Yasa değişikliğinde göze çarpan en önemli nokta, Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ve sadece azınlık eğitimi ve azınlık okullarından sorumlu idari birimlerin, devlet eğitimi birimlerine bağlanıyor olması. Bu durum “azınlık eğitiminin özerkliği ortadan kaldırılıyor mu?” tartışmasını alevlendiriyor.
ATİNA/BALKAN GÜNLÜĞÜ
Yunanistan Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve meclise sunulan yasa değişikliği, azınlık eğitiminde bir dizi değişiklikleri öngörüyor. www.gündemgazetesi.com sitesinde yayınlanan habere göre söz konusu yasa değişikliğinin, azınlık eğitiminden sorumlu Eğitim Bakanlığı Din İşleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in bölgeye yaptığı ziyaretten hemen sonra meclise getirilmesi dikkat çekti. Yasa değişikliğinde göze çarpan en önemli nokta, Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan ve sadece azınlık eğitimi ve azınlık okullarından sorumlu idari birimlerin, devlet eğitimi birimlerine bağlanıyor olması. Bu durum “azınlık eğitiminin özerkliği ortadan kaldırılıyor mu?” tartışmasını alevlendiriyor. Öte yandan, Batı Trakya’daki azınlık okullarında görev yapacak öğretmenlerin yetiştirilmesi için Dedeağaç’ta yeni bir bölüm oluşturuluyor. Ancak azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapmak amacıyla bu bölüme girmek isteyen kişilerin, önce dört yıllık bir üniversiteden mezun olmaları gerekiyor.
Azınlık okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yapacak eğitimcilerin yetiştirilmesi amacıyla dört yıllık bir fakülte yerine, lisansüstü eğitimi verecek ve dört yıllık bir üniversiteden mezun olduktan sonra gidilebilecek bir bölümün öngörülmesi dikkat çekiyor. Bu arada, azınlık eğitiminde ciddi değişiklikler getiren yasanın, meclise sunulmadan önce kamuoyuna açıklanmaması ve yeterince tartışılmaması, “azınlık eğitimiyle ilgili değişiklikler azınlıkla yeterince tartışılmıyor” yorumlarına neden oldu.
HABERLER
4 gün önceHABERLER
4 gün önceKÖŞE YAZARLARI
7 gün önceKÖŞE YAZARLARI
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
18 gün önce