DOLAR 33,2309 0.34%
EURO 36,2864 1.28%
ALTIN 2.608,030,23
BITCOIN 2025429-3.83913%
İzmir
34°

AÇIK

20:26

AKŞAMA KALAN SÜRE

Memleketler arası sanatkarlar Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri’nde sanatseverlerle buluşuyor
109 okunma

Memleketler arası sanatkarlar Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri’nde sanatseverlerle buluşuyor

ABONE OL
03/08/2024 13:20
Memleketler arası sanatkarlar Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri’nde sanatseverlerle buluşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, ilgiyle devam eden Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri’ne ait AA muhabirine açıklamada bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un şenlikleri yakından takip ettiğini ve her hafta toplantı yaptıklarını söz eden Terzi, İstanbul’un dünya kültür başşehirleri ortasında olması, Ankara’nın da kültür sanata ağır ilgisi münasebetiyle bu iki kente daha farklı milletlerarası sanat işlerini getirmek için ağır çalışma yürüttüklerini belirtti.

Terzi, bu yıl İstanbul ve Ankara şenliklerinin art geriye yapıldığını, yurt dışından gelen büyük orkestralar ve sanatkarlar geldiğinde iki kentte de sahne aldığını belirterek, “Bu yıl 240 yıllık tarihiyle dünyanın en esaslı ve en üretken ender sanat kurumlarından biri olan Mariinsky Orkestrası ve ünlü şefi Valery Gergiev hem CSO hem de Atatürk Kültür Merkezi’nde konser verecek. Bu sene milletlerarası çalışmalarımız güçlü ve ağır yer alıyor.” dedi.

Bu yıl şenliğin kıymetli yıldızlarından birisinin de 20. yüzyılın en kıymetli sanatkarları ortasında yer alan Picasso’nun 80’den fazla yapıtının yer aldığı “Resimden Seramiğe Bir Serüven: Pablo Picasso Sergisi” olduğunu belirten Terzi, standın İzmir, Antalya, İstanbul ve Ankara’da sanatseverlerle buluşacağını lisana getirdi.

Leonardo da Vinci’den Frida Kahlo’ya pek çok ressamın sanat dünyasını sanatseverlere sunduklarını belirten Terzi, “Bu yıl fotoğraf sanatının duayeni Sebastiao Salgado’nun Genesis Standı İstanbul’daki şenliğe dahil olacak ve aralık sonuna kadar Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi’nde sergilenecek. Bu yılı en hoş biçimde tamamlayacağız.” tabirini kullandı.

Terzi, turizm kentlerinde yabancı konukların şenliğe ilgisinin arttığını söyleyerek, kentlerin şenlik tarihlerini sabitlediklerini, yabancı konukların ve vatandaşların seyahatlerini buna nazaran planlamalarını istedi.

Nevşehir Kültür Yolu Şenliği başlıyor

Türkiye Kültür Yolu Şenliği’nin 7’nci durağının Nevşehir Kültür Yolu Şenliği olduğunu belirten Terzi, Nevşehirli, vilayet ve yurt dışından gelen konukları yarın itibariyle kültür sanatla buluşturacaklarını kaydetti.

Selim Terzi, Milletlerarası Balon Şenliği’nin de Nevşehir Kültür Yolu Şenliği’ne dahil olduğunu aktararak, “Yurt dışından balonlar ve onlarla gelen pilotlarımız ile ulusal markalarımızın balonları şenliğimizde olacak. Havada bir şenlik izleyeceğiz. Konuklarımız gökyüzündeki farklı görseli deneyimleyecek.” dedi.

