Bir yılı geride bırakırken Batı Trakya Türk Azınlığı Lozan Antlaşması’yla elde etmiş olduğu hakları tekrar geri almasını beklerken, maalesef hayal kırıklığına uğradı. Azınlık gün geçtikçe kan kaybediyor. Oysa Türk-Yunan ilişkilerinde son derece olumlu adımlar atıldı. Türkiye tarafından Türkiye’de yaşayan tüm azınlıkların vakıf malları geri iade edildi. Bunların içinde tabii ki Rum azınlığında vakıf malları ve daha birçok hakları iade edildi. Dünya da eşi görülmemiş bir hareket Türkiye tarafından yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri tarafından dahi bu hareket takdir gördü. Bütün bunlardan sonra Azınlık olarak ta bizler beklenti içine girdik. Ama hiç bir olumlu hareket Yunan devleti tarafından atılmazken, Azınlık eğitimi içler acısı. İlkokullarımızda Türkiye mezunu hiç bir öğretmen görev yapmazken, ana dilde Türkçe eğitimi yara almıştır. Eğitimde bu gidişatın sonunda Türk dilinin unutulması ve asimile amaçlanıyor.
DİLİNİ UNUTAN DİNİNİ DE UNUTUR
Temeli çürük olan binanın ömrü uzun olmadığı gibi, azınlığın ömrü de uzun olmayabilir. Bugün dilini unutan yarın dini de unutur. Vakıflar konusunda da bir olumlu adım atılmadı. Vakıf malları ve bölgemizdeki eski Osmanlı eserleri kendi kaderine terk edilmiş. Oysa Türkiye’de birçok kilisenin restorasyonu yapılarak ibadete açıldı. Sadece İstanbul’da 77 Ortodoks kilisesi ibadete açık. Bunların yanında birçok Katolik Kilisesi ve Sinagog ibadete açık. Müftülük sorunumuz aynı yerinde sayıklamakta. Bütün bunlara rağmen Yunanistan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılmasını talep ediyor. Mütekabiliyet esası burada şart olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıdaki olumsuzlukların 2013 yılında olumluya dönüşmesini Batı Trakya Türk azınlığı olarak bekliyoruz.
HABERLER
09 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.