DOLAR 34,2559 0.32%
EURO 37,8231 0.12%
ALTIN 2.926,540,38
BITCOIN 20992131.19403%
İzmir
24°

AÇIK

16:12

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon oranını düşürme konusunda itimadı arttı
196 okunma

Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon oranını düşürme konusunda itimadı arttı

ABONE OL
01/10/2024 09:40
Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon oranını düşürme konusunda itimadı arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BRÜKSEL (AA) – Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi toplantısında konuştu.

“Avrupa değerli zorluklarla karşı karşıya ve önümüzdeki beş yıl içinde kritik kararlar alınması gerekecek.” diyen Lagarde, yeni periyotta AP ile yakın biçimde çalışacaklarını anlattı.

Lagarde, Avro Bölgesi’nin birinci çeyrekte yüzde 0,3, ikinci çeyrekte ise yüzde 0,2 büyüdüğünü anımsatarak, “İkinci çeyrekteki büyüme temel olarak ihracattan ve kamu tüketiminden kaynaklandı. Hane halkları daha az tükettiği, firmalar iş yatırımlarını azalttığı ve konut yatırımları düştüğü için iç talep zayıf kaldı. Hizmet kesimi, yavaşlama belirtileriyle ayakta kalırken, imalat ve inşaat bölümlerindeki faaliyetler dingin kalmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyondaki gelişmeler hakkında Lagarde, “Enflasyondaki düşüş son iki aydır hızlanıyor. Manşet enflasyon Ağustos 2024’te yüzde 2,2’ye düştü. Azalan güç maliyetleri nedeniyle enflasyonun eylül ayında daha da gerilemesi bekleniyor.” dedi.

Lagarde, güç fiyatlarındaki sert düşüşlerin yıllık enflasyona tesirinin kaybolduğunu bu nedenle dördüncü çeyrekte enflasyonun bir ölçü artabileceğini belirterek, “Son gelişmeler enflasyonun vaktinde maksada döneceğine olan itimadımızı güçlendiriyor. Bunu ekim ayındaki para siyaseti toplantımızda hesaba katacağız.” dedi.

“Enflasyonla çabada uzun bir yol katettik.” diyen Lagarde, enflasyonun faiz oranlarının artırılmasıyla gerilediğini tabir etti.

Lagarde, “Enflasyonun orta vadede yüzde 2’lik maksadımıza vaktinde dönmesini sağlamaya kararlıyız. Uygun kısıtlama düzeyini ve müddetini belirlemek için bilgiye dayalı bir yaklaşımı izlemeye devam edeceğiz. Burada enflasyon görünümüne, enflasyonun dinamiklerine ve para siyaseti iletim gücüne odaklanacağız.” değerlendirmesinde bulundu.

Enflasyonda yüzde 2 gayesine ulaşmak için gerekli olduğu sürece siyaset faizlerini gereğince kısıtlayıcı tutacaklarını vurgulayan Lagarde, “Önceden muhakkak bir faiz oranı patikası taahhüdünde bulunmuyoruz.” diye konuştu.

“Dünya süratle değişiyor ve Avrupa geride kalıyor. Teşhis ve tahlil açık. AB bir ortaya gelmeli ve rekabet gücünü artırmak için yapısal zorluklarını ele almalıdır.” diyen Lagarde, AB’nin sermaye piyasaları birliğinde ilerlemesi, ekonomik dayanıklılığı artırmak ve ekonomiyi karbondan arındırmak için kıymetli efor göstermesi gerektiğini anlattı.

Öte yandan, ECB, 12 Eylül’de piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimine giderek mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60’ar baz puan indirmişti.

Banka, mali piyasalar için çok kıymetli olan ve bankaların kısa vadede ECB’ye fazla mevduatlarını ilettikleri mevduat oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 3,50’ye çekmişti.

ECB İdare Kurulu, evvelden makul bir faiz oranı patikasına bağlı kalmayacağını teyit ederken, birtakım analistler bankanın 2025 ortalarına kadar faiz oranlarını düşürmeye devam edeceğini öngörüyor.

Muhabir: Cet Ufuk Şeker

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP