DOLAR 33,0902 0.19%
EURO 36,2486 0.54%
ALTIN 2.634,880,51
BITCOIN 21575223.86883%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

129 okunma

Yemek sektöründe pardon olmaz

ABONE OL
09/08/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BortarBortar Yemek Sanayi uzman kadrosu ve eğitimli personeliyle, toplu yemek üretiminde lider olma özelliğini koruyor. Bortar Yemek Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, sektörde haksız rekabet olduğuna dikkat çekerek “Merdiven altı firmalarla rekabet edemiyor ve sesimizi Ankara’ya duyuramıyoruz” dedi. Hasan Küçükkurt’un’1992 yılında 4 kardeşiyle birlikte kurduğu Bornova Tarım(Bortar) 1994 yılında faaliyet alanını değiştirerek Yeşilova’da 250’ye yakın çalışanı ile birlikte Bortar Yemek Fabrikası’na dönüştü. Küçükkurt, Balkan Günlüğü’nün sorularını yanıtladı:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sektörde en büyük sorununuz nedir?

Yemek sektörünün çok büyük sıkıntıları var. En başta gelen, haksız rekabet ve merdiven altı dediğimiz firmalar. Bizi gerçekten çok fazla sıkıntıya düşürüyor. Mücadele edemiyoruz çünkü bizim mücadele etmemiz mümkün değil. Bu mücadeleyi başta devletin yapması gerekiyor. Sonra Tarım İl Müdürlüğü ve bazı yerlerde ise valiliğin mücadele etmesi gerekiyor. Dolayısıyla rekabet etme şansımız yok. Merdiven altı firmalar sigortalarını ödemiyor. Vergi ve KDV ödemiyor. Ama bizler her şeyi ödüyoruz. Bütün kalite belgelerimiz var ve bunlar için ciddi olarak masraf ediyoruz. Eleman tutarak belgeleri takip ettiriyor güncelliyoruz. 3-4 elemanımız sadece bu işler için çalışıyor. 6 tane gıda mühendisimiz var. Merdiven altı firmalarının yasal olarak 1 tane gıda mühendisi bulundurma zorunluluğu olmasına rağmen, gıda mühendisleri bile yok. Bunlar maliyeti artıran faktörler. Ben yanında bir tek gıda mühendisi dahi çalıştırmayan firmayla, yanında 6 tane gıda mühendisi çalıştıran biri olarak nasıl rekabet edebilirim? Dolayısıyla haksız rekabetle mücadele etmek için Ankara’ya sesimizi duyurmak istiyoruz.

 

Ayrıca et sorununuz da var değil mi?

Bizim en büyük girdimiz et. Tarım Bakanlığı ithal et izni çıkardı. Bu konuda özellikle askeri proje ya da kamu ihalesi yapanlar çok büyük fayda sağladı. Ancak diğer yandan hayvancılığa büyük darbe vuruldu.

 

Aynı zamanda hayvancılık da yapıyorsunuz değil mi?

Torbalı’da 750 büyükbaş hayvan çiftliğimiz var. Bu nedenle ithal et almadık. Kendi hayvanımız elimizde kaldı. Biz de ithal et kullanıyorduk ama kendi malımızı kesip kullanıyoruz. Ancak yerli maliyetler de yüksek kalıyor.

 

KDV oranlarının düşürülmesi faydalı olmadı mı?

Bu konuda sıkıntımız vardı. Bir seneyi geçen uygulamada KDV oranlarının 18’den 8’e düşürülmesi güzel bir gelişme ve bizim hayatımızı kolaylaştıran bir uygulama olduğunu söyleyebilirim.

 

KAMU İHALELERİNDE İYİLEŞTİRME İSTEĞİ

Sektörden talepleriniz neler?

Kamu ihalesinde iyileştirilmeye gidilmesini talep ediyoruz. Bunun da yavaş yavaş oturuyor olmasını bekliyoruz.

Kamu ihalesine giriyor musunuz?

Biz Bortar olarak kamu ihalesine girmiyoruz. Hiç girmedik zaten. Çünkü kamu ihalesi bir sektör olmuş. Yapamayacağımızı gördüğümüz için özel sektöre çalışıyoruz.

 

Hangi firmalarla çalışıyorsunuz?

İzmir’in elit firmalarıyla çalışıyoruz. Bünyemizde 150’e yakın firma var ve bunların hepsi de büyük fabrika. Ayrıca Manisa, Aliağa, Torbalı, Turgutlu ve Kemalpaşa’ya  kadar olan hinterland içinde hizmet veriyoruz. 35 civarında servis aracımızla taşıma yapıyoruz. Günlük 16 bin kişiye de yemek veriyoruz. Bunların içinde isteğe göre sabah kahvaltısı ,öğle yemeği ve akşam yemeği olmakla birlikte; ağırlık olarak 12 binden fazlası öğle yemeğine yoğunlaşmış bulunuyoruz.

 

Sektörden beklentiniz neler?

Sektörün daha ileri gitmesini bekliyoruz Ayrıca bu işi hak eden insanların yapmasını ve denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Biz denetimleri seviyoruz. Yıl içinde bize 20 sefer denetlemeye gelsinler ancak merdiven altı firmalarını da  en azından bir kez denetlesinler istiyoruz. Her sektörde merdiven altı firmalar var. Bir şekilde su götürebilir ama yemek sektörü merdiven altını götürmez. Çünkü gıda doğrudan sağlığı etkileyen bir şey. Herhangi bir aldığınız eşya bozuk çıktığı zaman “pardon” deniyor ve değiştirebiliyorsunuz. Ama yemek sektöründe pardon yok. İnsan sağlığıyla birebir bire bir alakalı olduğu için  bu konuda Tarım Bakanlığımıza ve Tarım İl Müdürlüğümüze ciddi görevler düşüyor.

 

 

    En az 10 karakter gerekli