DOLAR 34,2945 0.01%
EURO 37,0876 0.16%
ALTIN 3.019,22-0,32
BITCOIN 23451181.81277%
İzmir
17°

AÇIK

12:53

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Türk makarnası 166 ülkenin mutfağında yer buldu
80 okunma

Türk makarnası 166 ülkenin mutfağında yer buldu

ABONE OL
25/10/2024 12:40
Türk makarnası 166 ülkenin mutfağında yer buldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

GAZİANTEP (AA) – Türkiye’nin hem üretiminde hem de ihracatında dünyada İtalya’nın akabinde ikinci sırada olduğu makarnada yıl sonu 1,5 milyon ton dış satım hedefleniyor.

Türkiye’de durum buğdaydan üretilen ve kalitesiyle öne çıkan Türk makarnası, Avrupa Birliği’nin (AB) 20 bin ton kotasına karşın son periyotta gerçekleştirilen ihracat sayılarıyla öne çıkıyor.

Bu yılın birinci 8 ayında 984 bin ton ihracatı gerçekleştirilen Türk makarnası, Güney Amerika, Afrika ve Japonya başta olmak üzere 166 ülkeye satılıyor.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, AA muhabirine, Türk makarnasının dünyada değerli bir yeri olduğunu söyledi.

Makarna konusunda kıymetli çalışmalar yaptığını aktaran Göymen, şöyle konuştu:

“Türkiye makarna üretiminde ikinci büyük ülke hem de ikinci büyük ihracatçı. İhracatımız geçen yıl 1 milyon 370 bin ton civarında. Bu tonajın yalnızca 20 bin tonu Avrupa ülkelerine, İtalya’nın ihracatına baktığımızda ise yaklaşık yüzde 60 ihracatını Avrupa ülkelerine yapıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatıyla İtalya’nın Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatı birbirinden çıkararak baktığımızda aslında Türkiye dünyaya daha fazla ihracat yapıyor.”

Türkiye, makarnalık buğday üretiminde “şanslı” konumda

Göymen, 25 Ekim Dünya Makarna Günü’nün Türkiye’nin müracaatıyla dünyada kabul gördüğünü ve kutlandığını söz etti.

Türk makarnasının kalite ve lojistik olarak kıymetli pozisyonda olduğunu anlatan Göymen, şunları söyledi:

“Ülkemiz Mezopotamya’da bulunuyor ve burası durum buğdayın gen merkezi. Türkiye’de üretilen makarnalar durum buğdayından üretiliyor. Ülkemiz çok şanslı, dünyada her vakit durum buğdayı ekmeklik buğdaya nazaran daha kıymetlidir. Bizim ülkemizde iki buğday ortasındaki fark çok uzak değil. Türk halkı durum buğdayından üretilen makarna tüketiyor. Türk makarnası hem teknolojik manada hem de yatırım manasında uzun uzaklık kat etti. Son 10 yıl içinde bu takdir görüyor.”

Türkiye makarna tüketiminde 8’inci sırada

Türkiye’nin makarna üretiminde dünyada takdir gördüğünü lisana getiren Göymen, şöyle konuştu:

“Türkiye makarnada üretimde ve ihracatta dünyada ikinci sırada ancak tüketimde 8’inci sıradayız. İtalya yılda 21 kilogram tüketiyor. Yunanistan 17 kilogram lakin Türk halkı 8 kilogram tüketiyor. Halkımız yavaş yavaş makarnayı seviyor. Önümüzdeki yıllarda bu tüketim artacaktır. 2025’te Dünya Makarna Günü’ne Türkiye konut sahipliği yapacak. Yatırımcıların ülkemize gelmesi hepimiz için uygun olacaktır.”

Muhabir: Okan Coşkun

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP