Sofya’daki yetkililer 20 Ocak Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, Bulgaristan’ın Yunan çiftçilerinin ülkelerin ortak sınırında yaptıkları eylem yüzünden günde 3 milyon avro kaybettiklerini söylediler.
Binlerce avroluk AB sübvansiyonunun ödenmemesini protesto eden ve gelirlerinde artış talebinde bulunan Yunan çiftçiler, geçen Cuma günü ana ulusal otoyollar ve sınır kapılarını traktörler ve diğer ağır makinelerle trafiğe kapatmaya başladılar.
Büyük bir ekonomik krizle başa çıkmak için çabalayan ve bütçe açığını düşürmesi yönünde AB’den yoğun bir baskı gören Yunanistan’ın sosyalist hükümeti, çiftçilerin yaklaşık 1 milyar avroluk yeniş sübvansiyon taleplerini geri çevirdi.
Protestoların altıncı gününde, kzuey ve batı Yunanistan’daki -Atina’yı liman kenti Selanik’e bağlayan ana otoyol da dahil- yaklaşık 20 önemli otoyol kavşağındaki trafik Çarşamba günü aksadı. Yüzlerce kamyon, Bulgaristan ile Yunanistan arasındaki iki önemli sınır kapısı olan Promahonas-Kulata ve Eksohi-İlinden’de terk edilmiş durumda kaldı.
Salı günü, Bulgar hükümeti üç bakanı -ekonomiden sorumlu Trayko Traykov, ulaşturmadan sorumlu Aleksander Tsvetkov ve tarımdan sorumlu Miroslav Naydenov- kapsayan bir “kriz görev gücü” kurdu.
Parlamentoya Çarşamba günü sunduğıu raporda Traykov, Bulgaristan’ın gerçekleşmeyen ihracatlardan uğradığı zararın günde yaklaşık 2,5 milyon avroya ulaştığını söyledi. Turizm sektörü günde yaklaşık 500.000 avro, taşımacılık şirketleriyse yaklaşık 150 bin avro kaybediyorlar.
Çarşamba günü Yunanistan’ın Sofya Büyükelçisi Danae-Magdalini Kumanaku ile bir araya gelen Traykov, yetkililerin AK’ye şikayette bulunup tazminat talep etmeden önce bekleyip Atina’nın ne gibi adımlar atacağını göreceklerini söyledi.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un Salı günü şikayette bulunup Sofya’nın tazminat talep edebileceğini öne sürmek için Salı günü Avrupa Komisyonu (AK) Başkanı Jose Manuel Barroso’yu telefonla aradığı bildiriliyor.
Sofya merkezli Dnevnik gazetesi tarafından kaydedilen sözlerinde Borisov, “Birçok AB yönetmeliği ihlal ediliyor.” diyerek şöyle devam etti: “Bu Bulgaristan’ın sorunu değildir ve sorunun ceremesini bu ülkenin çekmesi için bir neden yoktur.”
Borisov ardından meseleyi Çarşamba günü Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile yaptığı telefon görüşmesinde ele alarak, Papandreu’ya genel bir kargaşanın yanı sıra küçük Bulgar üreticileri ve hayvan yetiştiricilerinin de günlük zararların yükünü çektiklerini söyledi.
Daha sonra kaydedilen sözlerinde “Papandreu bunu anlıyor ve konuşma dostane bir havada geçmiştir.” diyen Borisov şöyle devam etti:”Yunanlılar bu sorunu gelecek hafta ortasına kadar tamamen çözmeyi umuyorlar.”
Yunanistan’ın sosyalist hükümeti çiftçilerin sorunlarından ülkenin önceki muhafazakar yönetimini -eski Yeni Demokrasi (ND) genel başkanı Kostas Karamanlis liderliğindeki- sorumlu tuttu.
“Çiftçilerin sorunlarının önceki kötü yönetimden kaynaklandığını anlıyoruz, fakat bizim anlamadığımız şey, bunları çözmeye çalışma şekilleridir.”
Yunanistan Tarım Bakanı Katerina Batzeli konuyla ilgili resmi olmayan bir kabine toplantısı sonrasında gazetecilere konuştu. “Hükümet ve halk, mantıklı savlar kullanılarak çözülmesi gereken zorlu durumu anlıyor.”
HABERLER
5 gün önceHABERLER
5 gün önceKÖŞE YAZARLARI
8 gün önceKÖŞE YAZARLARI
13 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önce