Yunus Emre Enstitüsü Türkiye'yi Tanıtıyor

7 Mayıs 2024 - 10:13

Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’yi Tanıtıyor

Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’yi Tanıtıyor
Son Güncelleme :

29 Ağustos 2015 - 1:05

303 okuma
(Last Updated On: 29/08/2015)

ANKARA/BALKAN GÜNLÜĞÜ

Dünyada 31 ülkede 42 merkezde Türkçe öğretmek üzere hizmet veren, aynı zamanda Türk kültürünün tanınmasında birçok faaliyetler gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü 100 merkeze ulaşmayı hedefliyor

Yunus Emre Enstitüsü ‘nün değerli Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi ile bir röportaj gerçekleştirdik. Türkiye’nin yurt dışında vitrini konumundaki bu enstitünün, yaptıklarını, yapmak istediklerini gazetemiz okurları için öğrendik..

Yunus Emre Enstitüsü’nün kuruluş amacı nedir? Nasıl yönetiliyor?

Yunus Emre Enstitüsü’nün kuruluş amacı, yurt dışında Türkçe’yi öğretirken, Türkiye’nin kültürel tanıtımını gerçekleştirmek. Yani çalışma alanımız ikiye ayrılıyor. Birincisi, Türkçe’nin öğretilmesi, ikincisi kültürel faaliyetlerin düzenlenmesi veya desteklenmesi. Kültürel tanıtımın içine musikîden mutfağa, tarihten dile kadar kültürle ilgili her şey giriyor. Yunus Emre Enstitüsü bir vakıf kurumudur. Enstitüsü 2007 yılında kuruldu. Fakat faaliyetlerine 2009 yılında başladı. Hükümetler değiştikçe, mütevelli heyetinde görevli isimler de değişir. Seçilmiş üyeler ise 3 yılda bir değişir.

Yunus Emre Enstitüsü kaç ülkede, kaç merkezde faaliyet yürütüyor.

Şu anda 31 ülkede 42 noktada faaliyette bulunuyoruz. Ayrıca 2015 planlarımız arasında Belgrad. Hartum, Moskova, Kuala Lumpur, Jakarta, New York gibi merkezler var. Bunlardan Belgrad, Zagreb, Sudan’ı, faal hale getirdik. Moskova’da bir bina satın aldık. Faal hâle getireceğiz. Bahsettiğim diğer yerler de yıl sonuna kadar açılacak.

Bugüne kadar kaç genç Türkçe öğrenmek için faaliyetlerinizde yer aldı. Memnuniyet derecesi nedir?

Bugüne kadar kurslarımıza Türkçe öğrenmek için 25 bin öğrenci geldi. Ama temasta bulunduğumuz daha fazla öğrenci var. Mesela 6 bin kadar ikinci bir dil olarak Türkçe öğrenenler var. Ayrıca yurt dışında 10 bin civarında üniversite öğrencisi kursa doğrudan katılmıyor ama, Türkçe öğrenmelerine yardımcı oluyoruz. Bu yıl başlattığımız yaz okulları projemiz var. 500 öğrenci yaz okullarına kaydoldu. Kursun bitiminde 22 Ağustos’ta Türkçe Bayramı olarak etkinlik düzenleyeceğiz. Katılımda bulunan öğrenciler Yunus Emre Enstitüsü’nün faaliyetlerinden ve sonuçtan memnunlar.

Türkçeyi öğrenen yabancıların Türkiye’ye karşı intibaları nasıl oluyor?

Genellikle olumlu oluyor. İnsanlar ya Türkiye’yi sevdikleri için Türkçeyi öğreniyor, ya da Türkçeyi öğrenince Türkiye’yi seviyorlar. Yani bir insan bir ülkenin dilini öğrendiği zaman, onun kültürünü sevmeye başlıyor. Biz eğitim süreci boyunca sadece dil öğretmiyoruz. Türkiye’yi sevdirici kültürel faaliyetler de yapıyoruz. Öğrencilerin bir kısmını Türkiye’ye getiriyoruz. Onların Türkiye’yi sevmelerini teşvik eden, Türk kültürünü daha yakından tanımalarını sağlayan etkinlikler düzenliyoruz. Konserlere, sergilere, tarihî yerlere götürüyoruz. Sanatçılarımızla tanıştırıyoruz. Hemen hemen kursa katılan öğrencilerin %95 gibi önemli bir bölümü Türkiye için dostluk hislerini taşıyor.

Yunus Emre Enstitüsü olarak nereye varmak istiyorsunuz? Hedefiniz nedir?

Fiziksel büyümemiz devam edecek. 2023’e kadar hedefimiz 100 noktada kurs merkezi açmak. Türkçe öğretme amaçlı, Türkiye’nin sesi radyosunu kuruyoruz. Birkaç ay içinde faaliyetine başlayacak. Hedefimiz Türk dili ile birlikte Türkiye’nin zengin kültürünü tanıtmak ve yurt dışına taşımak. Varmamız gereken yer, “Türkiye, yüksek kültüre sahip insanların yaşadığı bir ülkedir” imajı oluşturmak. Bu algıyı yaymak için yürümek istediğimiz bir yol var. Bu bitmeyen bir yürüyüş… Türk milleti yürüdükçe biz de yürüyeceğiz.

TÜRKİYE GAZETESİ’NDEN ALINMIŞTIR….

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.