Geçen hafta Ankara’da birkaç önemli ziyaret gerçekleştirdik. Esas itibarıyla Hırvatistan’ın Ankara büyükelçisi ekselansları sayın Gordan Bakota’nın davetlisi olarak gittiğimiz Ankara’da Kadın ve aileden sorumlu Devlet bakanı sayın Selma Aliye Kavaf (sayın bakan bir Balkan göçmenidir) ve Kosova’nın Ankara büyükelçisi ekselansları sayın Bekim Sejdiju’yu da ziyaret etme fırsatımız oldu.Sayın Sejdiju aslında bu görevi maslahat güzarı olarak yapıyordu ancak sanırım bu hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e güven mektubunu vererek resmen büyükelçilik görevine başlamış olacak.
Hırvatistan büyükelçisi sayın Bakota ile birlikte önemli bir röportaj gerçekleştirdik. Bu röportajı önümüzdeki hafta gazetemizde yayınlayacağız. Mutlaka okumanızı tasfiye ediyorum zira sayın büyükelçiden önemli mesajlar var.Bazılarının altını çizerek yazacağız.Ancak şunu söyleyebilirim ki, Hırvatistan büyükelçisi sayın Bakota gerçek bir Türk dostu.Türkiye ile Hırvatistan arasında önemli dostluk köprülerinin kurulmasında iyi bir şans olarak görüyorum. Sayın büyükelçiden aldığım mesajlar Hırvatistan’ın Türkiye’nin Balkanlardaki stratejik ortağı olmaya namzet bir ülke olduğunu gösteriyor. Daha da önemlisi Hırvatistan, Türkiye’nin AB yolunda ciddi bir dostu olabilir.Yaptığımız röportajda bunları destekleyen ifadeleri göreceksiniz.
Aslında Hırvatistan, bazı yönleriyle Türkiye’ye benziyor. Komşusu Slovenya ile yaşadığı sınır problemleri, bizim komşu Yunanistan ile yaşadıklarımıza benziyor.Hırvatistan, Türkiye’yi iyi tanıyor ve anlıyor.Türkiye’nin bölgedeki ağırlığının farkında.Dost olmak ve dost kalmanın fayda getireceği bilen Hırvatistan ile güzel ikili çalışmalar yapılabilir.Özellikle Hırvatistan’nın turizm bilgi ve tecrübesinden yararlanmak lazım.Bu arada Hırvatistan büyükelçisi Gordan Bakota’nın TİKA başkanı sayın Musa Kulaklıkaya ile geçen haftalarda bir görüşme yaptığını öğreniyoruz. TİKA’nın destekleri ile Hırvatistan’ın turistik şehri Dubrovnik’teki Osmanlı-Türk eserleri araştırılacak.Hemen belirteyim ki eski dışişleri bakanlarımızdan siyasetçi sayın Murat Karayalçın beyefendiden aldığım bilgilere göre 1700’lü yıllarda Dubrovnik krallığı ile Diyarbakır vilayeti arasında gümrük birliği anlaşması yapılmış.Oldukça ilginç bir tarihi anekdot.Sayın Karayalçın Süleyman Demirel ile birlikte Balkan siyasi klübünün kurucuları arasında yer alıyor.
Hırvatistan Türkiye’yi önemsiyor.Sayın büyükelçiden aldığım mesajlar Türkiye ile Hırvatistan arasında güçlü bir dostluğun habercisi.Ama bu dostluk kuşkusuz Hırvatistan’ın Bosna-Hersek’te Boşnaklara olan tutumu ile daha fazla dikkat çekecek.Bosna’daki Hırvatları destekleyen Hırvatistan bölgedeki Boşnakların hakkını da gözetmek zorundadır.Türkiye’de yaşayan milyonlarca Boşnak vatandaşımız bunu bekliyor.
Rifat Sait
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce