DOLAR 34,6160 0.15%
EURO 36,4161 0.23%
ALTIN 2.920,370,11
BITCOIN 3227197-4.40304%
İzmir

KAPALI

06:27

SABAHA KALAN SÜRE

Yunanistan’la Türkiye Arasında Büyük İşbirliği
265 okunma

Yunanistan’la Türkiye Arasında Büyük İşbirliği

ABONE OL
02/09/2020 12:45
Yunanistan’la Türkiye Arasında Büyük İşbirliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun konuğu olarak İzmir’deydi. Tsipras, 95 yıl sonra İzmir’e gelen ilk Yunan Başbakanı oldu.

Kritik Brüksel zirvesi sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı kapsamında yaptıkları ikili görüşmelerin ardından İzmir’de birçok konuda işbirliği protokolüne imza attı. İki ülke arasında Selanik Alsancak Kardeş Liman İlişkisi Anlaşması, Her iki Turizm Bakanlığı arasında Turizm ortam İşbirliği Ortak Bildirisi, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Yunanistan Radyo Televizyon Kurumu arasında iş protokolü, Anadolu Ajansı ve Atina Makedonya Ajansı arasında işbirliği anlaşması, Türkiye İçişleri Bakanlığı ile Yunanistan İçişleri Bakanlığı düzensiz göçe yönelik niyet beyanı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yunanistan Hükümeti arasında ortak bildiri imzalandı.

Kritik Brüksel zirvesi sonrasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras 4. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı kapsamında yaptıkları ikili görüşmelerin ardından İzmir’de basın toplantısı düzenledi. www.haberler.com’a göre; İzmir’den Atina ile Ankara arasında havayolu ulaşımının başlayacağının müjdesini veren Davutoğlu, ” Avrupa Birliği zirvesinden buraya geldik. Son gelişmelerle birlikte Suriye krizini de ele aldık. Öncelikle eş başkanlığını yaptığımız konsey toplantısında dostluk ilişkisinden memnuniyetimizi ifade ediyorum. İki ülke arasında çok önemli iş imkânları var. Ama en önemli unsur dostluk ilişkileridir. Bakanlarımız bundan sonra dostluk köprülerini kuracaklar. Ulaştırma anlamında Ege’nin iki yakasına yatırımlar yapılacak. Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren önemli geliştirmek istiyoruz. İki başkent arasında doğrudan havayolu iletişimi olmadığını fark ettik. Türk Hava Yolları ile temas kurduk. Ankara ile Atina arasında ulaşım en kısa sürede başlayacak. Turizm bağlamında ortak turlar dahil kapsamlı iş birliği ile geniş bir potansiyel var” dedi.

10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFİ

İki ülke arasındaki 6 milyarlık ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması için imkânları değerlendireceklerini belirten Davutoğlu, “Ticaretimizde 6 milyar dolara yakın olan hacmin 10 milyar dolara çıkmasını istiyoruz. Özellikle karşı yatırımlar bağlamında Yunanlı yatırımcıları ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında çok geniş iş imkânları var. İşbirliği alanlarını kültür ve eğitim alanlarında ortak bir tarih yazma konusunda çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

GÖÇMEN SORUNLARI ELE ALINDI

Brüksel’de önemli bir zirveye katıldıklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Göçmen sorununu ele aldık. Yunanistan’a teşekkür ediyorum. Türkiye ile Yunanistan göçmen krizinde aynı perspektifi yaşıyoruz. Suriye’de barbar rejimden kaçan Suriyeli masumlara Türkiye kapılarını açtı. Bu göçten Yunanistan’da doğrudan etkileniyor. Türkiye ve Yunanistan zirvede ortak bir perspektif ile cevap veriyor. Alınan kararlar gereği Yunanistan ile Türkiye işbirliği büyük bir önem taşıyor. Önümüzdeki süreçte Ege’nin masumların hayatlarını kaybettiği bir dram denizi değil aksine Türkiye ile Yunanistan arasında mutluluğun paylaştığı bir deniz olarak görmek istiyoruz. Azınlıkların hakları konusunda açık yüreklilikle paylaştık. Gerek Ege sorunları gerek Kıbrıs sorunlarında çözüme çok yakınız. Doğu Akdeniz ve Ege’yi çekim merkezi haline getireceğiz” dedi.

TSİPRAS İZMİR’DE OLMAKTAN MUTLUYDU

İzmir’e 95 yıl aradan sonra gelen ilk Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na misafirperverliği için teşekkür ederek, İzmir’de ağırlanmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. İzmir’in tarihi bir şehir olduğunu ifade eden Çipras, “Bugün burada İzmir’de, Ege Denizi’ni gören bir balkonda tarihi sorumluluk hissetmekteyim. Bu şehir kültür kavşağını oluşturmakta, tarihi bir şehir. İzmir aynı zamanda kozmopolit tarihi bir şehir, halkların barış içinde yaşadıkları bir şehir. Biz bunun için bu konsey toplantısını burada gerçekleştirdik. Bunun anlamı biz bu şehrin hafızalarda olumsuz anılarla anılmasını istemiyoruz. Halklarımız için daha iyi gelecek hazırlamak istiyoruz” dedi. İkili görüşmeler çerçevesinde ortak birçok işbirliği kararı aldıklarını kaydeden Tsipras, turizm, enerji, doğalgaz boru hatları, demiryolu ve deniz yolu alanında önemli işbirliği anlaşmalarına imza attıklarını vurguladı. İkili görüşmelerinde göçmen krizine de değindiklerini anlatan Tsipras, Ege Denizi ve Yunan Adaları’nın hem Avrupa’nın hem uluslararası toplumun yoğunlaştığı bir bölge olduğunu ifade etti. Tsipras, “Bir insanlık dramı yaşanmakta, evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar başka şehirlerde iyi yaşa bulmak için yola çıkıyorlar. Maalesef organizatörlerin de kurbanları oluyorlar. Biz burada iki hükümet olarak bütün bu olayların kültürel açıdan utanç verici olduğunu belirtmek zorundayız. Biz bu sorunu çözmek için bulunuyoruz. Bize hiç kimse neyi nasıl çözeceğimizi dikte edemez. Biz bu nu gayet iyi biliyoruz ve çözmeye kararlıyız” diye konuştu. Türkiye-Yunanistan arasındaki geri kabul protokolünü güncellediklerini de aktaran Tsipras şunları söyledi: “Sayın Ahmet dostuma teşekkür ediyorum. Kendisi ortak sorunlarımızın çözümü açısından kararlı tutum sergiliyor. Ben açık olmak istiyorum. Yunanistan ve Türkiye bu sorunun kaynağı, sebebi değil. On binlerce göçmenin Avrupa’ya akın etmesi Yunanistan ve Türkiye’nin sorun değil. Aslında biz onları misafir ediyoruz, on binlercesini misafir ediyoruz. Bizim ülkemizde zorlu koşullar olmasına rağmen medeni yaklaşım sergiliyoruz.”

HAVA SAHASI İHLALLERİ

Tsipras görüşmeler çerçevesinde iki ülkeyi yıllardır birleştiren ve ayıran konulara da değindikleri anlatarak, Kıbrıs konusunun BM ve AB çerçevesinde kalıcı şekilde çözümlenmesi konusunda hemfikir olduklarını ifade etti. Ege Denizi’nde Yunan hava sahasının ihlal edildiği konusunu da ele aldıklarını belirten Tsipras, sözlerini şöyle sürdürdü: “Durumu da ele aldık. Ben kendisine Yunanistan hava sahasının ihlali ile ilgili kaygılarımızı ilettim. Son bir yılda artış olmasından kaygılı olduğumu söyledim. Sayın Davutoğlu’na bu durumun iki ülke arasında olumlu ortama katkı yapmadığını söyledim ve kendisi de ilgileneceğini söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP