DOLAR 33,0430 0.29%
EURO 35,7822 0.03%
ALTIN 2.526,11-0,10
BITCOIN 22479830.69301%
İzmir
34°

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin 2024-2028 periyodunu kapsayan Memleketler arası Direkt Yatırım Stratejisi yayımlandı
65 okunma

Türkiye’nin 2024-2028 periyodunu kapsayan Memleketler arası Direkt Yatırım Stratejisi yayımlandı

ABONE OL
29/07/2024 17:00
Türkiye’nin 2024-2028 periyodunu kapsayan Memleketler arası Direkt Yatırım Stratejisi yayımlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Stratejinin ana gayesi, Türkiye’nin UDY pastasından aldığı hissesi nitelikli UDY projeleriyle artırmak ve 2028 yılında yüzde 1,5’e çıkarmak olarak belirlenirken, Türkiye’nin geniş rekabet bölgesine gelen UDY akımlarından da 2028 yılı prestijiyle yüzde 12 hisse alması hedefleniyor.

Türkiye’nin 2024-2028 devrini kapsayan UDY Stratejisi’ne ait Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından hazırlanan stratejiye nazaran, dinamik ve sağlam iktisadıyla Türkiye, memleketler arası direkt yatırımlar için değerli bir çekim merkezi olurken, Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesiştiği noktadaki jeostratejik pozisyonu ve dünya standartlarındaki ulaşım altyapısı sayesinde de firmaların global pazarlara erişimini kolaylaştırıyor.

Türkiye ayrıyeten, sahip olduğu geniş yetenek havuzu ile firmaların muhtaçlık duyduğu yetişmiş iş gücünü sağlıyor ve tüm dalların rekabetçiliğini destekliyor.

Son 21 yılda hayata geçirdiği “yatırımcı dostu” ıslahatlar, alt ve üstyapısına yaptığı yatırımlar ve uyguladığı cazip teşviklerle iş ve yatırım ortamını daima güzelleştiren Türkiye, UDY’lerin yöneldiği öncü destinasyonlardan biri oldu.

Türkiye, 2003-2023 devrindeki yükselen ekonomik performansı ve yatırımcılara sunduğu üst seviye kıymet teklifleri sayesinde UDY girişlerinde değerli bir ivme yakaladı ve toplamda çektiği 262 milyar dolar UDY ile bölgesinde 2. sırada yer aldı.

Aynı periyotta mesken sahipliği yaptığı çok uluslu firma sayısını 5 bin 600 düzeyinden 80 binin üzerine çıkaran Türkiye, bu şirketlerin üretim faaliyetlerinin AR-GE merkezleri, tasarım grupları, lojistik üsleri ve idare merkezleri ile desteklendiği bir bölgesel ekonomik merkez haline geldi.

Türkiye’nin kelam konusu başarılı performansını yeni devirde de artırarak devam ettirmesi ve bir bölgesel ekonomik merkezden global ekonomik güç merkezine dönüşmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, Türkiye UDY siyasetinin genel çerçevesini çizmek ve bu alandaki uygulamalara rehberlik etmek üzere Türkiye UDY Stratejisi (2024-2028) hazırlandı.

Strateji, gereksinim duyulan nitelikli UDY’lerin çekilmesi için “bir yol haritası” olarak tasarlandı

Türkiye UDY Stratejisi, global iktisadın yine formlandığı ve belirsizliklerin giderek arttığı bir periyotta Türkiye’nin muhtaçlık duyduğu nitelikli UDY’lerin ülkeye çekilmesini hızlandırmak emeliyle ekosistemdeki tüm paydaşlara “bir yol haritası” olarak tasarlandı. Strateji geliştirilirken, Türkiye’nin temel siyaset dokümanlarındaki öncelikleri ve UDY alanındaki global eğilimleri göz önünde bulunduran, sürdürülebilir kalkınma odaklı, ilgili paydaşların katkı ve yönlendirmelerini dikkate alan, bilgi ve delile dayalı bir yaklaşım benimsendi.

Yeşil ve dijital dönüşüm üzere fenomenler, UDY akımlarının en değerli belirleyicileri haline geldi

Strateji kapsamında yapılan tahlillerde, Kovid-19 salgını sonrasında global tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmaların ve ortaya çıkan jeopolitik tansiyonların dünya genelinde milletlerarası yatırımların görünümünü kıymetli ölçüde etkilediği tespit edildi. Ayrıyeten, ham husus ve pazara yakınlık, üretim tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve dost ülkelerden tedarik üzere faktörlerin memleketler arası şirketlerin yatırım kararlarında çok daha fazla kıymet kazandığı görüldü.

