DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20317840.62534%
İzmir
28°

PARÇALI BULUTLU

20:44

YATSIYA KALAN SÜRE

YÖK Başkanı Özvar: İhracat Akademisi İşbirliği Protokolü’nün en önemli amacı, nitelikli insan kaynağını yetiştirmek
172 okunma

YÖK Başkanı Özvar: İhracat Akademisi İşbirliği Protokolü’nün en önemli amacı, nitelikli insan kaynağını yetiştirmek

ABONE OL
13/08/2024 23:40
YÖK Başkanı Özvar: İhracat Akademisi İşbirliği Protokolü’nün en önemli amacı, nitelikli insan kaynağını yetiştirmek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – İhracata yönelik eğitim faaliyetlerinin sürdürüleceği İhracat Akademisi çalışmaları kapsamında Ticaret Bakanlığı ile YÖK arasında “İhracat Akademisi İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Bakanlıkta yapılan merasimde konuşan Özvar, Türkiye’nin her geçen gün ticaret, sanayi ve teknoloji alanında değerli aralık katettiğini, ülke olarak çıtayı daha da yükseltmenin herkesin ortak gayesi olduğunu vurguladı.

Dünyadaki rekabetçi ve yenilikçi ortama ayak uydurmanın kaçınılmaz olduğunu tabir eden Özvar, YÖK’ün Türk yükseköğretim sisteminin ve üniversitelerin bu noktada değerli sorumluluğu bulunduğunun şuurunda olduğunu söyledi.

“İhracat kesimine değerli katkı sunacaklar”

İmzalanan protokolün ülkenin eğitim ve iktisat alanındaki vizyonunu bir adım daha ileri taşımaya katkı sunacağına inandığını belirten Özvar, “Protokolün esas amacı, iş dünyamızın muhtaçlık duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek ve bu kaynağın bilhassa ihracat alanında ülkemize katma bedel sağlamasını temin etmektir. Yetişecek gençlerimiz gerek kendi işlerini kurarak gerek dalda faaliyet gösteren firmalarda çalışarak ihracat bölümüne değerli bir katkı sunacaklar.” diye konuştu.

Özvar, global ticaret arenasında rekabetin her geçen gün arttığı bir devrin yaşandığını, bu rekabette başarılı olabilmenin yolunun, yeterli eğitimli, alanında uzman, yenilikçi düşünebilen, etrafına hassas, üretken ve global trendleri takip edebilen yeni kuşaklara sahip olmaktan geçtiğini kaydetti.

Üniversitelerle bölümler ortasında köprüler kurmanın, gençleri bu yarışa hazırlamanın, mezunlar ve çalışanları çağın gerektirdiği maharet ve yetkinliklerle ömür uzunluğu tahsil ideolojisi içinde donatmanın öncelikleri ortasında yer aldığını söyleyen Özvar, şöyle devam etti:

“İhracat Akademisi’nin kurulması, imza altına aldığımız protokolün en somut çıktılarından biri olacak. Akademinin danışma kurulunda Ticaret Bakanlığı ile YÖK tarafından belirlenen üyelerin yanında üniversitelerimizden uzman akademisyenler ve ihracatla ilgili mevzularda faaliyet gösteren dal, meslek ve sivil toplum kuruluşlarından deneyimli şahıslar de yer alacak. Bu tarafıyla katılımcılığı, kapsayıcılığı ve çeşitliliği destekleyen bir danışma kurulu ortaya çıkacak.”

“İş dünyasına süratli halde adapte olma fırsatına sahip olacaklar”

Akademinin, üniversiteler ile bölümün işbirliği içinde çalıştığı, gençlerin ve mezunların ihracat alanında uzmanlaşmasını sağlayacak eğitim programları sunacağını kaydeden Özvar, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Bu programlar, sırf teorik bilgiyle hudutlu kalmayıp, pratik uygulamalarla da desteklenecek. Böylece öğrencilerimiz, mezun olduktan sonra iş dünyasına süratli halde adapte olma fırsatına sahip olacaklar. Şahsen dış ticaretin içinde faaliyet gösteren ve ulusal ve memleketler arası piyasaları bilen deneyimli iş insanları ile bu dala ilgi duyan gençleri bir ortaya getirecek olan bu paylaşım platformu, birebir vakitte öğrenci ve mezunlarımıza yeni çevrelerle tanışma ve iş yapma fırsatı da sunacak.”

Protokolün, ülkenin ihracat potansiyelini artırma maksatlarıyla de direkt ilişkili olduğunu vurgulayan Özvar, ihracatı artırmak, iktisadın güçlenmesi, refah düzeyinin yükselmesi ve dünya pazarlarındaki aktifliğin artmasına büyük katkı sağlayacağını tabir etti.

Özvar, protokolün daldan deneyimli şahısların üniversitelerde ders vermesine ve Akademi kapsamındaki eğitimlerin YÖK tarafından hazırlanacak yol ve düzenlemelerle üniversitelerde mikro kredi/mikro yetkinlik olarak sayılmasına da yer hazırlayacağını söyledi.

İhracat Akademisi derslerinin mikro kredi kapsamına alınmasının planlandığını tabir eden Özvar, “Böylece, Akademiye olan ilginin çok daha büyük olacağına inanıyorum. Bu ve gibisi işbirlikleri sayesinde üniversitelerimizin ve öğrencilerimizin kamu kurumlarının ve bölümün sahip olduğu bilgi, teknoloji ve altyapıdan daha fazla istifade etmesi mümkün olacak. Ticaret Bakanlığımızdan bu protokol kapsamında öğrenci ve mezunlarımıza daha fazla uygulama/pratik yapma imkanlarının sunulmasını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklandığını da anımsatan Özvar, devlet üniversitelerinde doluluk oranının yüzde 98,8’e ulaştığını, vakıf üniversitelerinde de bu düzeyde olduğunu aktardı.

Özvar, “Dünyada yükseköğretim kurumlarına erişim oranlarının son yıllarda düşmesine karşın Türkiye’de bu oranların bu düzeylerde koruma edilmiş olması, eğitim bölümünün Sayın Cumhurbaşkanı’mızın hedefleri doğrultusunda ortaya koyduğu çabayı göstermesi bakımından değerli olduğunu vurgulamak isterim.” dedi.

Programda Ticaret Bakanı Ömer Bolat da konuştu.

Konuşmaların akabinde Özvar ve Bolat, protokolü imzalayarak aile fotoğrafı çektirdi.

Muhabir: Şaduman Türkay,Ece Parıltı Öztürk

En az 10 karakter gerekli