Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sılajdziç ile görüştü. Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile 8. Güneydoğu Avrupa Kültürel Koridorları Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında gerçekleşen görüşme, Çırağan Sarayı Sultan Suiti’nde basına kapalı yarım saat sürdü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan üçlü mekanizmasıyla ilgili olarak, “Artık bir araya geldiğimizde birçok konuyu doğrudan gündeme alıyoruz. üç taraf gibi değil, barışı ihdas etmek isteyen barış yolunda çabalayan, Balkanların bu makus talihini değiştirmekte kararlı olan bu üç arkadaş olarak ortak adımları birlikte istişare ediyoruz” dedi.Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Sven Alkalaj arasındaki toplantının ardından basın toplantısı düzenlendi. İstanbul’da Güneydoğu Avrupa ülkelerinin bir araya geldiğini kaydeden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bu zirvenin Balkan ve Güneydoğu Avrupa ülkelerini biraraya getiren en kapsamlı forum olduğuna dikkati çekti, Güneydoğu Avrupa ülkelerinden 11 devlet veya hükümet başkanı ile dışişleri bakanının bir araya geleceğini belirtti.
Geçen yıl ekim ayından bu yana Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü mekanizmasının düzenli olarak toplandığını ifade eden Davutoğlu, geçen yıldan bu yana hem üçlü mekanizma arasındaki ilişkinin derinleştiğini ve kökleştiğini hem de 3 ülke dışişleri bakanları arasındaki dostluğun gittikçe pekiştiğini bildirdi. Üçlü mekanizma toplantısında 3 ülke arasındaki ilişkileri ve bölgesel konuları ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, ayrıca Bosna-Hersek’te sonbaharda yapılacak seçimleri de ele aldıklarını kaydederek, “Biz bu seçimin Bosna’daki bütün etnik grupların tam bir barış içinde bir araya getirecek bir siyasi tablonun ortaya çıkması için önemli bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.
BALKAN COĞRAFYASINDA İSTİKRAR
Bosna-Hersek’in istikrarının Balkanların istikrarı için önemli olduğunu kaydeden Davutoğlu, Türkiye’nin Bosna-Hersek’in Nato üyeliğine tam destek verdiğini, ayrıca Sırbistan’ın Nato üyesi olmamasına rağmen Bosna-Hersek’in
üyeliğine destek vermesinden dolayı takdirle karşıladıklarını ifade etti.”Bizim hedefimiz bir taraftan Bosna-Hersek’in tam bir barış ve güvenlik içinde geleceğe hazırlanması, diğer taraftan da Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan arasındaki gittikçe gelişen ilişkilerle Balkanlarda istikrara katkıda bulunmak” diyen Davutoğlu, bundan sonraki toplantının Bosna-Hersek’te Srebrenitsa’da, ardından da Ağustos ayında da Saraybosna’da yapılmasının planlandığını kaydetti.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce