İki komşu ülkenin kaderi birbirinden ayrı çizgilerde ilerliyor. Türkiye yaptığı hamle ile ekonomik ve sosyal alanda gelişirken, Yunanistan girdiği ekonomik krizden bir türlü çıkamadı.
Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin yol açtığı kaygılar nedeniyle, dünya genelinde mali piyasalar düşüşte. Türkiye ise Balkan ve Türki coğrafya başta olmak üzere tüm dünyaya ve işbirliği yaptığı ülkelere güven veriyor.
H.MERKEZİ-Balkan Günlüğü
İki komşu ülkenin kaderi birbirinden ayrı çizgilerde ilerliyor. Türkiye yaptığı hamle ile ekonomik ve sosyal alanda gelişirken, Yunanistan girdiği ekonomik krizden bir türlü çıkamadı. Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin yol açtığı kaygılar nedeniyle, dünya genelinde mali piyasalar düşüşte. Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkenin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, ”Sorumluluk duygusuyla kararlılıkla kriz ile mücadele verilerek ülkenin geleceğinin güvence altına alınması gerekiyor” dedi. Papandreu, ülkenin kurtuluşu için 20 aydır hükümetinin savaş verdiğini, ülkenin büyük değişikliklere de yol açacak şekilde ayakta kaldığını vurguladı. Bu çabanın ortak ve milli özellikler taşımasını istediğini, vazifenin partisel değil milli olduğunu ifade eden Başbakan Papandreu, muhalefet partileri ile işbirliği için sürekli önerilerde bulunduğunu, gerekli milli uzlaşının sağlanmasına büyük ağırlık verdiğini dile getirdi. Öte yandan mali piyasalardaki endişe devam ediyor. Yunanistan’ın kaotik bir ortamda borçlarını ödeyemez hale gelmesinden çekinen piyasalar, bunun finans piyasasında büyük iflaslara yol açmasından kaygılı. Ülkede işsizlik de giderek büyüyor. Bugün açıklanan son rakamlar işsizlik oranının son üç ayda yüzde 15,9’a yükseldiğini gösteriyor. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 14,2 idi. AB ve IMF’nin şart koştuğu kemer sıkma politikalarına destek arayan Başbakan yeni kabineyi parlamentoda güvenoyuna sunacağını belirtti. Yunanistan bunları yaşarken sürekli problem yaşadığı Türkiye’de ise işler yolunda gidiyor. Balkan ve Türki coğrafya başta olmak üzere tüm dünyaya ve işbirliği yaptığı ülkelere güven veren Türkiye işte bu alanlarda büyüdü:
Komşularla Sıfır Problem: Ülkenin dış politikası “Dört tarafı düşmanlarla dolu bir ülke” temelinde yürütülürken, bu psikoloji ve imajı “komşularla sıfır problem ” politikasına dönüştürüldü.
Tarımda Dünya 8.si: Geliştirilen model ve yapılan desteklerle Türkiye, Tarımsal Gayri Safi Hasıla büyüklüğünde dünyada 8’inci sıraya yükseldi. 2002’de 36.1 milyar TL olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla rakamı, 2010’da 2 kattan fazla artış göstererek 78.8 milyar TL’ye ulaştı. 2002 yılında yalnızca 4 milyar dolar olan ihracatımız, 3 kat artarak 12.7 milyar dolara çıktı.
Dünyanın Sporu Ülkemizde: Aralarında 23. Dünya Üniversite Yaz Oyunları, Formula 1, Dünya Basketbol Şampiyonası gibi dev organizasyonlarının da bulunduğu büyük spor organizasyonlarına Türkiye evsahipliği yaptı.
Turizm Cenneti Türkiye: Türkiye’nin turizm potansiyelini ortaya çıkarıldı, altyapı hizmetleriyle desteklendi. Türkiye’ye gelen turist sayısı 2002’de 13 milyon iken 2010’da 29 milyonu geçti. Turizm gelirleri de 2 kat arttı; 2001’de 10 milyar olan turizm gelirleri, 2010’da 21 milyar dolara yükseldi. Dünya turizm sıralamasında Türkiye, 17’ncilikten 9’unculuğa çıktı.
Ekonomide Çıta Yükseldi: 2002 yılında 230 milyar dolar milli gelirimizle dünyanın 26’ıncı büyük ekonomisiydik. Bugün milli gelirimiz tam 780 milyar dolar; 2002’dekinin 3 katından fazla. Bugün dünyanın 16’ıncı büyük ekonomisiyiz.
İhracat Tam 4 Kat Arttı: 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracat, tam 4 kat arttı ve 2010 yılında 114 milyar dolara yükseldi.
KÖŞE YAZARLARI
3 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
22 gün önceKÖŞE YAZARLARI
23 gün önce