Türkiye’de geri dönüşümün adresi: Dönmez Varil

7 Mayıs 2024 - 15:02

Türkiye’de geri dönüşümün adresi: Dönmez Varil

Türkiye’de geri dönüşümün adresi: Dönmez Varil
Son Güncelleme :

26 Temmuz 2012 - 22:00

353 okuma
(Last Updated On: 03/09/2020)

Sebahattin-Dnmez40 personel ve 10 araç filosu ile çevre sağlığı için çabalıyorlar

 

Sanayileşme ve şehirleşmenin beraberinde getirdiği doğa kirliliğini en aza indirme adına Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOSBİ) faaliyet gösteren Dönmez Varil Geri Dönüşüm Sistemleri Genel Müdürü, Uludağ Üniversitesi Pazarlama Bölümü mezunu, Sebahattin Dönmez ile işletme, sektör ve gelecek ile ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

 

 

 

 

 

 

Şirketimiz, babamız Bahattin Dönmez tarafından 1969 yılında İzmir Tepecik’te kuruldu ancak daha sonra o semte kamyon girişlerinin zor olması nedeni ile Pınarbaşı’na taşındı. Babam 1968–69 yıllarında Tepecik’te bir roman vatandaşımız ile ortak olarak bu işe girmiş, ancak daha sonra ortağından ayrılarak işi tek başına devam ettirmiş. 8 sene önce babamız emekli olduktan sonra ben ve ağabeyim Nurettin Dönmez şirketi devraldık. Çalışmalarımıza başlarken Çevre Bakanlığı’ndan lisansımızı ve şu anda bulunduğumuz Kemalpaşa’daki yerimizi aldık. Kemalpaşa’daki fabrikamız dışında Kayseri ve Antalya’da da üretime başladık. Ancak tek merkezden işlerimizi yürütmek istediğimiz ve diğer noktalara hakim olmada güçlük çekilmesi nedeniyle Kemalpaşa’daki fabrikamız dışında kalan yerlerdeki üretime son verdik. Dönmez Varil olarak yaptığımız iş, atık geri kazanımı. Endüstriyel ambalaj, varil, plastik bidon, IBC tanklar, limanda gördüğümüz ISO tankların temizliği işini yapıyoruz. Ayrıca metal talaşı temizliği, kimyasal bulaşmış metal atıkları burada, fabrikamızda değerlendiriyoruz. Şu anda 40 personel, 10 araç filosu ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışmakta olduğumuz fabrikalara konteynırları bırakıyor, kamyon dolunca da onları alıp, değerlendirmek üzere fabrikamıza getiriyoruz. Fabrikamıza getirilen mamulleri ise kimyasal temizlik yaparak imha ediyoruz. Bunun dışında ayrıca Opet Fuchs, Total, madeni yağ üretimi yapan firmaların tanklarını temizleyip, ürünlerini tekrar onlara geri gönderiyoruz. İşletmemizde çevre mühendisi ile çalışmamızın yanı sıra  kimya, finans ve çeşitli konularda görüşlerine ihtiyaç duyduğumuz danışman firmalar ile çalışıyoruz. Müşterilerimiz, Türkiye geneli anlaşmalı olduğumuz şirketlerden oluşmakta.

 

TÜRKİYE’NİN DEV ŞİRKETLERİ İLE ÇALIŞIYORUZ

 

Sabah gazetesinin bağlı olduğu Turkuaz Matbaacılık, DYO Boya, Çukurova Kimya, Bozetto Kimya, ise portföyümüzden bazıları. Dönmez Varil olarak gıda ve endüstriyel alanda bir çalışma yapmıyoruz, kaşelerimizin tümünde bunu belirtmekteyiz. Genel olarak Almanya, Hollanda ağı ile çalışıyoruz. Balkan ülkelerinde ise henüz böyle bir potansiyelin olduğunu söyleyemeyiz. Dönmez Varil, İzmir Ticaret Odası ve Sanayi Odası üyesi bir kuruluş. Ben de ayrıca Kimyasal Taşıyıcılar Derneği’ne üyeyim. Dönmez Varil, iş ahlakı ilkelerine sadık bir işletmedir. İş eğitimleri ile ilgili eğitimlerimiz günü gününe yapılmakta, araç ve şöför kadromuzda ADR( güvenli tehlikeli madde taşıma) sistemi ile çalışmaktayız. Bunun dışında ISO 9001 kalite, ISO 14001 Çevre, ISO 18001 iş güvenliği ile ilgili de çeşitli belgelere sahip bulunmaktayız. Makine parkurumuz tehlikeli atık geri dönüşüm tesisi olarak Türkiye standartlarının çok üzerinde, ayrıca gurur duyduğumuz bir nokta daha var ki, bu da çevreye zarar vermeden işimizi yapmamız. Her atığın kendine has işlenme metodu, geri dönüşüm teknolojisi ve özel standartları var. Atığın içinde fazla malzeme olması durumunda, o atığın ayrıştırılması işletmemiz için bir maliyet oluşturmakta.

 

GELECEĞE TEMİZ YAŞAM ALANI BIRAKMAK

 

Atık kabulü sonrası, varilin içindeki atığın, standarda uygun boşaltılmasını sağlayıp bunları tesisimize getiriyoruz. Tesisimizde prosedüre uygun olarak her türlü atığın geri dönüşümünü sağlıyoruz. Varil veya plastik haznelerin görünümündeki ezikler düzeltildikten sonra bunları yeni bir malzeme haline getiriyoruz. Varillerin delik olması ya da tamamı ile temizlenememesi durumunda varilleri, kırma makinelerinden geçirip, yıkayıp demir çelik sektörüne ham madde olarak gönderiyoruz. Bu sene, fabrikamızın yanında yeni bir şirket kurduk ve faaliyete geçmek için gerekli belgeleri bekliyoruz. İdari binası hazır olan bu işletmemiz ile bundan sonra nasip olursa tehlikeli, tehlikesiz, likit, katı her türlü endüstriyel atığı burada değerlendireceğiz. Sektörü değerlendirecek olursak, özellikle son zamanlarda lisansını alıp, hiçbir kurala, tebliğe uymadan faaliyet gösteren firmaların çoğaldığını görüyoruz. Bu nedenle de kalite düşüşü kaçınılmaz olmakta. Çevre Bakanlığı’nın da bu konuda denetiminin maalesef yeterli olduğunu söyleyemeyiz. İşletme içinde kullanılan malzemelerin, arıtmadan çıkan suların çevre açısından önemi yadsınamaz ve bu işi yapanların mutlaka bu bilinç ile hareket etmeleri gerekir. Çünkü çocuklarımıza temiz bir yaşam alanı bırakmak bizlerin temel borcu. Geri dönüşüm firmalarının bu anlamda sosyal sorumluluğunun çok fazla olduğuna inanıyorum. Sanayicilerimizden de söz konusu tehlikeli atıkları lisanslı firmalara vermelerini rica ediyorum.

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.