Cumhurbaşkanımızın katılımıyla 2 Nisan Cumartesi günü açılışı yapılan “Diyanet Center of America” kompleksi içinde Yunus Emre Enstitüsünün Amerika’daki ilk şubesi de açıldı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in açılış konuşmaları sonrası “Diyanet Center of America” külliyesinin ve külliye içinde yer alan Yunus Emre Enstitüsünün resmî açılışı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasında külliyenin çok yönlü özelliklerinden ve hizmet kapasitesinden bahsetti. Erdoğan, külliyede hizmet verecek olan Yunus Emre Enstitüsünün de Türk dilinin ve kültürünün zenginliklerinin bu bölgede yaşayan Amerikalılara tanıtılmasında önemli bir rol oynayacağını ifade etti. “Hükümetler arası ilişkiler kadar önemli hâle gelen bireyler arasındaki işbirliğinin artması için birbirimizin dilini, dinini, kültürünü ve adetlerini doğru şekilde öğrenmeliyiz.” diyerek sözlerine devam eden Erdoğan, bu merkezin açılışının medeniyetler arası ittifak için önemli bir adım olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.
Açılışla ilgili düşüncelerini basınla paylaşan Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş “Enstitümüzün 7. faaliyet yılında Amerika kıtasında çalışmalarımıza başlamak bizim için mutluluk verici. Bu imkanı verdiği için Diyanet İşleri Başkanlığına teşekkür ediyoruz.” dedi.
16. yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisi ile külliye olarak inşa edilen kompleks; camii, İslam eserleri müzesi, kütüphane, konferans, sergi ve toplantı salonları, hamam ve 3 farklı dönem mimarisini örnekleyen 10 konaktan oluşuyor. Konaklardan biri Yunus Emre Enstitüsünün irtibat ofisi olarak faaliyet göstermeye başladı. Enstitü Maryland’de bulunan külliye içindeki ilk irtibat ofisi ile yakın gelecekte, başta Washington D.C. olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri’nin farklı şehirlerinde Enstitüler açarak Türk dili ve kültürünü bu kıtada da tanıtmayı hedefliyor.
Açılışa Özel Zengin Kültürel Program
Türk ve Amerikalı üst düzey katılımın yanında farklı inançların temsilcilerinin ve yakın çevrede yaşayan Türk ve Amerikan toplumunun yoğun ilgisi sonucu geniş bir katılımla gerçekleşen açılış için özel bir kültürel program hazırlandı. Yunus Emre Enstitüsünün de desteklediği programda “İlahi Zemin/Divine Ground” üst başlığı altında kıymetli eser ve belgelerin yer aldığı sergiler, kültürümüzün önemli değerlerinin tanıtıldığı atölye çalışmaları ve konserler yer aldı. Sergi programında hüsnühat sanatının dünyadaki önemli temsilcilerinin eserlerinin bulunduğu “33 Splendors of Islamic Calligraphy” sergisi, minyatür sanatından nadide örneklerin sunulduğu “Visual Storytelling: Ottoman Miniatures” sergisi, Piri Reis’in haritacılığına dair önemli bilgi ve belgelere yer veren “Piri Reis’ Worlds of Wonders” sergisi, “From the USA to Dersaadet” isimli tarihî posta kartları sergisi ve “Pax Ottomana” isimli bir arada yaşama ve hoşgörü kültürünü yansıtan Osmanlı belge ve fermanları sergisi yer alıyor. Maryland’deki programın ziyaretçilerini çok yönlü bir kültürel yolculuğa çıkaran sergiler arasında ayrıca, Osmanlı döneminde kullanılan özel objelerin tasarımları ve bunların özlerinde taşıdıkları derin manaları yansıtan örneklerden oluşan “The Divine Design of Ottoman Era Objects” isimli sergi de bulunuyor. Program kapsamında hat, ebru ve minyatür sanatları, Türk kahvesi yapımı, Osmanlı mutfağı ve akide şekeri yapımına ilişkin atölye çalışmaları da ziyaretçilerin ilgi ve beğenisine sunuldu.
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce