DOLAR 33,1109 0.09%
EURO 36,3158 0.24%
ALTIN 2.615,360,06
BITCOIN 2126674-0.67324%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

161 okunma

Bosna’daki Türk okulları 11. kez mezun verdi

ABONE OL
02/09/2020 12:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

bosna_okullar1Bosna-Hersek’te Türk girişimcilerce kurulan okullardan mezun olan öğrenciler, düzenlenen törenle diplomalarını aldı. Başkent Saraybosna yakınlarındaki Ilıca ilçesi spor salonunda düzenlenen etkinliğe Milli Eğitim Bakanı Saffet Keşo, Ilıca Belediye Başkanı Amel Cenan, Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacı Bayriç, Türk Okulları idarecileri, öğretmenleri, mezun olan öğrenciler ve aileleri katıldı. Keşo, Bosna‘daki Türk okullarının örnek kurumlar olduğunu ifade etii. Bosna‘da Türk okulları bulunduğu için çok mutlu olduğunu belirten Keşo, şöyle konuştu:

 

 

 

 

 

”Çünkü sizler savaş zamanında gelip okul açtınız. Birçok Bosnalı belki o gün sizlere güldü ve ne yapmak istediğinizi anlayamadı. Çünkü ülke savaş yaşarken sizler okul açmanın uğraşını veriyordunuz. Ancak şimdi gördük ki, Bosna‘ya yapılması gereken en iyi yatırım eğitimmiş.”

Öğrencilerin Türkçe ve Boşnakça şarkılar seslendirdiği, geleneksel kıyafetleriyle halk oyunları gösterileri sunduğu etkinlikte daha sonra ülkedeki Türk okullarından bu yıl mezun olan 131 öğrenciye diplomaları verildi. Türk okul idarecileri, ülkede Bosna Sema Eğitim Kurumları’na bağlı ilköğretim ve lise olmak üzere 6 okul bulunduğunu, bu okullarda halen 1200 öğrencinin eğitim gördüğünü söylediler. Bu yıl Bosna‘daki okulların 11’inci mezunlarını verdiğini ifade eden yetkililer, bugüne kadar 1060 öğrenciyi mezun ettiklerini belirttiler.

 

ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

 

Bosna-Hersek’te Boşnak, Sırp ve Hırvat çocuklar aynı okullara gidiyor, ancak farklı sınıflarda ders görüyor. Her etnik gruba ise ayrı müfredat programı uygulanıyor. UNICEF, Bosna-Hersek’te ”Tek Çatı Altında İki Okul” olarak adlandırılan bu sistemi ülke genelinde kaldırmak ve çocukların karma eğitim almalarını sağlamak için çalışma yürütüyor. Ülkede yaklaşık 15 yıldır faaliyet gösteren Türk okullarında ise Boşnak, Sırp ve Hırvat öğrenciler tek çatı altında aynı müfredattan eğitim görüyor. Birçok Bosnalı yetkili, Türk okullarının uyguladığı müfredatı diğer okullarda da uygulamaya çalışıyor. Bosna-Hersek’te 6 Türk okulunun yanı sıra Burç ve Uluslararası Saraybosna olmak üzere iki de Türk girişimcilerce açılan üniversite bulunuyor.

 

    En az 10 karakter gerekli