Terzi, her sene farklı bölgelerden kentlerin Türkiye Kültür Yolu Şenliği’ne dahil olacağını belirterek, “Geçen yıl 11 kentte yaptığımız şenliği bu yıl 16 kentte yapıyoruz. Gelecek yıl 20 kentte yapacağız. Türkiye Kültür Yolu Şenliği hem kentlerin marka kıymetini artırıp turizmin 12 aya yayılmasını sağlıyor hem de kentlerdeki lokal kültür sanat paydaşlarımıza önemli bir alan açıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Festivallerde ana odak “çocuk ve aile”

Uluslararası çalışmaların kentleri dolaşarak şenliklerin 9 günlük periyotunda vatandaşla buluştuğunu söyleyen Terzi, şunları kaydetti:

“Geçen yıl şenlik yapılan kentlerde muhakkak araştırmalar yaptık. Esnafın şenlik boyunca çok keyifli olduğunu gördük. Ailelerin çocuklarıyla şenlikte vakit geçirdiklerini ve memnun ayrıldıklarını görüyoruz. Demek ki gayesine uygun çalışıyoruz. Festivallerimizde çocuk aktifliği alanımız ‘çocuk köyü’ne dönüşüyor. Şenliğin ana odağının başında çocuk alanlarımız geliyor.”

Popüler sanatkarlar kültürel miras çalışmalarını tanıtacak

Selim Terzi, Genel Müdürlüğün çalışma alanına giren mevzulardan birisinin de “somut olmayan kültürel mirasın” ve “geleneksel sanatçıların” işlerinin evvel bugüne sonra da gelecek jenerasyonlara aktarılması olduğunu vurgulayarak, “Çocuklar için kurulan atölyelere klâsik sanatkarlarımızı dahil ediyoruz. Kültür Yolu Şenliği ile somut olmayan kültürel mirasın birleşmesinden memnunuz. Gelecek yıllarda somut olmayan kültürel mirasımızı ana sahnemize gelecek tanınan sanatçılarımızla buluşturacağımız projelerimiz olacak.” dedi.

Terzi, şenliklere Nevşehir’den sonra Erzurum, Çanakkale ve Gaziantep ile devam edeceklerini ve tüm vatandaşları beklediklerini lisana getirdi.

Picasso, Frida ve Leonardo Da Vinci festivalde

Uluslararası sanatkarların ve stantların katılacağı öbür etkinlikler ise şöyle:

20. yüzyılın en parlak sanatkarlarından biri olarak kabul edilen, sıradan objeleri ve ünlüleri sanatın merkezine taşıyan Pop Arka hareketinin öncüsü Andy Warhol’un “Warhol’un Dünyası-Pop Art’ın İkonu Sergisi” 21 Eylül-31 Aralık tarihlerinde CSO Ada Ankara’da, 28 Eylül-31 Aralık’ta İstanbul AKM’de, 2 Ekim-31 Aralık’ta İzmir KültürPark’ta, 2 Kasım-31 Aralık’a ise Antalya Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde sanatseverle buluşacak.

Meksikalı ressam Frida Kahlo’nun ferdî günlüklerinden esinlenerek hazırlanan, onun içsel dünyasına ve sanatsal seyahatine derin bir bakış sunan ve dünya çapında büyük ilgi gören “Frida Kahlo’nun Günlükleri Sergisi” birinci sefer Türkiye’de Kültür Yolu Şenliği kapsamında sergilenecek.

Sergi, 28 Eylül-26 Ekim 2024 tarihleri ortasında İstanbul Grand Pera tarihi binada, 2-30 Kasım tarihlerinde Antalya’da AKS’de yer alacak.

Rönesans devri ressam ve mucidi Leonardo da Vinci hakkındaki bugüne kadar açılmış en kapsamlı stant olan “Leonardo Da Vinci Rönesans Dehası Sergisi” 28 Eylül-15 Ocak 2025 tarihleri ortasında İstanbul Lale Müzesi’nde ziyarete açık olacak.

Grammy ödüllü trompet virtüözü festivalde

Festival kapsamında Türk müzikseverlerin yakından takip ettiği, yaşayan en büyük caz müzisyenlerinden biri kabul edilen Grammy ödüllü trompet virtüözü, bestekar Chris Botti, 7 Kasım’da Antalya’da Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile Aspendos’ta, 9 Kasım’da Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile CSO Ada Ankara’da olacak.

Olağanüstü tınısıyla büyük hayran kitlesi olan ünlü topluluk Deutsches Symphonie Orchester, Berlin Türkiye Kültür Yolu Şenliği kapsamında 5 Ekim’de İstanbul AKM’de, 6 Ekim’de CSO Ada Ankara’da müzikseverlerle buluşacak.

Muhabir: Yasemin Kalyoncuoğlu

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.