Yunanistan ve Makedonya, aralarında “Makedonya” ismi nedeniyle 27 yıldır devam eden siyasi gerginliğe çözüm arayışı için BM’de bir araya geldi.
Makedonya, BM tarafından Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti olarak tanınıyor ancak sadece Makedonya ismini kullanmak istiyor. Yunanistan ise bu ismin ülkenin kuzeyinde yer alan bir bölgeye ait olduğu ve gelecekte iki ülke arasında toprak ihtilafı yaşanabileceği gerekçesiyle Makedonya isminin kullanılmasına karşı çıkıyor.
BM arabulucusu Matthew Nimetz, bu iki ülkenin temsilcileriyle bir araya geldikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Yunanistan ve Makedonya arasında yaşanan isim krizinde çözüme yakın olduklarını söyledi.
İki ülke temsilcisine bir çözüm önerisi sunduğunu ve Atina ve Üsküp’e giderek taraflarla bu öneriyi görüşeceğini ifade eden Nimetz, sürecin olumlu yönde ilerlemesinden umutlu olduğunu belirtti.
Geçmişi M.Ö. 700’lü yıllara dayanan Makedonya Cumhuriyeti ile Yunanistan arasındaki isim sorunu; 1991 yılında Makedonya’nın Yugoslavya Federasyonu’ndan “tam egemen” olarak bağımsızlığını ilan etmesinden sonra ortaya çıkmıştır. Makedonya’nın geçmişini; kendi ataları olarak kabul ettikleri Büyük İskender’e kadar uzandığını savunan Yunanistan, bu sebepten ötürü Makedonya’yı Helen geçmişe sahip bir devlet olarak görmektedir. Fakat bu duruma Makedonya Cumhuriyet’i yetkilileri şiddetle karşı çıkmaktadır. Asıl Makedon ırkının, Slav ırkından geldiğini ve geçmişte hiçbir zaman Yunanca konuşmadıklarını iddia etmektedirler.
Bugün ortada olan sorunun başlıca sebebi Yunanistan’ın gelecekte Makedonya tarafından olabilecek olası bir toprak talebini şimdiden bertaraf etmektir. Yunanistan’ın kuzey komşusu Makedonya Cumhuriyeti ile olan sınırına yakın bir bölgede aynı isme sahip olan Makedonya bölgesi sebebiyle; Yunanistan, Makedonya Cumhuriyeti’nin anayasal ismini tanımayarak kendisini güvende hissetmektedir. Bu yüzden Makedonya Cumhuriyeti’nin uluslar arası alanda üye olacağı örgütlere katılmasını engellemektedir. Makedonya’yı “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanıyan 120’den fazla ülke içinde ABD, Türkiye ve Rusya gibi önemli devletler olmasına rağmen uluslar arası kuruluşlarda bu isimle kabul edilmesi Yunanistan tarafından engellenmiştir. Birleşmiş Milletler’deki yerini “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)” ismiyle alan Makedonya, Yunanistan’ın sahip olduğu veto yetkisini kullanmasından ötürü halen NATO ve AB üyesi olamamaktadır. Danimarkalı NATO başkanı Anders Fogh Rasmussen yaptığı açıklamada, “Makedonya isim sorununu çözmedikçe bu birliğe dahil olamayacaktır” diyerek bir nevi bu konuda Yunanistan’ın elini güçlendirmiştir. Tarihinin en büyük kriziyle iç içe olan Yunanistan’ın şu anda Makedonya’nın ismi konusundaki olumsuzluğu gidermek amacıyla yapılacak herhangi bir anlaşmaya ya da görüşmeye yanaşması beklenmemekte.
Bugün hangi bağımsız ve demokratik ülke kendi anayasal ismini, başka bir devletin isteği ile değiştirmeye yanaşır ki Makedonya böyle bir değişiklik yapsın. Eğer sorun isim değiştirmekle çözülebilirse soruna sebep olan Yunanistan sınırları içindeki “Makedonya Bölgesi”nin isminin değiştirilmesi, ülke ismi değiştirmekten çok daha kolaydır.
1995 yılında Makedonya ile Yunanistan arasında yapılan anlaşma gereği, Yunanistan’ın Makedonya Cumhuriyeti’nin uluslar arası anlaşmalarda ve üyeliklerde “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya” ismi ile kabul edildiğinde veto etmeyeceğini belirtmesine rağmen yapılan bu anlaşmaya uymayarak konu Uluslar arası Adalet Divanı’na taşınmıştır. Lahey’de verilen karar Yunanistan’da büyük şok yaratmış ve Makedonya Cumhuriyeti’nin haklılığı konusunda karara varmıştır. Verilen bu karar Makedonya için çok büyük öneme sahiptir. Çünkü bundan böyle Avrupa Birliği ve NATO’ya yapılacak başvurularda göz önünde bulundurulması gereken bu karar ile öncelikle bu oluşumlara kabul edilmesi yüksek ihtimal. Özellikle ekonomik bazda gelişmesi ve kaynak aktarımının artması için AB üyeliği, Makedonya için çok önemli bir husustur. Fakat bu karar Yunanistan’ın yeni bir veto etme ihtimalinin önünü kapatmamıştır.
Kaynak :Dünya Bülteni
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce