Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik Batı Trakya ziyaretinin ikinci gününde İskeçe’de bir dizi temaslarda bulundu.
11 Temmuz Salı günü İskeçe’yi ziyaret eden Büyükelçi Halit Çevik ilk olarak İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi makamında ziyaret etti. Müftülük girişinde İskeçe müftüsü Ahmet Mete, Müftü Yardımcıları Ahmet Hraloğlu ve Fatma İmam ile din görevlileri tarafından karşılanan Büyükelçi Çevik kendisini karşılamaya gelen müftülük mensuplarına teşekkür ederek çalışmalarında başarılar diledi.
Daha sonra İskeçe Müftüsü Ahmet Mete ile görüşen Büyükelçi Halit Çevik çalışmalar hakkında bilgi aldı.
İSKEÇE TÜRK BİRLİĞİ
Müftülük ziyaretinin ardından İskeçe Türk Birliği’ne (İTB) geçen Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, burada başta İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu olmak üzere, İTB yönetim kurulu üyeleri ve İTB Folklor Ekibi tarafından kapıda karşıladılar. Daha sonra İskeçe Türk Birliği lokaline geçen Büyükelçi Yaşar Halit Çevik, burada İskeçeli soydaşlarla bir araya geldi.
İlk olarak İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu söz alarak İskeçe Türk Birliği’nin tarihi günlerinden birini yaşadığını belirtti. Bundan kısa bir süre önce Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım’ı Batı Trakya’da ağırladıklarını hatırlatan başkan Ahmetoğlu, Büyükelçi Halit Çevik’in ziyareti de kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. İTB’nin 1927 yılında kurulduğunu ve 30 yıla aşkın bir süredir de bir hukuk mücadelesi sürdürdüğünü kaydeden Ahmetoğlu, derneğin isminde ‘Türk’ kelimesi bulunduğundan dolayı kapatıldığını ve bundan dolayı büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Konuyla ilgili 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne açılan davayı kazandıklarını hatırlatan Ahmetoğlu, Yunanistan’ın bu kararı bugüne kadar hala uygulamadığını ifade etti. İskeçe Türk Birliği olarak bu hukuk mücadelesini sürdüreceklerini dile getiren Ahmetoğlu, sonunda bu davayı kazanacaklarını ümit ettiklerini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı bu tarihi mekanda önemli bir anı yaşadıklarını söyledi. Türkiye devletinin yüksek bir devlet geleneği olduğundan dolayı her ayrıntının çok yakından takip edildiğini anımsatan Akıncı, Atina Büyükelçiliği’nin Batı Trakya’da her zaman coşkuyla karşılandığını ifade etti. Büyükelçi Yaşar Halit Çevik’i daha önceki görevlerinden söz eden Başkonsolos Ali Rıza Akıncı, Büyükelçi Halit Çevik’in Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcilisi olarak görev yaptığını ve önemli bir diplomat olduğunu sözlerine ekledi.
Daha sonra Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik söz alarak, Batı Trakya’nın geçmişinde tarihi kurumların var olduğunu hatırlattı. İskeçe Türk Birliği’nin 90 yıllık bir maziye sahip olduğunu söyleyen Halit Çevik sözlerine şöyle devam etti: “Bu binaya ilk gelişim değil, daha önce de gelmiştim. Etrafima baktığımda 90 yıllık bu tarihi izleri duvarlarda ve vitrinlerde görebiliyorum. Büyük bir misyon. Bu misyonu Batı Trakya Türk Azınlığı ve kurumları ilelebet sürdüreceklerdir. Batı Trakya Türk Azınlığı, dünyadaki azınlıklar arasında belki de müstesna bir yere sahip toplum. Tarihten gelen ve uluslar arası anlaşmalardan doğan hakları var. Onun ötesinde çağdaş normların getirdiği hakları var. Bu hakların çerçevesinde haklı mücadelesini, hukukun üstünlüğü prensibinde devam ediyor. Benim inancım sonunda Avrupa camiasının bir camiası olarak burada da galebe çalacak. Bu iki ülke ilişkileri açısından son derece önemli ve olumlu katkı sağlaycaktır. 1989 yılından beri meslek hayatımın çok uzun bir bölümünde Türk Yunan ilişkilerine katkı yapmaya çalıştım. İnancım Türk Yunan ilişkilerinin eninde sonunda olumlu mecraya gideceği yönündedir. Bunun içinde azınlıkların durumunun düzelmesi, azınlıkların mutlu, huzurlu, bulundukları toplumun asli bir parçası olarak yaşamaları aslında bu ilişkiler açısından son derece önemlidir. İnsan unsurunu etkileyen sorun azınlıktır. Onun için hep birlikte bu sorunları çözüm mantığıyla yaklaşarak halletmemiz gerekiyor. Bizim gayretlerimiz bu yöndedir. İnanıyorum ki çok da uzak olmayan bir gelecekte bu sorunlar çözülecektir. Bundan sonra hep birlikte mutlu, huzurlu bir şekilde yaşayacağız. Hepimiz için oluşmuş bir evrende yaşıyoruz. Hep birlikte ahenk içinde yaşamak, hepimizin hakkıdır.”
Son İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu Büyükeçi Halit Çevik’e ziyaret anısına İskeçe Şahin yolu üzerinde bulunan Hamidiye köprüsün olduğu bir tablo hediye etti.
Daha sonra Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’ni ziyaret eden Büyükelçi burada okulun çalışmaları hakkında yetkililerden bilgiler aldı.
KETENLİK KÖYÜNDE MUHTEŞEM KARŞILAMA
Daha sonra İskeçe’nin balkan kolundaki Ketenlik köyünü ziyaret eden Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, burada kalabalık bir topluluk tarafından çiçeklerle karşılandı. İlk olarak Ketenlik köyü adına Ketenlik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Asbaşkanı Ahmet İmam söz aldı. Ketenlik köyü hakkında kısa bilgi veren İmam, Türkiye’deki 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişimini hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi. Son olarak İmam, Büyükelçi Halit Çevik’e ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.
Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Ketenlik köyünün balkan kolunun incilerinden biri olduğunu söyledi. Ketenlik köyünün en kalabalık, enerjik ve eğitime önem veren köylerden biri olduğunu dile getiren Kabza, “Bizler azınlık olarak daima iyinin, huzurun, barışın ve istikrarın yanında olduk. Batı Trakya Türkleri olarak Türk Yunan ilişkilerine gönül köprüsü olmak istiyoruz. Daima iki ülkenin istikrarına katkıda bulunmak istiyoruz. Bizler bir tehdit olarak değil, bir zenginlik olarak algılanmalıyız. Bizler bu topraklarda doğduk, bu topraklarda da kalmaya kararlıyız” görüşlerine yer verdi.
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek gerek eczacı, gerekse siyasi hayatının Ketenlik köyünde başladığını söyledi. Ketenlik köyünün eğitime yatırım yapan köyler arasında ve en fazla üniversite mezunu olan köyler arasında ilk sırada yer aldığını hatırlatan Zeybek, dinamik bir gençliğin var olduğuna dikkat çekti. Amaçlarının iki ülke arasında iyileşmelerin olmasını arzuladıklarını ifade eden Zeybek, kendilerine bu noktada görev düşerse bunun seve seve yapmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.
İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete bugün çok mutlu bir gün yaşadıklarını belirterek, en kısa zamanda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da ağırlamak istediklerini ve kendilerini Büyükelçi Yaşar Halit Çevik aracılığıyla Batı Trakya’ya davet etti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en güzel çekirdeğini burada görmek mümkündür” diyen Mete sözlerine şöyle devam etti: “Biz şunu talep ediyoruz; Türkiye’de Rum azınlığa verilen hakların, bizlere de verilmesini istiyoruz. Bu hususta da bizler her zaman Yunanistan devleti ve Türkiye devleti ile çalışmaya hazırız. Bizim de dedemiz Yunan devletinin varlığı için şehit düştü, gazi düştü. Dolayısıyla bizler ne zaman gerekirse var olduk ve her zaman da var olacağız.”
DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, tüm katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında bugün Batı Trakya Türk Azınlığı olarak tarihi günlerden birini yaşadıklarını söyledi. “Bizler Batı Trakya Türk Azınlığı olarak bu topraklarda insanca yaşama uğruna mücadele veriyoruz” diyen Ali Çavuş, “Ülkemize saygılıyız. Vazgeçemeyeceğimiz tek konu; Türklüğümüz ve Müslümanlığımızdır. Bundan asla vazgeçmeyeceğiz. Bunun için ne gerekiyorsa Batı Trakya Türk Azınlığı olarak yapacağız” görüşlerine yer verdi.
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı Ketenlik köyü halkına hitaben yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Bu gün bizlere normal işleyen bir insan hayatının en büyük bahtiyarlıklarından birini yaşatıyorsunuz. Ketenlik her zaman iç enerjisi yüksek bir köy olmuştur. Son yıllarda eğitimde, kültürde, sporda, gençliğe ait her türlü faaliyette ön plana çıkan bir köy. Bizler Batı Trakya’nın her bölgesini her yöresini seviyoruz. Ketenlik köyünün hakkını teslim etmek gerekir. Bir çok köye örnek teşkil ediyor. Sayın Büyükelçimiz buraya teşrif ettiler. Kendileri Türk Yunan ilişkilerinin bütün boyutlarından sorumlu olan devletimizin en yüksek temsilcisidir. O açıdan bu ziyaret son derece anlamlıdır.”
Son olarak Başkonsolos Akıncı, Büyükelçi Halit Çevik’in dış politikanın en önemli dönemlerinde Müsteşar Yardımcılığı, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği gibi önemli görevlerde bulunduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik, iki günlük Batı Trakya ziyareti sırasında azınlık kurum ve kuruluşlarıyla bazı temaslarda bulunduğunu söyledi. Bu sıcak içten karşılama töreni için köy halkına teşekkür eden Halit Çevik, “Köy olarak eğitim alanında yüksek eğitime katılma konusunda öne çıkan bir yönünüz var. Bu son derece önemli ve sizleri tebrik ediyorum. Bir toplumun hayatını idame ettirmesinin temel koşulu gelecek nesillere iyi eğitimin verilmesidir. Onun için de sizlere şükranlarımı sunuyorum. Amacımız Türk Yunan ilişkilerinin iki tarafında gönül rızasıyla olabilecek en iyi seviyelere getirmektir. Bu alanda yapmamız gereken hususlar var. Bu hususların içinde azınlık konusu öne çıkıyor. Çıkmasının nedeni de doğrudan insan hayatına bireylerin hayatına etki ediyor olmasıdır. Vatandaşlarımız ister Türkiye’de olsunlar, isterse Yunanistan’da olsunlar, gerek Rumlar, gerek Yunanlılar, gerekse Türkler huzur içinde yaşama hakkına sahiplerdir. Bunun için beraber bu sorunları çözme azmine sahip olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Daha sonra Ketenlik Köyü Kütüphanesi’ni ziyaret eden Büyükelçi Halit Çevik burada, Kütüphane görevlilerinden bilgi aldı. Son olarak bölgenin tarihi geçmişini yansıtan Ketenlik Kültür ve Yaşam Müzesi’ni de ziyaret eden Halit Çevik, Şahin köyüne gitmek üzere köyden ayrıldı.
ŞAHİN KÖYÜ ZİYARETİ
Ketenlik köyü ziyaretinin ardından Şahin köyüne geçen Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik burada köy halkı tarafından çiçeklerle karşılandı.
