DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1993949-1.07764%
İzmir
28°

PARÇALI BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bakan Işıkhan: Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin ikinci ayağını hayata geçiriyoruz
318 okunma

Bakan Işıkhan: Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin ikinci ayağını hayata geçiriyoruz

ABONE OL
18/08/2024 18:20
Bakan Işıkhan: Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin ikinci ayağını hayata geçiriyoruz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MUĞLA (AA) – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Salonu’nda düzenlenen, Ulusal Müdafaadan Ulusal Kalkınmaya Türkiye Yüzyılı’nın Bayanları Yüzyılın Bayan İstihdamı İş-Pozitif Tanıtım Programı’nda, iktisadın dinamiklerine güvendiklerini, bu inançla çalışmaya, üretmeye devam edeceklerini söyledi.

Daha verimli ve kalıcı istihdam siyasetleri geliştirmeyi sürdüreceklerini vurgulayan Işıkhan, şunları kaydetti:

“Tüm bayanlara, yeni bir çalışmamızın da bilgisini vermek istiyorum. Toplumsal Güvenlik Kurumumuzca başlatılan bayan girişimcilerimize yönelik, Kayıtlı Bayan İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (Women-Up) ikinci ayağını hayata geçiriyoruz. Projeden, pilot olarak belli vilayetlerimizde toplam 2 bin 100 bayan patron ve bu patronların işletmelerinde istihdam edecekleri 2 bin 100 bayan emekçi faydalanacak. Proje kapsamında bayan patronlara işletmelerinde ek olarak istihdam edecekleri bayan sigortalı için taban fiyatın net fiyatına kadar hibe dayanağı sağlanacak. Müracaatlarımız 19 Ağustos prestijiyle başlıyor.”

Işıkhan, maksadın iş piyasalarında bayanları haksız rekabete karşı korumak, rekabete daha sağlam hale getirmek ve kayıtlı bayan istihdamı açısından daha uygun düzeylere çıkarmak olduğunu söz etti.

Öte yandan, proje pilot vilayetler İstanbul, Ankara, Samsun ve Aydın’da başlayacak. Ön müracaatlar, e-Devlet üzerinden 19 Ağustos prestijiyle yapılabilecek.

Bakan Işıkhan, bayanların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma gayelerine ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, “Bu sebeple bayanların toplumsal hayata faal ve üretken iştirakini destekleyecek ve istihdamdaki hisselerini artıracak projeler geliştiriyoruz.” dedi.

Işıkhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Salonu’nda düzenlenen, Ulusal Müdafaadan Ulusal Kalkınmaya Türkiye Yüzyılı’nın Bayanları Yüzyılın Bayan İstihdamı İş-Pozitif Tanıtım Programı’nda, Bakanlık olarak istihdamın öncelikli gündem unsurları ortasında yer aldığını söyledi.

Kalkınma sürecini muvaffakiyetle tamamlamış, her bakımdan güçlü ve tam bağımsız bir Türkiye için bu mevzuya hassasiyetle eğilmek gerektiğini aktaran Işıkhan, “Yediden yetmişe her bireyin kalkınma atağımıza takviye verdiği bir sistem için özellikle bayan ve genç istihdamının artırılmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu sebeple kayıtlı istihdam oranlarını üst taşıyacak ve nitelikli iş gücünü yetiştirecek yapısal tahliller başta olmak üzere bu sürece katkı sağlayacak her türlü proje ve programı hayata geçirmeye çaba ediyoruz.” diye konuştu.

Işıkhan, bilhassa bayan istihdamının, istihdam siyasetlerinin kıymetli bir kısmını teşkil ettiğine dikkati çekerek, bayanların toplumsal, ekonomik ve türel özgürlüklere kavuşma noktasında büyük gayretler veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da en çok önemsediği mevzuların başında istihdamın geldiğini vurguladı.

