Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Enstitüsü Konferans Salonunda “Bağımsızlıkların 20. Yıldönümünde Türk Cumhuriyetleri” adlı konferans düzenlendi.
Konuşmacı EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fikret Türkmen, Türk Dünyası’nın 20 yıllık gelişim süreci üzerinde durdu. Prof. Dr. Türkmen 1986 yılında soyadının Türkmen olmasından ötürü Türkmenistan’a vize verilmediğini söyleyerek, “O yıllarda Moskova’da herhangi bir Türk’le konuşmak yasaktı. Sovyetler Birliği’nin çöküşünü bizzat gördüm” dedi.
ÖĞRENCİLER ÖNEMLİ GÖREVLERDE
Prof. Dr. Fikret Türkmen, Süleyman Demirel’in başbakanlığı döneminde Türk Cumhuriyetleri’nden öğrencilerin Türkiye’de eğitim görmelerine olanak tanındığını ve her cumhuriyetten 2500 öğrencinin katıldığını belirtti. Prof. Dr. Türkmen, “Toplam 10 bin öğrenciden yüzde 40’a yakını ya başarısız oldular ya da gelmekten vazgeçtiler. Bundan dolayı kısıtlamalara gidildi” diye konuştu.
Türkiye’de eğitim gören öğrencilerin daha sonra kendi ülkelerinde bürokrasi, iş dünyası, eğitim, sağlık gibi alanlarda önemli yerlere geldiğini söyleyen Prof. Dr. Türkmen, bunlara örnek olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenim gören bir öğrencinin ileriki yıllarda Bakü’de ilk açık kalp ameliyatını gerçekleştirdiğini ifade etti.
HABERLER
4 gün önceHABERLER
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce