Çiftlik Bank adlı sistemle binlerce kişiye dolandırdıktan sonra yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın, 1 Temmuz’da Brezilya’da teslim olduktan sonra bugün Türkiye’ye getirildi.
MUAYENEYE GÖTÜRÜLDÜ
Aydın’ın İstanbul Havalimanı’na indiği anlardan ilk görüntüler de geldi. Havalimanında kendisini bekleyen Mali Şube ekipleri tarafından gözaltına alınan Aydın, Adli Tabip’e muayeneye götürüldü. Aydın, yapılacak koronavirüs testinin ardından Bursa’da devam eden “tehdit” davası kapsamında savcıya ifade verecek.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Aydın’ın İstanbul’a getirildiği anlardan ilk görüntüler de gelirken, polis ekipleri havalimanı ve çevresinde kuş uçurtmadı. Havalimanına giriş ve çıkışlarda kimlik sorgulamaları sıklaştırıldı.
4 GÜN BOYUNCA SORGULANACAK
Aydın, havalimanındaki işlemlerinin bitmesinin ardından, hakkında çıkarılan gözaltı kararı kapsamında İstanbul Fatih’teki Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürülecek. 4 gün boyunca gözaltına kalacak Aydın’a sistemin işleyiş şekli ve kaçma yöntemiyle ilgili kritik sorular sorulacak.
İşte havalimanında gözaltına alınan “Tosuncuk” lakaplı Aydın’ın ilk görüntüleri:
NELER OLMUŞTU?
‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın, kurduğu ‘Çiftlik Bank’ isimli sistem ile 132 bin 222 kişiden, 1 milyar 139 milyon 972 bin lira toplayarak yurt dışına kaçmıştı. Aydın, Interpol-Europol Dairesi Başkanlığı tarafında, İnterpol’ün en çok arananlar listesine dahil edildi.
Binlerce kişinin bu sistemle dolandırılmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 26 Mart 2018 tarihinde iddianame hazırlandı. İddianamede, 3 bin 762 kişi müşteki, Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 48 kişi ise sanık olarak yer aldı. Sanıkların bu sistem aracılığıyla 132 bin 222 katılımcıdan, 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira topladığı anlatıldı.
DAVALARI 14 EYLÜL’DE GÖRÜLECEK
İddianamede, firari sanık Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisinin, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık”, “ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından 22 bin 580’er yıldan 75 bin 260’şar yıla kadar hapsi istendi. Örgüt üyeleri ve yardım edenlerin aralarında bulunduğu 30 sanık hakkında ise, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme”, “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından toplamda 5’er 13’er yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4’ü firari 11’i tutuklu 48 sanığın yargılaması yapılırken, tutuklu sanıklar yaklaşık 15 ay sonra tahliye edildi. Davada tutuklu sanık kalmazken, dava dosyası ayrılan 28 sanık hakkında da beraat kararı verildi. Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 4’ü firari 20 sanığın ise yargılanmasına ise 14 Eylül’de devam edilecek.
Haberler.com
BALKAN YEMEKLERİ
17 saat önceHABERLER
9 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önceHABERLER
05 Kasım 2024