Genç ve engellilerin istihdamına yönelik de proje hayata geçirilecek

“Türkiye Yüzyılı”nı inşa etmenin yolunun bayan erkek her bir insanın toplumsal ve ekonomik kalkınma sürecinde imkanı ölçüsünde yer aldığı topyekun hareketten geçtiğine dikkati çeken Işıkhan, şunları kaydetti:

“Kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma amaçlarımıza ulaşmamız mümkün değildir. Bu sebeple bayanların toplumsal hayata etkin ve üretken iştirakini destekleyecek ve istihdamdaki hisselerini artıracak projeler geliştiriyoruz. İnşallah, genç ve engellilerin de istihdama katılmaları hedefiyle emsal projeleri yakın vakitte hayata geçireceğiz. Bakanlık olarak şubatta Türkiye’nin emektar bayanları ismine kıymetli bir projeyi hayata geçirdik. ‘İş Müspet Bayan İstihdamı Programı’mızın açılışını Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin teşrifleriyle İstanbul’da gerçekleştirmiştik. Projemizi, tüm bayanlara duyurmak üzere yedi bölgemizin tamamını kapsayacak formda, vilayet il gezip anlattık ve anlatmaya devam ediyoruz. Bugün de Muğla’dayız.”

Bakan Işıkhan, İş Müspet Programının, genel manada iş arayan ile patronun çevrim içi bir ortaya gelebileceği bir işbirliği sistemi olarak tanımlanabildiğini vurguladı.

Proje kapsamında 10 bakanlığın proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel bölüm kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşları ortasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacağı “İş-Pozitif” ismi altında bilgi sistemi kurduklarını anlatan Işıkhan, şöyle devam etti:

“Programın başladığı tarihten bugüne kadar yaklaşık 420 bin bayanın işe yerleşmesine aracılık ettik. Bayanların geleceğine yapılan yatırımın, devletimizin ve milletimizin geleceğine yapılan yatırımlar olduğuna inanıyoruz. Bu anlayışla mesleksel danışmanlıktan toplumsal güvenliğe varıncaya kadar çalışma hayatına girişteki her adımda ve her anlarında bayanların yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Biliyorsunuz hafta başında Haziran ayı işsizlik sayılarımız açıklandı. Sayılarda şimdilik bir artış olsa hala orta vadede öngörülen sayıların altında olması bizim için olumlu bir gelişmedir. Bu sayıları içerisinde bulunduğumuz dönemsel koşulların ve enflasyonla gayret siyasetlerimizin doğal bir sonucu olarak görüyoruz.”

Işıkhan, son devirdeki adımlar, uygulanan siyasetler ve iktisadın genel performansı sayesinde istikrarlı halde işsizlik oranında düşüş, istihdamda ise artış sağlandığını söyledi.

“Kalıcı olması gereken istikrardır”

Kısa vadeli tesirlerden çok iş gücü piyasasında kalıcı tahliller üretmek, istihdamı artırmak ve sonucunda vatandaşın refahını korumak için uğraş sarf ettiklerini kaydeden Işıkhan, “Dolayısıyla kısa periyotluk dalgalanmalar elbette olacaktır. Kalıcı olması gereken ise istikrardır. İstikrar ise bir sonraki adımı daha emin ve daha sağlam atmamızı sağlayan denetim sistemlerinin varlığı ile mümkündür.” dedi.

Türkiye Yüzyılı gayretinin yeniden bayanların katkısıyla verileceğine işaret eden Işıkhan, “Yine birebir güçle çalışarak, üreterek, hem toplumsal hem de iktisadi kalkınmamıza katkı sağlayan emektar bayanlarla birlikte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Cumhuriyetimizin 2. yüzyılını inşallah birlikte inşa edeceğiz.” sözlerini kullandı.

Bakan Işıkhan, bayanların artık her dalda, her meslekte ve branşta çalışarak ülkenin gelişimine katkı verdiğini sözlerine ekledi.

Programa, AK Parti Genel Lider Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Muğla Vilayet Koordinatörü İbrahim Aydın, AK Parti Vilayet Lideri Gültekin Akça, AK Parti MKYK Üyesi Yelda Erol Gökcan ile iş bayanları katıldı.

Muhabir: Ali İstek Akkır,Ali Ballı

En az 10 karakter gerekli