DOLAR 33,9872 0.27%
EURO 38,0601 0.63%
ALTIN 2.742,951,33
BITCOIN 21737774.91646%
İzmir
33°

AÇIK

13:11

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Omurilik erimesine bağlı yürüme sıkıntıları yaşayan gurbetçi bayan Türkiye’de sıhhatine kavuştu
135 okunma

Omurilik erimesine bağlı yürüme sıkıntıları yaşayan gurbetçi bayan Türkiye’de sıhhatine kavuştu

ABONE OL
20/08/2024 21:40
Omurilik erimesine bağlı yürüme sıkıntıları yaşayan gurbetçi bayan Türkiye’de sıhhatine kavuştu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KONYA (AA) – Başşehir Amsterdam’da yaşayan Gülten Durmuş, 3 yıl evvel ellerinde ve kollarında, uyuşma başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar yaşamaya başladı.

Durmuş’a, başvurduğu bir hastanede, şikayetlerinin ruhsal olduğu söylenerek antidepresan tedavisi uygulandı. Şikayetleri artmaya devam edince bir öbür hastaneye başvuran Durmuş, orada da hudut sıkışması teşhisiyle el bileğinden ameliyat edildi.

Zamanla, yürüyemez, günlük gereksinimlerini karşılayamaz duruma gelen Durmuş, tekerlekli sandalyeye bağlı hayatını sürdürmeye başlayınca, devayı Türkiye’de aramaya karar verdi.

Konya’daki özel bir hastanenin Beyin ve Hudut Cerrahisi Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Kalkan’a ulaşan Durmuş’a, ileri tetkik ve inceleme sonucu, boyun düzeyinde omurilik erimesi tanısı konuldu.

Durmuş, başarılı geçen omurilik ameliyatının akabinde, devam ettiği fizik tedaviyle tekrar ayağa kalktı.

“Tanıyı koyduğumuz andan itibaren cerrahisini de planladık”

Prof. Dr. Kalkan, AA muhabirine, hastanın muayeneye, tekerlekli sandalyede, şiddetli ağrılarla ve uyuşmalarla geldiğini söyledi.

Kol ve bacaklarında ileri derecede kuvvet kaybı olan hastanın, boynundan hareketli MR’lar çektiklerini anlatan Kalkan, şöyle konuştu:

“Tetkik sonuçlarında omuriliğin boyun düzeyinde eridiğini gördük. Buna ‘servikal spondilotik myelopati’ denir. Bu hastalık, süreç içinde giderek kötüleşiyor. Omurilikte meydana gelen hasar da geriye dönmez. Son derece tehlikeli ve vaktinde müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Tanıyı koyduğumuz andan itibaren cerrahisini de planladık. Omurilik sıkışıklığını kaldırdık. Omurga kanalını, boynun art tarafından yaptığımız ameliyatla genişlettik. Küçük plak ve vidalar da kullandık.”

Kalkan, ameliyatın sonraki gününden itibaren, hastanın ağrılarında besbelli seviyede azalma olduğuna dikkati çekerek, “Hastamızı 3-4 gün sonra taburcu ettik. Fizik tedavisine de bir an evvel başlamasını önerdik. Hastamız, ikinci hafta denetiminde artık bize yürüyerek geldi ve yüzü gülüyordu. Birinci ay denetimine de son derece keyifli geldi. Besbelli seviyede güzelleşmesi mevcut. 2-3 ay daha fizik tedavi süreci devam edecek.” tabirlerini kullandı.

“Tekrar yürüyemeyeceğimden çok korkuyordum”

Durmuş da yine ayağa kalkabildiği için çok memnun olduğunu belirterek, “Hiçbir şey yapamıyordum. Tekrar yürüyemeyeceğimden çok korkuyordum. Tabibim, ‘Birkaç ay daha gelmeseydiniz hiçbir şey yapamazdık.’ dedi. Tekrar hayata tutundum. Her şeyimi artık kendim yapabiliyorum. Çocuklarımla, eşimle, memnunlukla, sevinçle hoş günler beni bekliyor.” diye konuştu.

Muhabir: Serhat Çetinkaya

    En az 10 karakter gerekli