Bulgaristan seçimleri yaklaşırken

24 Nisan 2024 - 19:35

Bulgaristan seçimleri yaklaşırken

Son Güncelleme :

26 Mart 2021 - 21:35

954 okuma


(Last Updated On: 26/03/2021)

 

İsmet Topaloğlu

 

 

 

4 Nisan 2021 yılında Bulgaristan’da gerçekleşecek olan seçimler için hazırlıklar tamamlandı partiler, koalisyonlar milletvekili listelerini açıklayıp seçim propagandalarına start verdiler. Araştırma şirketi “Galıp internasyonel bokları”na göre; iktidar partisi GERB oyların % 25,8’i  ile birinci parti olurken, ikinci sırada BSP %21,9, üçüncü sırada Slavi Trifonov’un partisi oyların %21,9’u lie dördüncü sırada, DPS/HÖH oyların % 12,04’i ile parlamentoya girebilecek, beşinci parti ise %6,8 ile “Demokratik Bulgaristan Partisi”. Araştırmalara göre daha iki parti parlamentoya girme hakkı elde edebilecekler bunlar “Ayaklan! Mutriler/Yolsuzluk çete elemanları/ dışarı” oyların % 4,7, VMRO  %4,2’si ile parlamentoya girebilecek son parti olarak gösteriliyor.

Bulgaristan Türkleri bu seçimlerin neresinde kaldılar. DPS/HÖH hareketi Türklerin yaşamadıkları Kuzey Batı Bulgaristan Montana, Vratsa, Vidin şehirleinde yolsuzluklarla anılan önde gelen kişileri liste başına koyularak vekil seçilmiş oluyorlar. Liste başı olan milletvekili adayları kanunla yasak olmasına rağmen oy satın aldıklarını kendilerini milletvekili seçtirdiklerini ulu ortada konuşulmakta. Oy satın alma olayı sadece Kuzey Batı Bulgaristan’da has değil ülkenin her yerinde konuşulmakta.

“Saksoburgotski” ortak hükümetinde DPS/HÖH tarım bakanı yapmış Mehmet Dikme “Halkın Birliği Hareketini” kurarak yeni bi koalisyın oluşturdu. Bu koalisynda HŞHP parti başkanı Orhan İsmailov, “Ulusal Özgürlükler hareketi” başkanı Güner Tahir, Hitrino belediye başkanı Nutettin İsmail yer almaktalar. Mehmet Dikme, Kasım Dal ile DOST parti lideri için kapıları açık olduklarını belirtse de yer almayıp dışarıda kaldılar.

Mehmet Dikme koalisyonu GERB parti lideri başbakan Boyko Borisov ile görüşerek seçimlere birlikte girme kararı aldılar. Böylece Mehmet Dikme koalisyonu 4 Nisan seçimlerinde GERB partisini destekleyeceklerini açıkladı. Almış olduğu kararı yayınladıkları deklarasyonla seçmlerde niye GERB partisini destekleyeceklerini açıklık getirmiş oldular. Deklarasyonda dikkat çeken GERB hükümet olarak Türklerin yoğun yaşadıkları bölgelere hiç başka bi partinin yatırım yapmadığı yatırımları yaptıklarını, camilerini restore ettiklerini en önemlisi etnik barışa GERB olarak çok önem verdiklerini birarada seçimlere gitmek etnik barışı pekiştireceğinin altı çiziliyor.

Kırcaali seçim listelerinde alışık olmayan aday isimleri çıkmakta.  VOLYA iş adamı Mareşki’nin partisi ” Kapıkule sınır kapısında Bulgaristan’a oy kullanmaya giden bir yaşlı teyzeyi tartaklayan “milliyetçi” NFSB parti lideri Valeri Simeonov koalisyon Kırcaali milletvakili aday listesinde Rıdvan Mehmet Halil Türkün listesinde yer alması. GERB partisinden ayrılan Tsvetan Tsvetanov’un “Bulgaristan için Cumhuriyetçi” parti Kırcaali milletvekili listesinde ikinci sırada Raşit Raşit yer alıyor.

30 yıldan bu yana DPS/HÖH monopol siyasetinde Türklerin var olma mücadelesi dışında kaldı. Tepki olarak ilk defa Bulgarsitan Türkleri geleceklerini belirlemek için Bulgar etnik parlerin içinde geleceklerini aramak için mucadele edebilecekleri bir maceraya sürüklendikleri görülmekte. Bu tür olaylar diğer Balkan ülkelerinde yaşayan Türklerin parçalanmalarına neden olduğu gibi Bulgaristan Türklerin parçalanmasına mı neden olur düşünceleri endişe vericidir.

Türklerin çoğunluğunu oluşturan DPS/HÖH hareketin yönetimi bu seçimlerden sonra ders almayıp kuruluş amacına dönmezse, Bulgaristan Türklerinin geri dönülmeyecek bölünme sebebinin yolunu açmış olarak tarihe geçecektir.

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.