Şahin köyü ziyareti sırasında Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza söz aldı. Şahin köyü halkı adına Büyükelçi Halit Çevik’e bu ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek Şahin köyü hakkında bilgi verdi. Şahin köyünün Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak arama mücadelesi davasında mücadelenin önemli ayaklarından biri olduğunu söyleyen Zeybek, iki ülke arasında köprü vazifesi görmeyi istediklerini ifade etti.
DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, azınlığın zor günlerden geçmesine rağmen moral ve motivasyonunu yitirmediğini dile getirdi. Şahin köyünün birlik ve beraberliği simgeleyen bir köy olduğunu söyleyen Ali Çavuş, 2014 yılı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde DEB Partisi’ne oylarıyla yüzde 97 oranında destek verdiğini sözlerine ekledi.
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete konuşmasına, “Bugün sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla vekili aramızdadır” diyerek başladığı konuşmasında bu kendileri için büyük bir onur ve şeref olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlamaktan onur ve gurur duyacaklarını kaydeden müftü Mete, Büyükelçi Halit Çevik’ten bu daveti ulaştırmalarını istedi.
Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı Şahin halkını selamlayarak başladığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Bir binayı ayakta tutan sütunlar gibi, Batı Trakya’yı da ayakta tutan destek noktaları vardır. Bunlardan biri Şahin’dir. Sizler canlılığın, samimiyetin, cömertliğin emsali insanlarsınız. Buraya her gelişimizde aynı heyecanı duyuyoruz ve bu artarak devam ediyor.”
Son olarak Başkonsolos Akıncı, Büyükelçi Halit Çevik’in diplomatik kariyerinden bahsederek, dış politikanın en önemli dönemlerinde Müsteşar Yardımcılığı görevinde ve sonrasında Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği görevinde bulunduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik burada bulunmaktan özel bir zevk duyduğunu belirterek bunun nedenini şu sözlerle anlattı: “Bunun nedeni Atina’daki görevim sırasında 1989 ve 1993 yılları döneminde bu köyün bizim için ‘Gidilemez’ ama hep kalbimizde bir yeri olmasıdır. Şahin her zaman bizim kalbimizde ve gönlümüzdedir. Bu köye ikinci kez geldim. Burada bir sahur programı geçirmiştim. Uzun yıllardan sonra tekrar aranızda olmaktan son derece mutluyum. Bu sıcak karşılamanız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Şahin’in benim gönlümdeki güzel yerlerinden biri de rahmetli faziletli müftü Mehmet Emin Aga’nın köyü olmasıdır. Kendisini yad ediyorum. Burası Yunanistan sizin vatanınız, bu vatanın asli vatandaşlarısınız. Burasının haklarından, normlarından en iyi şekilde faydalanmak hakkınızdır. Aynı şekilde Türk kültürünün zenginleşmesinde katkılarınız her zaman kayıt altına alınmıştır. Bunlardan da aynı şekilde faydalanmanız en büyük arzumuz ve dileğimizdir. Bu konudaki çalışmalarınızı biliyoruz, bunları her şekilde destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Sağolun, varolun. Azınlık içindeki çalışmalarınıza ve katkılarınıza devam ediniz. Bu çalışmalarınızda Türkiye görevlileri olarak yanınızda destek olacağımızı bilmenizi istiyoruz.”
Konuşmaların ardından Büyükelçi Halit Çevik’e fotoğraf meraklısı bir soydaşımız tarafından Şahin köyünün bir fotoğrafı hediye edildi.
Şahin köyü ziyaretinin son bölümünde Büyükelçi Yaşar Halit Çevik, Şahin köyü Vakıf Odası’na geçerek bir süre bölge halkıyla yakından sohbet etme imkanı buldu.
İskeçe ili ve köy ziyaretleri sırasındaki temasları boyunca Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Yaşar Halit Çevik’e, başta Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı olmak üzere, Muavin Konsolos Davut Ocak eşlik etti.
Ayrıca azınlık kurum ve kuruluş temsilcilerinin de yer aldığı ziyaretler sırasında İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet hazır bulundu.
HABERLER
4 gün önceHABERLER
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce