DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Türk arkeologlar Kosova’da dünyanın en eski kilisesini ortaya çıkardı
174 okunma

Türk arkeologlar Kosova’da dünyanın en eski kilisesini ortaya çıkardı

ABONE OL
02/09/2020 13:46
Türk arkeologlar Kosova’da dünyanın en eski kilisesini ortaya çıkardı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kosova’da kazı çalışmalarını gerçekleştirmekte olan Türk arkeologları önemli buluntuları ortaya çıkardı. Bu buluntuların Graçanica- Ulpijana antik kentte ilk kilise temellerine ait olduğu iddia ediliyor. Mimar Sinan Üniversitesi ve Kosova Kültür Bakanlığı arasında yapılan anlaşma uyarınca yapılan kazı çalışmaların ilk yılında bir Vaftizhane, bunun yanında geçen sene kilisenin bir bölümü, bu sene de kilisenin tamamı ortaya çıkarıldı.

 

PRİŞTİNE/BALKAN GÜNLÜĞÜ

 

Kosova’da kazı çalışmalarını gerçekleştirmekte olan Türk arkeologları önemli buluntuları ortaya çıkardı. Bu buluntuların Graçanica- Ulpijana antik kentte ilk kilise temellerine ait olduğu iddia ediliyor. İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Profesörü Haluk Çetinkaya, kazı çalışmalarının ilk yılında bir Vaftizhane, bunun yanında geçen sene kilisenin bir bölümünü bulduklarını, bu sene de kilisenin tamamını ortaya çıkardıklarını, kiliseyle beraber döşeme mozaikler de çıkmaya başladığını söyledi.   Hem vaftizhane, hem de kilise ile ilgili buluntuların dördüncü y.yılın sonuna ait olduğunu söyleyen Çetinkaya, kilisenin bir sonraki evresinin de olduğunu, 4. yüzyılda deprem sonucu yıkılmış, 5. yüzyılda yeniden yapılmış olduğunu anlattı. Türk arkeologlarının şefi Haluk Çetinkaya şöyle konuştu: “Ulpijana antik kenti M.S 2. yüzyıl Roma dönemine aittir. Kapladığı alan şehir surları içerisindeki alan yaklaşık 36 hektardır. Ama şehir dışındaki alanda yani Graçanica bölümünde bir askeri yerleşimi vardır, toplam olarak 50 hektarlık bir alan kaplıyor. Bizim çalıştığımız alan tam ortası denilebilecek bir kısımdır”

 

EN ESKİ KİLİSE OLABİLİR

 

Dünyada en eski kilisenin burada inşa edilmiş olabileceğini de söyleyen Prof. Çetinkaya, burada kullanılmış olan malzeme, bulunan paralar ve iskeletlerin tarihlendirilmesinin böyle bir tespitin yapılmasını sağladığını söyledi. “ Mesela burada bulunan vaftizhanenin hemen yanında gömülme yeri var, oradaki kemiklerin laboratuar tespitlerini yaptık, bunun sonucunda 5. yüzyıl başlangıcına ait olduğunu tespit ettik. Burada, bu sene de dâhil olmak üzere 101 tane sikke-para bulduk. Bu sikkelerin okunabilirlerin hemen hemen tamamı 4. yüzyıla ait olduğunu belirten Çetinkaya, bu tarihlemenin önemli bir kriter olduğunu, ayrıca o zamanda kullanılan malzeme olarak tuğlanın da bu değerlendirmenin yapılmasına bir ipucu verdiğini kaydetti. Çetinkaya, kilisenin yaklaşık yarısını çıkardıklarını ve 38 metre ile 19 metre, doğrusu yaklaşık 600 metre kare boyutlarında olan kilise kazı çalışmalarının bir seneye kadar tamamlanacağını söyledi.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP