DOLAR 33,0758 -0.02%
EURO 36,1186 -0.21%
ALTIN 2.600,00-0,53
BITCOIN 2110625-0.2736%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

131 okunma

Demirtaş vizesiz seyahati Sakız’da da dillendirdi

ABONE OL
03/09/2020 00:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

demirta1İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan’ın Sakız Adası’na gerçekleştirdikleri ziyarette, 2 günlük vizesiz  giriş uygulamasının bu yaz sezonuna yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Ege Adalarıyla Ticaretin Geliştirilmesi Toplantıları” çerçevesinde, Sakız Valisi Polidoros Lambrinoudis, Sakız Belediye Başkanı Pantelis Vroulis, Sakız Gümrük Müdürü Kiki Ververidou, Sakız Liman Başkanı Haralambos Bournias’ı ziyaret eden Demirtaş, yaptığı görüşmelerde, adalardaki Yunan makamlarından hükümete yazı yazarak uygulamanın hızlandırılması için baskı yapmalarını istedi. Vizesiz giriş uygulamasının hemen başlatılmasını istediklerini ve bu amaçla Sakız ile başladıkları ziyaretleri, Midilli, Rodos ve Samos ile sürdüreceklerini ifade eden Demirtaş, ayrıca adalardaki Vali, Belediye Başkanı ve Ticaret Odası Başkanlarına mektup göndererek vize uygulamasının biran önce hayata geçirilmesi için Atina’ya yazı yazmalarını isteyeceklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun Mayıs ayında Atina’da gerçekleştirilen zirvede attığı cesur adımların ardından Türk-Yunan ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Demirtaş, “Bu fırsatı değerlendirmek için hızlı hareket etmeliyiz. Sakız’da bir başlangıç yaptık. Vizesiz giriş için süreci kısaltmak istiyoruz” dedi.

ÖZGÜRCE DOLAŞIM

Beraberindeki heyetle Sakız Valisi Polidoros Lambrinoudis’i ziyaret eden ve Türk vatandaşlarının Yunan adalarına vizesiz girişi konusundaki girişimleri nedeniyle teşekkür eden Demirtaş, “Atina’da gerçekleştirilen tarihi zirvede çok önemli kararlar alındı. Şu anda kaçırılmaması gereken bir fırsat var. Sayın Papandreu yeşil pasaporta vize istenmeyeceğini, normal mavi pasaportta ise 1 veya 3 gün vizesiz olarak Yunanistan’a girilebileceğini söyledi. Biz uygulamanın hemen başlatılıp bu yaza yetişmesini istiyoruz. Bu turizm sezonunun kaçırılmaması gerekiyor. Atina’ya bu konuda sürekli yazı yazarak baskı yapmalı ve işlemleri çabuklaştırmalısınız. İnsanlar, yatlar ve mallar bu denizde özgürce dolaşmalı” dedi.

İKİ ÜLKE DE KAZANMALI

İşbirliği olanaklarının daha kapsamlı görüşülmesi amacıyla Sakız Valisini işadamları heyetiyle birlikte İzmir’de ağırlamak istediklerini söyleyen Demirtaş, “Bir mal veya hizmet nerede ucuz ve kaliteliyse oradan almalısınız. Engeller koyarak pahalı ürünü alırsanız rekabet üstünlüğünü kaybedersiniz. İşadamlarının kafalarındaki bariyerleri kaldırması lazım. Denge içinde ticaretin geliştirilebilmesi için sorunların çözülmesi ve ortak hareket edilmesi gerekiyor. Kazan Kazan modeli olmalı” diye konuştu. Sakızlı işadamları ile birlikte bir heyet organizasyonu yaparak İzmir’e geleceklerini söyleyen Vali Lambrinoudis ise, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Vize konusunda, Atina’da gerçekleştirilen toplantı öncesinde de girişimlerimiz ve açıklamalarımız oldu. Türk vatandaşı turistlerin vize kolaylığı sağlanmasını destekliyoruz” dedi.

SAKIZ MERKEZ OLABİLİR

Heyet, daha sonra Sakız Belediye Başkanı Pantelis Vroulis ve Belediyeler Birliği Başkanı Yorgos Malafis ile görüştü. Sakız Belediyesi’nde yaptığı konuşmada, Sakız’ın stratejik önemi nedeniyle önünde kaçırılmaması gereken bir fırsat bulunduğunu olduğunu söyleyen Demirtaş, “Sakız bir transit merkezi olabilir. Ege’de Sakız üzerinden mal geçişinin sağlanması buraya büyük bir hareket getirir. Bunun için gümrüklü alanın büyütülmesi ve laboratuar açılması gerekiyor. Bunları sağlarsanız adanın ticareti hareketlenir. Ayrıca turizmdeki işbirliği çok önemli. Tüm bunları yapabilmek için önce vize sorununu çözelim ve kıyı ticaretinin önündeki engelleri kaldıralım” dedi. Sakız’ın çok güzel kıyıları olduğunu ancak Ege’de dolaşan yatların çok azının buraya gelebildiğini belirten Demirtaş, yatların giriş çıkışlarının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Demirtaş, “Çeşmedeki yatların çok azı buraya geliyor. Çünkü giriş çışılar çok zor. Bir gelen bir daha gelmek istemiyor. Oysa sakızın çok güzel kıyıları var. İşlemlerin yumuşatılmasıyla çok sayıda tekne buraya gelebilir. Yatların serbest dolaşması adaların gelir düzeyini yükseltir” diye konuştu.

    En az 10 karakter gerekli