Benzer halde, yeşil ve dijital dönüşüm üzere fenomenler de UDY akımlarının en değerli belirleyicileri haline geldi. Öbür taraftan, son periyotta ortaya çıkan yeni teknolojiler ve bunlar sonucunda gelişen nitelikli hizmet girdileri de imalat endüstrini dönüştürürken, artık ham husus ve orta malların yanında, hizmet girdileri de üretim süreçlerinin kıymetli bir ögesi oluyor.

Türkiye, dönüşüm sürecinden çıkarlı çıkabilecek ülkelerin başında geliyor

Söz konusu gelişmeler yalnızca UDY projelerinin yapısını değil, tıpkı vakitte mesken sahibi ülkelerden beklentileri de değiştiriyor. Tedarik zincirlerinin hem coğrafik açıdan hem de nitelik bakımından tekrar kurgulanmasına neden olan bu durum, bir yandan Türkiye üzere önde gelen UDY destinasyonu ülkeler için kıymetli fırsatlar yaratıyor öbür yandan ise yatırım çekme konusundaki global rekabeti daha da artırıyor.

Türkiye, sahip olduğu üretim kabiliyetleri, nitelikli insan kaynağı, gelişmiş pazarlara yakın pozisyonu ve global entegrasyonu ile küresel iktisatta gözlemlenen bu dönüşüm sürecinden çıkarlı çıkabilecek ülkelerin başında geliyor.

Önceliklendirilen 8 nitelikli UDY alanına uygun yatırım projeleri için amaç odaklı faaliyetler yürütülecek

Türkiye’nin uzun vadeli kalkınma amaçlarına hizmet edecek olan strateji evrakının odak noktası, Türkiye’ye yüksek katma bedelli, sürdürülebilir, dijital dönüşümü destekleyen, yüksek teknolojiye dayalı ve kaliteli istihdam sağlayan nitelikli UDY’leri çekmek oldu.

Gerçekleştirilen tahliller ışığında stratejide önceliklendirilen 8 nitelikli UDY profili, “iklim dostu yatırımlar”, “dijital yatırımlar”, “küresel tedarik zinciri odaklı yatırımlar”, “bilgi ağır yatırımlar”, “nitelikli istihdam sağlayan yatırımlar”, “katma bedelli hizmet yatırımları”, “nitelikli finansal yatırımlar”, “bölgesel kalkınmayı destekleyen yatırımlar” olarak belirlendi.

Strateji periyodunda kelam konusu alanlara uygun yatırım projelerinin Türkiye’ye daha fazla çekilmesi için gaye odaklı faaliyetler yürütülecek.

6 temadan oluşan siyaset çerçevesi oluşturuldu, bu temaların altında 32 siyaset geliştirildi

Stratejinin ana maksadı, Türkiye’nin UDY pastasından aldığı hissesi nitelikli UDY projeleriyle artırmak ve 2028 yılında yüzde 1,5’e çıkarmak olurken, bu maksada ulaşmada, Türkiye’nin her bir nitelikli UDY profilindeki yatırım çekme performansını artırması ve bölgesel pastadan daha fazla hisse alması ehemmiyet taşıyor. Bu nedenle Türkiye’nin geniş rekabet bölgesine gelen UDY akımlarından 2028 yılı prestijiyle yüzde 12 hisse alması hedefleniyor. Ayrıyeten, strateji devrinde nitelikli UDY profilleri özelinde çekilecek proje sayıları ve bölgesel hisse gayeleri de belirlendi.

Ortaya konulan kelam konusu gayelere ulaşmak için stratejide, 6 temadan oluşan bir siyaset çerçevesi oluşturuldu. Yatırım gündemini etkileyen global eğilimler ve memleketler arası yatırımcıların yer seçim kriterleri göz önünde bulundurularak oluşturulan bu temalar, “yatırım ortamı rekabetçiliği”, “yeşil dönüşüm”, “dijital dönüşüm”, “küresel tedarik zinciri”, “nitelikli insan kaynağı” ve “iletişim ve tanıtma” olarak belirlendi. Devamında ise bu temaların altında toplam 32 siyaset geliştirildi.

Söz konusu temalar ve bunlar doğrultusunda oluşturulan siyasetler tasarlanırken 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere Türkiye’nin öteki temel strateji evraklarıyla ahenk gözetildi.

Strateji kapsamında yürütülecek proje ve faaliyetler ise kelam konusu 32 siyaset ile eş güdüm içerisinde tasarlanan yıllık aksiyon planları çerçevesinde icra edilecek. 2024 yılı hareket planında 81 harekete yer verildi. Bu hareket planları da UDY paydaşı kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde aktif bir halde uygulanacak ve Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) bünyesinde takip edilecek.

Türkiye UDY Stratejisi’ne “https://www.invest.gov.tr/tr/sayfalar/fdi-strategy.aspx” web sayfasından ulaşılabiliyor.

Muhabir: His Doğan

En az 10 karakter gerekli