DOLAR 32,9062 0.01%
EURO 35,1238 -0.47%
ALTIN 2.431,34-0,82
BITCOIN 20267260.90035%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

104 okunma

Yeni Teşvik Yasasını anlatın

ABONE OL
09/07/2012 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni Teşvik Yasası paket olarak Bakanlar Kurulu Kararı ardından Cumhurbaşkanınca da onaylanarak 18 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bunu bir hatırlatma olarak yazdım. Peki bir hatırlatma daha yapalım. O da biraz eski tarihe dayalı. Daha önce uygulanan yatırım teşvik paketleri ile ilgili kararlar Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra bakanlar ve Başbakan tarafından yapılırmış. Fakat bu sefer yeni sistem hakkında açıklamalar öne alınmış yani, 5 Nisan 2012 tarihinde önce Başbakan sonra da Ekonomi Bakanı basın toplantıları ile açıklamalar yapılmış, kamuoyu bilgilendirilmiş. Yaklaşık üç ay önce. Ondan sonra bu pakete ilişkin açıklamalar gün gün azalmış ve neredeyse gündemden düşüyor. Peki önce bu yeni sistemin amacının ne olduğunu biliyor muyuz? Onu da hatırlatalım. Temel amaçlarından biri, ihracatta emek yoğun teknolojiden bilgi yoğun teknolojiye geçmek.

Sonra ithalatta en çok ithal edilen ürünlerin milli üretiminin teşvik edilmesi.

Buraya dikkat. En çok ithal edilen ürünleri yerli malı yapmak. Başlıca ithal ürünlerimiz; fabrika kurmaya yarayan aletler, motorlu araçlar, ham petrol, ilaç, elektronik araçlar, silah, optik araçlar, tropikal ürünler (muz, kahve, hurma, pirinç, baharat). Ülke olarak en çok neden şikayetçiyiz? İthalatın ihracattan fazla olması. Zaten bütçe açığına bu sorun yol açmıyor mu? Başlıklar halinde verdiğimiz bu ürünleri ki; keşke bunları rakam bazında ve detaylı görebilseydik ama bana göre elektronik araçlar ve sağlık ürünleri ilk sıraları alıyordur.

 

TEMEL YAKLAŞIM

 

Yeni Teşvik Sistemi’nin temel yaklaşımı da şöyle ifade ediliyor;

– Genişleyen sektörel kapsam

– İş gücü maliyetini azaltmaya yönelik destek

– Finans imkanını genişletmek.

Elbette bilgi yoğunluklu teknolojiyi kullanmaya yönelmek başlıca hedef olmalı. Bunun için de AR-GE şart. Yeni Teşvik Paketi’nin içinde neler olduğunu az çok duymuşuzdur. 6 teşvik bölgesi belirlendi ve bölgesine göre vergiden, prime kadar teşvik ve destek var. Ege Bölgesi’nin; İzmir ve Muğla illeri 1. bölge, Çanakkale, Aydın ve Denizli illeri 2. bölge, Balıkesir, Manisa ve Uşak illeri 3. bölge, Kütahya ve Afyon illeri de 4. bölge teşvik kapsamına alındı. 5 ve 6’ıncı bölgeleri daha ziyade orta ve doğu illerini kapsıyor. Anca, yatırım için sadece teşvik ve desteğin yeteceği söylenemez. Coğrafi şartlar, güvenlik, alt yapı vs şartların da uygun olması gerekecektir. Bu sebeple aslan payını almış 6’ıncı bölgenin ne kadar ekonomiye katkı koyacak göreceğiz. Buraya kadar aslında hatırlatma açısından bazı şeyleri tekrar etmiş olduk. Merakımı çeken husus, Ege ve İzmir olarak bu yeni paketin neresindeyiz? Duyduk, kulak arkası mı ettik? Düşünüyor muyuz? Bir şeyler yapıyor muyuz? Özellikle iş aleminin hangi aşamada olduğunu merak ediyorum. Tabi buna en iyi cevabı bağlı kuruluşlar verebilir. Örneğin İzmir Ticaret Odası, Organize, Serbest Bölge veya EBSO filandır. Yoksa yanlış yere mi soruyorum?

Doğru ya, bunların işi başlarından aşkın. Yönetim değişiklikleri mi olacak? Nasıl vakit bulup da üyelerine teşvik paketi ile ilgili yardımcı olabilsinler ki?

Siz siz olun iş dünyasının girişimci insanları, kendi işinizi kendiniz görün. Bu konuda önce bilenlerden bire bir bilgi alın. Yılmayın. İzmir’i unuttular diyenlere aldırmayın. Türkiye’nin her noktası vatandır. Olmadı, gir istediğin bölgede yatırımını yap. Yeni iş sahaları çıksın, istihdam artsın. Bırak İzmir kavga ede dursun. İlgili kurumlar, üzerine görev olduğunu düşündüğüm kurumlar siz de vakit bulabilirseniz şu yeni teşvik yasasını anlatın.

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli