DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3409667-0.29915%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

144 okunma

Uyan, Anadiline Kültürüne Sahip Çık !

ABONE OL
29/04/2014 17:17
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dil, insanın dünyaya açılan penceresidir. Bir insanın ana dilinden kopması veya koparılması onun yalnızca ailesi, milleti ile bağlarının kopması değil, aynı zamanda dünya ile bağlarının kopması demektir. Çok değerli anne ve babalarımız! Türkçe dersi bir yük değil, çocuğun bir zenginliğidir, okul başarısını arttıracak en önemli etkenlerden biridir! Bir çocuk kendi ana dilinde ne kadar güçlü olursa, herhangi başka bir dilde de aynı ölçüde iyi ve sağlam olarak öğrenir! Türkçe öğretimine sahip çıkma hepimizin elindedir!
Çocuklarımızın ana dili Türkçe, okul dili Bulgarca – bu bir zenginliktir! Bu yüzden sizleri çocuklarımızın çok dilliliğini evde, yuvada ve okulda desteklemek için gerekli çalışmaları yapmaya çağırıyoruz! Değerli anne ve babalar, Bulgaristan Anayasası’nın vermiş olduğu haklardan yararlanarak, çocuklarımızın Anadilleri Türkçeyi okuyup öğrenmeleri için duyarlı olalım!
Doğal hakkımızı kullanarak Anadilimizi çocuklarımıza okutalım. Anadilimiz Türkçeyi ders olarak seçebilmek amacıyla dilekçe vermek için son tarihin 16 Mayıs 2014 olduğunu unutmayalım, çevremize de duyuralım. Türkçemizi yaşatalım!

Türk Kültür ve Sanat Derneği
Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği

 

Türk Kültür ve Sanat Derneği, Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği ülkede yaşayan Türklere yukarıda yayınladığımız bir çağrıda bulunuyor. Kırcaali Haber gazetesi çağrıya destek vermek için internet sayfasında koymuş. Çağrının içeriği ‘Uyan anadiline kültürüne sahip çık’. Okullarda Türkçe okumak isteyen Türk çocukları en geç 16 Mayıs 2014 tarihine kadar okudukları okullarda okul idaresine Türkçe okumak istediklerini beyan eden dilekçeler teslim edilmesi gerekiyor. Bulgaristan’da Türk çocukları anadilini okullarda seçmeli ders olarak okuyabiliyorlar. Her yıl Türkçe okuyan çocukların sayısı azalmakta. Bu gidişatta Bulgaristan’da okullarda Türkçe dersler tamamen
kalkacak ve Türkçe bilmeyen Türkler yetiştirilecek. Bulgaristan’da neden Türkçe derse ilgi her geçen yıl azalmakta? Bu soruyu soranların sayısı epey çok.

 

AİHM’YE BAŞVURURUZ SÖYLEMİ

 

Dünyada uluslararası dil hakim o da İngilizce. Artık dünya neredeyse İngilizce konuşuyor. İş başvuru formlarında İngilizce yabancı dil olarak artık çıkarılıyor İngilizce dili bilme zorunluluğu zaten var. İngilizce dili bilmiyorsan iş bulma olasılığın neredeyse sıfıra iniyor. Bu sebeplerden dolayı Bulgaristan’da Türkçe yabancı diller statüsüne alındığından dolayı Türk çocukları yabancı dil tercihini İngilizce’den yana yapmak zorunda kalıyorlar. Çözüm Türk çocukları dilekçe vererek anadilini okuyabilmek değildir.  Ana yasasında Bulgaristan
Tek Ulus Devleti olarak geçiyor. Bulgaristan nüfusunun yüzde 10’undan

fazlasını Türkler oluştursa da azınlık statüsü verilmemekte. Bu sebeple Bulgaristan devlet okullarında Türkçe dersi yabancı diller hanesinde yer almakta. Çözüm Bulgaristan Parlamentosu’ndadır. Çoğunluğu Türklerden oluşan HÖH yönetimi parlamentoya konuyla ilgili önerge vermesi gerekmektedir. HÖH dört dönemdir hükmet ortağı olmasına rağmen konunun üzerine gitmemekte. Geçen yıl mayıs ayında gerçekleşen parlamento seçimleri propaganda esnasında HÖH Genel Başkanı bir yerde birkaç kelime Türkçe konuşmuştu. Yabancı dilde propaganda yasak olduğundan dolayı savcılık Lütfi Mestan’ı mahkemeye vermeye hazırlandığında genel başkan eğer mahkemeye verirseniz ben AİHM başvuracağım diye savcılığı tehdit etmişti. Nitekim olay mahkemeye intikal etmedi. Aynı hassasiyeti Bulgaristan Parlamentosu’nda ‘Eğer Türk çocuklarının anadilini okumaları için Türkçe dili yabancı dil statüsünden çıkarılmazsa ve zorunlu olarak müfredata alınmazsa AİHM’ye başvuracağımıza bu kürsüden ilan etmiş oluyoruz” diye konuşma yapsa aynı hassasiyetle çözüm getirmezseniz, hükümet ortaklığından çekiliriz diye hükümeti uyarsa bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz.

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP