Çare "Hizmet Tespit Davası"

28 Nisan 2024 - 03:42

Çare “Hizmet Tespit Davası”

https://balkangunlugu.com.tr/wp-admin/post-new.php

Son Güncelleme :

30 Mart 2023 - 10:42

278 okuma


(Last Updated On: 30/03/2023)

 

Ülkemizde uzun yıllardır toplumun büyük bir bölümü tarafından dile getirilen EYT(Emeklilikte Yaşa Takılanlar) meselesi sonunda çözüme kavuşturuldu. EYT düzenlemesi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlenmenin yasalaşmasıyla birlikte birçok hak sahibi düzenlemeden faydalanmak için çeşitli yollar aramaktadırlar. Hak sahiplerinin başvurduğu yollardan biri de Hizmet Tespit davasıdır.

Hizmet tespit davası, bir işçinin sigortasız çalıştırıldığı dönemi sigortalı hale getirmek için açılan dava çeşididir. Bu davayı sigortası hiç bildirilmeyen , eksik bildirilen, işe girişleri geç yaptırılan bütün işçiler açabilmektedir. Hizmet tespit davası 5 yıllık hak düşürücü süreye tabidir. Bu süre işyerinde çalışmanın son bulduğu günden itibaren işlemeye başlar. Örneğin işçi, 2013 yılında girmiş sigortasız çalışmaya başlamış ve 2017 tarihinde işten ayrılmışsa, süre 2017’den işlemeye başlar. Hak sahibi dava açarak 2015 yılından itibaren, hizmetinin tespitini talep edebilir. Ancak bazı istisna hallerin olması durumunda bu süre işlemeyecektir.

İstisna haller şunlardır; işveren SGK’ya işçi için, işe giriş bildirgesi, aylık sigorta primleri bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu ve sigortalı hesap fişi vermişse, yada İşçilik alacakları için aynı döneme ait kesin hüküm taşıyan mahkeme kararları veya müfettiş durum tespit tutanağı varsa 5 yıllık hak düşürücü süre işlemez, işçi süreye tabi olmadan dava açabilir.

Hizmet Tespit Davasını kazanırsam EYT’li Olur muyum ?

EYT için en önemli şart hizmet başlangıcının 8 Eylül 1999 tarihinde önce olmasıdır. İşçi, sigortasız çalıştığı günlerin tespiti adına hizmet tespit davası açıp kazanırsa EYT’den faydalanabilir.

Burada üzerinde durulması gereken en can alıcı nokta işçinin 5 yıllık hak düşürücü süreye tabi olunup olmamasıdır. Eğer 5 yıllık hak düşürücü süre açısından yukarıda bahsettiğimiz hak düşürücü sürenin istisnalardan birisi gerçekleşmiş ise, işçi artık hizmet tespit davası açıp kazanırsa, EYT’den faydalabilir.

Netice olarak hizmet tespit davaları, EYT ile yakından ilişkili olup, davanın kazanılması halinde EYT’den de faydalanılabilir.

 

Av. EYYÜP SAĞIR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.