DOLAR 32,9581 0.09%
EURO 35,9356 0.02%
ALTIN 2.543,560,36
BITCOIN 0%
İzmir
41°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

ECB, daha fazla faiz indiriminden kaçınarak 3 temel siyaset faizini değiştirmedi
177 okunma

ECB, daha fazla faiz indiriminden kaçınarak 3 temel siyaset faizini değiştirmedi

ABONE OL
19/07/2024 10:40
ECB, daha fazla faiz indiriminden kaçınarak 3 temel siyaset faizini değiştirmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BERLIN (AA) – ECB’den para siyaseti kararına ait yapılan açıklamada, Bankanın refinansman faizini yüzde 4,25, mevduat faizini yüzde 3,75 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4,50’de sabit bıraktığı belirtildi.

Böylece para siyasetine yönelik yılın beşinci toplantısında Banka, 6 Haziran’da, 5 yıl sonra birinci faiz indirimine giderek üç temel siyaset faizini 25 baz puan düşürdükten sonra faiz oranlarını değiştirmedi.

Açıklamada, fiyatlardaki artışa atıfta bulunularak, gelen bilgilerin ECB İdare Kurulu’nun orta vadeli enflasyon görünümüne ait evvelki değerlendirmesini büyük ölçüde desteklediği tabir edildi.

ECB’nin uyguladığı para siyasetinin finansman şartlarını kısıtlı tuttuğu aktarılan açıklamada, hizmet bölümünde enflasyonun yükseldiği ve manşet enflasyonun gelecek yıl da gayenin üzerinde kalmasının beklenen olduğu kaydedildi.

ECB İdare Kurulu’nun enflasyonun yüzde 2’lik orta vadeli gayesine yönelik kararlılığının yenilendiği açıklamada, kurulun, amaca ulaşmak için gerekli olduğu sürece siyaset faizlerini gereğince kısıtlayıcı tutacağı aktarıldı.

ECB’nin açıklamasında, “Yönetim Kurulu, uygun sıkılaşma düzeyini ve mühletini belirlemek için datalara bağlı ve toplantıdan toplantıya bir yaklaşım izlemeye devam edecek. Bilhassa, faiz kararları, gelen ekonomik ve finansal datalar ışığında enflasyon görünümüne, enflasyonun ana dinamiklerine ve para siyaseti transferinin gücü ışığında alınacak. İdare Kurulu, belli bir faiz oranı patikası için evvelce taahhütte bulunmuyor.” değerlendirmesinde bulunuldu.

ECB İdare Kurulu’nun siyaset faiz oranlarının uygun kısıtlama düzeyini ve mühletini belirlemek için bilgilere bağlı bir yaklaşım izlemeye devam edeceği vurgulanan açıklamaya nazaran, Banka, Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) kapsamında satın alınan vadesi gelen menkul değerlerin anapara ödemelerinin tamamını artık geri ödemeyecek.

Ayrıca banka, PEPP portföyünü ayda 7,5 milyar avro azaltacak. Bu yıl sonunda ise tekrar yatırımlar büsbütün durdurulacak.

Öte yandan, Avro Bölgesi’nde mayısta yüzde 2,6 olan yıllık enflasyon oranı, haziranda yüzde 2,5’e indi. ECB, sağlıklı bir iktisat için tüm Avro Bölgesi’nde enflasyonun yüzde 2 olmasını hedefliyor.

Ekonomistler Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun yaz boyunca ECB’nin yüzde 2 gayesine yaklaşmasını bekliyor.

İkinci faiz indirimi eylülde bekleniyor

Fitch Ratings İktisat Ünitesi Yöneticisi Jessica Hinds, hususa ait değerlendirmesinde, ECB’nin bugünkü toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararının fiyat ve fiyat enflasyonunun son periyottaki yapışkanlığı göz önünde bulundurularak alındığını belirtti.

Fiyat ve fiyat enflasyonu datalarının ECB’nin değerlendirmesini değerli ölçüde değiştirmiş üzere görünmediğini aktaran Hinds, “Banka kimi temel enflasyon ölçütlerindeki son artışları ‘tek seferlik faktörlere’ bağladı. Bugünkü açıklamada tüm kararların datalara bağlı olacağı yinelenirken, faizlerdeki bir sonraki indiriminin eylülde yapılacağını bekliyoruz. Bu beklentimiz, birtakım ECB yetkililerinin son değerlendirmeleriyle destekleniyor.” sözlerini kullandı.

Deutsche Bank Avrupa Başekonomisti Mark Wall de ECB’nin eylülde “ikinci bir faiz indirimi için rotasını” koruduğunu kaydederek, “Veriye bağlı kalan ECB’nin son devirde açıklanan kimi enflasyon bilgileri daha az olumlu olmasına karşın bankanın kimilerini bir keze mahsus olarak, kimilerini ise şirketlerin kar marjlarındaki düşüş olarak mazur görüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Bahattin Gönültaş

En az 10 karakter gerekli