DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

207 okunma

Ülkemizde Spor Yayınları

ABONE OL
09/01/2012 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Daha önceleri yerel basın hakkında birçok yazı yazdım ve yerel basının önemini oralarda anlatırken,  bölgesel spor olaylarına yerel basının daha çok yer verdiğinin belirtmiştim. Bu gün ülkemizde spor basınını nasıl ortaya çıktığını ve spor olaylarının basına yansımasının tarihsel gelişimini anlatacağım.
Birçok kimse gazetelerde spor haberlerini okuyor ama çoğu zaman spor olayları hangi tarihten itibaren basında spor sayfası olarak yer aldığını merak etmezler.
Dünya üzerinde her olayın bir tarihsel gelişimi vardır. Basın yayın konuları arasında, spor yayınları da önemli bir yer tutar. Bu konuda ben daha önceki yıllarda Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Kütüphanesi’nde bir araştırma yapmıştım. Oradan elde ettiğim belgeler arşivlerimde mevcuttur.
Bu arşivlere dayanarak bugün ülkemizde spor yayınlarının tarihsel gelişimim yazmak istedim. Toplumun aynası durumunda olan basın, spor olaylarının da kitlelere ulaşmasında önemli rol oynamaktadır.

HEREDOT-HOMEROS-PİNDAROS

Dünyada ilk sporla ilgili yazıyı eski Yunanlılar’dan Heredot, Homeros ve Pindaros yazmıştır. Türkiye’de de sporla ilgili ilk yazıyı 1891 yılında Edebiyat ve Sanat dergisi olan Servet-i Fünun’da Ali Ferruh Bey yazmıştır. Konusu da Eskrim sporudur. Daha sonra Ali Faik Üstün tarafından Jimnastik kitabı yazılmıştır. Günlük gazetelerde spor olayları ilk defa 1900 yılında Osmanlı sınırları içerisinde bulunan Selanik’te yayınlanan Asır gazetesinde yayınlanmaya başladı. İlk futbol maçlarının yazısı da 1911 yılında İstanbul’da Tasvir-i Efkâr gazetesinde Abidin Daver tarafından kaleme alınmıştır.
Cumhuriyet döneminde de ülkemizde ilk defa 1933 yılında diğer sayfalardan ayrı spor sayfası hazırlayan Haber gazetesi olmuştur.
Diğer gazeteler o tarihlerde spor haberlerini normal haber sayfaları içerisinde verirlerken, 1940 yılında Vatan gazetesi de Haber gazetesi gibi başlı başına spor sayfası hazırlayarak spor haberlerini ayrı bir sayfada yayınlamıştır.
1936 yılında Almanya’nın Berlin şehrinde yapılan olimpiyat oyunlarından sonra, 1939 yılında İkinci Dünya Savaşı başladı ve 1944 yılına kadar bu savaş devam etti ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1948 Londra Olimpiyat oyunları yapıldı ve bu sırada Türkiye’de de spor gazeteciliğinde büyük reform başlattı. Çünkü Olimpiyat Oyunları’nda Türk güreşçileri altın madalyalar getiriyorlardı.

RUHİ SARIALP EFSANESİ

Ayrıca Londra Olimpiyatlarında Atletizm’de Türkiye güreş dışında ilk defa Atletizmde Ruhi Sarıalp ile üçüncülük madalyası kazanmıştı. Artık bu yıldan sonra ülkemizde yayınlanan diğer birçok ulusal gazete de spor sayfası hazırlayıp yayınlamaya başladı. 1952 yılında Türk Sporu adlı günlük yayınlanan bir spor gazetesi yayınlandı.O yıllardan bu yana ulusal basınımız artık bünyelerinde spor sayfaları hazırlayıp spor haberlerini başlı başına vermeye başladılar.
Radyoda da spor yayıncılığı 19 Eylül 1933 yılında İstanbul Maksim salonunda yapılan Türkiye – İtalya güreş karşılaşmalarının naklen yayınlanmasıyla başlamıştır. Bunu takiben 20 Temmuz 1934 yılında yine İstanbul’da Fenerbahçe ile Avusturya’nın WAC takımı arasında yapılan maç da yine radyodan naklen yayınlandı.
Günümüzde spor yayınlarının yüzde 90’ını futbol konusunda haber vermekte ve diğer spor dallarına ilgi göstermemektedir.

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP