk’a 2 – 2.5 saatlik yolculukla denize girebilirsiniz. Mart – nisan ayları civarlarında 1 saat içinde 3 mevsimi yaşayabileceğiniz bir şehirdir Prizren. Mesela aşağıda ilkbahardır, daha yukarı gittiğinizde sonbahar, dağa tırmanırsınız kış, kar vardır. Bunu yaşayabilecek seyrek yerleşim birimlerinden biridir şehrimiz. Buyurun Prizren’i ziyaret edin, tüm Türk kardeşlerimizi bekliyoruz” dedi. (Fulya OMAÇ)
Foto 1: Travel Turkey İzmir Fuarı’nın bu yılki partner ülkesi Kosova’nın standı
Foto 2: Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Güner Ureya
Foto 3: Kosova Cumhuriyeti Prizren Belediyesi Turizm ve Ekonomi Departmanı Müdürü Mensur Bitiqi
Foto 4-6: Kosova
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
9 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce