DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2119592-0.75592%
İzmir
30°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’de Sportif Altyapı için Olması Gerekenler
48 okunma

Türkiye’de Sportif Altyapı için Olması Gerekenler

ABONE OL
08/02/2021 11:07
Türkiye’de Sportif Altyapı için Olması Gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gelinen noktada gerçek manada alt yapı zorunluluğu tüm çıplaklı ile karşımıza çıkmaktadır. Öyleyse ülkemizdeki sportif alt yapılarda neler yapılmalıdır. Bugün ülkemizdeki futbol alt yapı durumu ve olması gerekenler hakkında bilgi paylaşımında bulunacağım.

Ülkemizdeki seksenli ve doksanlı yıllara nazaran fiziki şartlar (saha tesis vb.) bakımından daha iyi konumda olduğu doğrudur. Öyle ise iş organizasyona kalmaktadır. Bu organizasyonu yapacak olan kurumlar işin içinde olan futbol kulüpleri ve TFF’dir. Yapılması gerekenler ise şunlardır.

Kulüplerde işe başlarsak, kulüpler başarı analizlerini yani başarılı ve başarısızlık kriterlerini ülke futbolunun gerçeklerini göz önünde bulundurarak, başta kendi camiaları olmak üzere tüm futbol kamuoyuna cesaretle açıklamalıdırlar. Daha açacak olursak başta büyük futbol kulüplerimiz olmak üzere başarılı olma kriterinin şampiyonluk olduğu gibi saçma sapan düşüncelerinden vazgeçmek zorundadır. Ayrıca bu kötü düşünceler camiaları germekte olup toplumsal bazı kötü olaylara kadar bizleri itmektedir. Başarı baktığınız yere göredir. Örneğin süper lig de 2.veya 3. Olan tamamen başarısız mıdır? Eğer başarısız ise geri kalan 15 kulübün varlık sebebi sorgulanmaz mı? Liverpool, Ajax, Tottenham , Benfica, Porto, Marsilya , Dortmund, Leipzig gibi kulüpler başarısız mı ? Bu kulüpler her yıl hatta uzun yıllar şampiyon olamamaktadır. Öyle ise başarıyı nerde aramalıyız. Belirli bir sistemin var mı sağlıklı bir şekilde işliyor mu? Her yıl Avrupa arenasında başarılı işler yapılıyor mu? Kulüp’ün kurumsal kimliği sorunsuz yürüyor mu ? Kulüpler kişilere bağımlı olmaktan çıkmış mı ? Altyapın üretiyor mu ?

TFF

TFF şehirlerdeki nüfus sayısına göre her ilin amatör futbol kulübü sayısının sabitleme getirmesi zaruridir. Şimdi sen bu kulüplerden ne istiyorsun dediğinizi duymuş gibiyim. Neden mi ? İstanbul’u ele alacak olursak. İstanbul’da 750 civarı amatör futbol kulübü var.(İstanbul’daki 8-17 yaş nüfus sayısını baz alırsak) Bu kadar kulübün olması o şehrin gençleri için ilk bakışta iyi gözüküyor. Acaba öylemi ? Bu kulüplerde futbol oynanan çocukların aldığı eğitim ve ortam onlar için yararlımı değil mi? Kesinlikle tartışılmalı. Bu kulüplerin birçoğunun ne sahası ne doğru dürüst tesisi ne doğru dürüst hocası(çoğunda alt yapıda bulunan 8 kategoride tek hoca. Oda kulüp lokalinin işletmecisi karşılığı olarak yapmakta)ne tertibi ne düzeni olmayan mahalle kulüpleri. Acaba bu küplerin federe edilmesinin arkasında başka sebeplerim var. Mesela, futbol ile ilgili kurumların seçimlerinde (TÜFAD,ASKF) oy almak için yapılan hesaplar mı ? Yoksa bir şahsın sırf ego tatmini ve ya ticari siyasi toplumsal beklentilerine daha çabuk ulaşmak için koltuk kapma yani başkan olma dürtüsü mü ? Çok ilginçtir bu kulüp başkanlarının %80’i hiç değişmez. Hep aynı kişilerdir. Acaba bu kulüpler birleşmeli mi sayısı azaltılıp kalitesi arttırılmalı mı. Bu kulüp yönetimlerine bazı sınırlamalar ve değer katacak unsurlar getirilimeli mi ? Buna göre ülke futbolunun temel sorunu burada yatmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP