Bin dokuz yüz yetmişli yılların ikinci yarısında Türkiye sağ, sol çatışmalarına sahne oldu. Günümüz gençliği bu olayları ancak anlatıldığı zaman veya o yıllara ait gazete ve dergileri okudukları zaman öğrenirler. Böyle bir ortamda 1977 milletvekili genel seçimlerine CHP’nin genel başkanı rahmetli Bülent Ecevit, Kıbrıs kahramanı ve Karaoğlan lakabı ile anılıyor ve yaptığı konuşmalarda tüm toplumu duygulandırıyordu. Ben de o yıllarda 16 yaşındaydım ve her gün gazetelerden gelişmeleri takip ediyorduk. O yılların gençliği bu günün gençliğine göre toplumsal gelişmelere karşı daha duyarlı ve ülke meseleleri üzerine kafa yoruyorlardı. Hiçbir zaman Bülent Ecevit gençliğin terör olayları içerisinde olmasını istemedi. Günümüz gençliği Bülent Ecevit’in geçmişini öğrenmesi gerekir. Ancak o zaman Bülent Ecevit’in ülke değerleri üzerindeki önemi anlaşılır. Onun ülkemizde 1970’li yıllarda sağ ve sol ayrımı yapmadan terör karşısında göstermiş olduğu tavırlarının dürüstlüğü bu gün hala tüm halkımız tarafından takdirle karşılanmaktadır. Gençliğimizin bu olayları değerlendirmesi gerekir.
HALKLA BERABER
1977 seçimleri öncesiydi. Gazetelerden hatırladığım kadarıyla Bülent Ecevit galiba Trabzon mitinginde olacak, CHP otobüsünde konuşma yaparken bir grup genç ‘Tek yol devrim’ diye slogan atmaya başlamışlar. Bunun üzerine Bülent Ecevit slogan atan gençlere doğru dönerek onlara ‘Sevgili gençler devrim ama halkla devrim’ diye cevap veriyordu. Çünkü halk Ecevit için son derece önemliydi. 1977 seçimlerinde Bülent Ecevit liderliğinde CHP yüzde 42 oyla 214 milletvekili aldı. Hükümeti kurma çalışmalarında toplam 226 güvenoyunu alamaması üzerine başarısızlıkla sona erdi ve bir MC hükümeti döneminden sonra 1978 yılında CHP bir gurup bağımsız milletvekili ile hükümeti kurdu. Bu hükümetin Gençlik ve Spor Bakanı CHP İzmir milletvekili olan Yüksel Çakmur’du. Yüksel Çakmur, o yıllarda kurmaylarıyla beraber gençlik konusunda önemli bir projeyi ortaya attı. Bu projenin adı ‘Toplumsal Kalkınmada Gençlik’ ti. O dönemin gazetelerinde Toplumsal Kalkınmada Gençlik Projesi büyük yer aldı. Lise ve üniversite gençliği kırsal alanlarda bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait iş yerlerinde yaz sezonları 15’er günlük dönemler halinde çalışmalar yapılıyordu. Amaç gençliğin yaz sezonlarını değerlendirmesi ve toplumsal kalkınmada dayanışma sağlamasıydı. Gençler ülkenin diğer yerlerini tanıma fırsatı buldular. Çalışmalar genelde kırsal alanda olduğu için gençlik halkımızın yaşamına da ortak oldular.
Bu faaliyetlere katılan gençliğin kendi söylediklerine göre ‘ ülke sorunlarını izlemelerini, halkla bütünleşmelerini, üretime ve toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmalarını sağlayan, aralarında barış, dostluk ve dayanışma ortamları oluşturulmuştu ve üretime katılmanın sorumluluğunu’ bu gençlik üstlenmişti.
Ben o yıllarda Muğla Teknik Lisesi’nde okuyordum ve Muğla Yılanlı Orman İşletme Kurumu görev alanında da böyle bir faaliyet gerçekleşmişti.
Gençliğin o kargaşa ortamlarında böyle bir sosyal faaliyet içerisinde bulunması toplumsal barışa da katkı sağlamıştı. O yıllar üniversitelerde boykot ve işgaller dönemleri yaşandı. Kanlı bıçaklı ortamlarda gençliğin toplumdan kopmalarına neden olacağı yerde bu olay toplumla bütünleşmesi yaratılmıştı. Projelerin uygulandığı bölgelerde iyi sonuçlar verdi ve bu projelerin uygulandı yerlerde sağ, sol olayları yaşanmadı. Günümüz gençliğine de böyle ortamlar yaratmak gerekiyor.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
6 gün önceHABERLER
11 gün önce